BASINDAN YAZILAR
Yaştan Emeklilik mi Günden Emeklilik mi? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Yaştan Emeklilik mi Günden Emeklilik mi? / Şevket Tezel

 Soru: 25.09.1959 doğumlu annemin sigorta başlangıcı 01.01.1998 ve bu zamana kadar 4900 gün hizmeti var. Sigorta müdürlüğüne gittim. Üç tercih ilettiler. 3600’den emeklilik, diğeri kalan 955 günü tamamlayarak 57 yaşında emeklilik. Son tercih olarak şimdi işten ayrılarak 58 yaşını bekleme tercihlerini ilettiler. Bizim aklımıza takılan soru 3600 günden emeklilik ve 5855 günden emeklilik arasında ne gibi farklar var? Ortalama olarak bu durumda 3600’den emekli olduğu zaman ve 5855 günden emeklilik arasında maaş farkı ne olabilir? Bunun için yardımcı olabilir misiniz? C.ÇALIŞKAN

Cevap: Bu konuda size verilen bilginin tam doğru olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Annenizin emekliliği için iki alternatif var. Bunlardan biri 58 yaşını dolduracağı 25.09.2017 tarihinde emekliliktir. Diğer ise gün sayısını 5 bin 975 güne tamamlamanızdır. Bunun için 1075 gün yani yaklaşık üç yıl daha sigortalı olmalı ki bu durumda zaten 58 yaşını yine doldurmuş olur. 3 bin 600 günle emeklilik, 5 bin 975 günle emeklilikten daha yüksektir veya daha düşüktür diye bir çıkarım yapmak için prime esas kazanç matrahlarına bakmak gerekir.

Yani prime esas kazanç matrahlarına göre daha yüksek de daha düşük de olabilir.

Şayet matrahlarınız bugünkü matraha göre 3000 TL’nin altındaysa 3 bin 600 günle emeklilik daha iyidir, bu rakamın daha üstündeyse 5 bin 975 günle emeklilik daha iyidir. Ancak bu 3000 TL rakamı geriye doğru yıllar bazında sabit değil, her dönem için ayrı ayrı belli bir değerdedir. Bu bakımdan sorunuzun cevabı önemlidir ve bu cevabı almak için SSK emekli aylık hesabını bilen bir uzmandan destek almalısınız.

Örneğin Emekli Sandığı’nda olsanız uygulama daha stabil olduğundan normal emekliliğin (Erkekler için 25 yılla, kadınlar için 20 yılla emekliliğin) kesinlikle daha yüksek olacağını söyleyebilirim. Zira hizmet çoğaldıkça derece ve kademe dolayısıyla ek gösterge ile aylık bağlama oranında yaşanacak artış aylığı pozitif yönde etkileyecektir. Mamafih SSK emekli aylığında bu tür bir çıkarım doğru sonucu vemez, zira gün sayısı kadar prime eas kazanç matrahları ve günlerin üç büyük döneme (2000 Öncesi / 2000-2008 Ekim Arası / 2008 Ekim sonrası) dağılımı da aylığı etkileyen unsurlardandır. 

 

Soru: Türkiye'de 1986-2003 yılları arasında toplam 5 bin 911 günlük SSK günüm var. 2003 yılından beri de KKTC’de sigortalı olarak çalışıyorum. Türkiye'den sadece 5 bin 911 günlük hizmetlerim karşılığı, yurtdışı borçlanma yapmadan emekli olup, aynı zamanda KKTC’de de çalışmaya devam etme durumumda bana Türkiye emekli maaşı bağlar mı? Sadiye R.

Cevap: Yurtdışı borçlanması yapmaksızın sadece Türkiye’deki çalışmalarınızla emekli olmanız halinde orada çalışsanız bile Türkiye’den aylık alabilirsiniz. SGK 2014/22 sayılı Genelge ile bu konuda uygulamakta olduğu hukuksuzluğa son vereceğini ilan etse bile aynı genelge içinde “sözleşmeli ülkede çalışılmaya başlanması halinde aylıkların kesileceğine ilişkin mevcut sosyal güvenlik sözleşmelerinde hüküm bulunmamakla birlikte, bu konuda bir hüküm konulması halinde değiştirilmiş sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten sonra, yeni imzalanacak sosyal güvenlik sözleşmelerinde bu hükmün bulunması halinde ise sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra o yabancı ülkelerde çalışmaya başlayanların aylıklarının kesileceğini” belirtmeyi de ihmal etmediğinden ileride muhatap ülkelerle anlaşarak bu tür bir değişiklik yapabileceğini de belirtiyor. Bu nedenle emeklilik hakkını elde etmişseniz bir an önce aylığı bağlatıp en azından “Kazanılmış hak” statüsüne sokmanızı öneririm.

(Kaynak: alitezel.com | 15.12.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM