BASINDAN YAZILAR
Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı Olur Mu? - MuhasebeTR

Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı Olur Mu?

 Bedelli askerlik ile ilgili düzenleme Torba Kanun’a eklenecek. Son duruma göre bedelli askerlikten 1 Ocak 1988 doğumlular da yararlanabilecek.18 bin Türk lirası karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacak. Bedelli askerlik bekleyen binlerce kişiden biri olan okurumuz Metin Duru “Bedelli uygulamasından yararlanmak istiyorum ama bedelini işyerinde birikmiş kıdem tazminatım ile ödemek istiyorum. Bedelli askerlik için kıdem tazminatını alabilir miyim?” diye soruyor.

SÜLÜS KAĞIDI ŞART

Bu dönemki bedellide de 2012’de çıkarılan bedelli askerlik gibi başvuranlar 21 günlük eğitimden de muaf tutulacaklar. Yani 1 gün bile askerlik yapmadan, parasını ödeyerek tezkere belgesi alacaklar. 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun 14. maddesine göre; muvazzaf askerlik göreviyle iş sözleşmesi feshedilen işçilerin kıdem tazminatı alma hakları vardır. Ancak kıdem tazminatı alınabilmesi için işçinin sülüs kağıdı denilen askere sevk belgesini işverenine sunması gerekir. Bedelli askerlikte eğitim süresi olmadığı için askere sevk belgesi de olmayacaktır. Bu nedenle işçinin kıdem tazminatı alabilme imkanı da bulunmamaktadır.

EMEKLİ BAĞKUR'LULAR İŞ KAZASI GELİRİ ALAMAZ

Soru: 2008’den bu yana emekliyim ve dükkanı kapatmadığım için de vergi mükellefiyetim devam ediyor. Bu yüzden her ay emekli maaşımdan sigorta destek primi adında bir kesinti yapılıyor. Geçen ay işyerimde iş kazası geçirerek düştüm ve ayağımı kırdım. Ayağım alçıda olduğu için işe gidip gelemiyorum. Bu süre zarfında SGK’dan herhangi bir gelir alamaz mıyım? (Mehmet Şahin)

Cevap: Normal şartlarda kazanız tipik bir iş kazası örneğidir. Ancak emekli olduğunuz halde çalışmaya devam ettiğiniz ve bu sebepten Bağ-Kur sosyal güvenlik destekleme primi ödediğiniz için size 5510 sayılı kanundaki iş kazası halleri uygulanmaz. Bu sebeple; kazanız iş kazası sayılmaz ve iş kazasından bağlanması gereken geçici iş göremezlik ödemesi size yapılmaz.

YURTDIŞI BORÇLANMASIYLA ÇALIŞANLAR EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Soru: 1.500 iş gününü yurtdışı borçlanması ile tamamlayarak 2012’de emekli oldum. Yine çalışmaya başlasam emekli maaşım kesilir mi? (Demir Kara)

Cevap: Yurtdışı borçlanması yaparak aylık bağlandıktan sonra yurt dışında çalışanlar veya ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almayı sürdürenlerin emekli aylıkları kesilmektedir. Ancak yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlar Türkiye’de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirler.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Soru: 05.11.1968 doğumluyum. SSK girişim 28.05.1985. Askerlik yapmadan önce SSK'lı oldum. Hangi tarihte emekli olacağım? (İhsan Kıran)

Cevap: SSK girişinize göre 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. 5300 prim gün sayısını tamamlamanız şartıyla 05.11.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.12.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM