BASINDAN YAZILAR
Ekonomide Akıl, Fikir Üretecek Bürokrat Kalmadı Mı? / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Ekonomide Akıl, Fikir Üretecek Bürokrat Kalmadı Mı? / Erdoğan Süzer

 Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı ikinci grup öncelikli dönüşüm programı ekonomi yönetimindeki iki kritik sorunu iyice su yüzüne çıkardı. Görünen o ki; kamuda yeni fikir üretecek, akıl geliştirecek teknisyen bürokrat ve ekonomi bakanı sıkıntısı yaşanıyor. İkincisi, orta ve yüksek bürokrat kadrosu ile onları yönetecek bakanlarda metal yorgunluğu dikkat çekiyor.

Programın kamuoyuna açıklanabilir hale getirilmesi için geceli gündüzlü yoğun mesai harcandığına kuşku yok. Ancak ortaya çıkan eser, iddia edilen dönüşümü karşılayacak nitelik ve mecalden yoksun. Programlardan ne kamu ne de özel sektörün moda deyimle ‘elektrik alması’ mümkün görünüyor. Üstelik programda yazılan ifadeler yapılmak istenen işleri ya yeterince anlatamıyor ya da farklı anlamlar taşıyor. Zaten her iki programda da olduğu gibi eylem planlarında yazan bilgilerin yer aldığı haberlerin telaşla yalanlanması (!) da bu yüzden olsa gerek.

Kolay para sağanağı dindi!

Hükümet neden yeni bir ekonomi programı hazırlama ihtiyacı duydu? Çünkü ekonomiyi yıllardır adeta bulutların üstünde yüzdüren iç ve dış şartlar artık yok. İçeriden özelleştirme gelirinin, dışarıdan borç paranın yağdığı günler gerilerde kaldı. Açık güneşli havanın yerinde şimdi Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Ortadoğu’dan, uzaklardaki FED’den gelen sert rüzgarlar esiyor. AB yeterince büyüyemediği için ihracatımız artmıyor, ekonomisi can çekişen Rusya ithalata döviz harcayabilecek durumdan uzaklaşıyor, güney sınırımız ateş çemberinde, ABD ekonomisi canlanıyor, FED faiz artırmaya hazırlanıyor…

Kes yapıştır programı

Bütün bu olumsuz gelişmelere bir de seçimlerin siyasi belirsizliğini, seçimler kazanılsa dahi gündemden düşmeyecek gibi görünen yolsuzluk tartışmalarını, AB üyeliğini zora sokan hukuk ve demokrasi belirsizliklerini ekleyin… Böylesine keskin iç ve dış, siyasi ve ekonomik konjonktür bozulmasını bertaraf edecek yeni bir çıkış stratejisine duyulan ihtiyaç nasıl bir programla karşılanabilir? ‘Boşlukları doldur’ yöntemiyle orta ve kısa vadeli programlara, yıllık planlara her yıl yeniden ve yeniden yazılan, ancak bir arpa boyu yol alınamayan önlemlerin copy paste (kes yapıştır) yapılıp toplandığı bir program sorunlara çare olabilir mi?

On defa açılışı yapılmış park gibi!

Her yıl klasik program ve planlar için kesip yapıştırılan önlemler işe yaramış olsaydı, uygulanabilseydi zaten bugün isminde ‘dönüşüm’ gibi iddialı bir kelimeyi taşıyan programa ihtiyaç kalmazdı. Dönüşüm programının içeriği ne yazık ki daha önce birkaç kez açılışı yapıldığı halde her seçim döneminde yeniden açılan park, bahçe, okul, sağlık ocağı, köprü, lokanta ve dükkanları andırıyor…

Yeni fikir üreteceklerin önünü açın

Peki ya zamanlama! Ülkenin seçimlere hazırlandığı, siyasi belirsizliklerin zirveye çıktığı, bakan ve bürokratların kendi geleceğini dahi kestiremediği bir dönemde neyin dönüşüm programı? Yok eğer ‘Yeni hükümet yeni program’ deniyorsa, ‘Seçim endişemiz yok, şimdiden yol haritamız bilinsin’ deniyorsa, o zaman ‘2014’te 2014 açılış’ türü reklam kaygısından, algı psikozundan sıyrılıp, içi boş binlerce maddelik önlem yerine, ülkeyi yaklaşan yangından kurtaracak, geleceğe taşıyacak, ayağı yere basan önlemler geliştirmek gerekiyor. Böyle bir program içinse copy paste yeteneğinden çok yeni ve orijinal fikir üretebilecek, heyecanını yitirmemiş kadrolara ihtiyaç var.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 25.12.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM