BASINDAN YAZILAR
Ne Kadar Zarar Veren İşten Atılır? / Arif Temir - MuhasebeTR

Ne Kadar Zarar Veren İşten Atılır? / Arif Temir

 Soru: İki yıldan beri çalıştığım şirketimin vergi beyannamesini onaylamayı unuttum. Bunun üzerine cezada  indirim uygulandıktan sonra 900 TL  şirket ceza ödedi. Şirketim, benim  maaşımdan kesinti yapar mı? Beni işten atma hakları var mı? ■ O.Akar 

  

Cevap: Sayın Akar, sizi işten atabilmeleri için şirkete verdiğiniz zararın brüt aylık ücretinizden (asgari ücretten düşük ücret almadığınız varsayımından hareketle) fazla olması gerekiyor. Verdiğiniz zarar bir aylık brüt ücretinizden fazla olmadığı için patronunuzun haklı nedenle sizi işten atma hakkı bulunmuyor. Ücretinizden 900 TL’nin kesilmesi için onay vermeniz veya şirketin dava açması gerekiyor. 

 

Günlük çalışma süresi ne olmalı?

 

Soru: Haftada 4 gün 12 saat üzerinden 48 saat çalışıyoruz. Bu doğru mudur? Yaşar Aydın 

Cevap: Haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saatin üzerindeki çalışmaların fazla çalışma olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Günlük çalışma 11 saati geçmemesi gerekiyor. Günde 12 saat çalışılması mevzuata göre doğru bir uygulama değil. 

 

Zorunlu izin verip ücret kesilir mi?

 

Soru: İşveren geçen hafta pazartesi günü işyerinde bakım yaptıracağı için bizi çalıştırmadı. Bugünün ücretini keseceğini söyledi. Çalışmamamızı isteyen işverenin böyle bir hakkı var mı? ■ Mehmet Öz 

Cevap: Sayın Öz, işverenin kendisi izin verip, izin verdiği sürelerin ücretini kesip o günlerinde sigorta primlerini ödememesi mevzuata uygun değil. 

 

İşe geç kalanın maaşı kesilir mi?

 

Soru: İşyerimde geç kaldığım günlerde kaç dakika geç kaldıysam geç kalınan süreler  toplanıyor bir gün olunca maaşımdan kesiliyor. Ayrıca bir gün de sigorta prim yatırmıyorlar. İşverenin böyle bir hakkı var mı?  R. Tiryaki 

Cevap: Sayın Tiryaki, işe gelinmeyen saat veya dakika süreleri toplanarak işçinin gelmeyen gün sayısı olarak belirlenme uygulaması iş mevzuatına aykırı. Dolayısıyla işveren böyle bir uygulama yapamaz. 

 

İşten ayrılabilirsiniz 

 

Soru: Bir elektronik mağazasında kasiyer olarak çalışıyorum. Maaş + pirim alıyoruz primlerimiz kayıp ve çalıntı nedeniyle yatırılmadı. Bu kayıp ve çalıntılarda benden önceki müdürün sebep olduğu kayıp ve çalıntılardır. Benden önceki eksikliklerin bedeli benden kesiliyor. Bu mümkün mü? 

■ Arzu B. 

Cevap: Sayın Arzu Hanım, kayıp ve çalıntılar sizin çalıştığınız dönemde olmadığından bunlardan da sorumlu tutulamazsınız. Bu durumda haklı olarak iş sözleşmenizi sonlandırabilirsiniz. İşvereninde bu koşullarda priminizi kesme hakkı bulunmuyor. 

 

Rapor parası 

 

Soru: 30 Eylül'de işten çıktım. 1 Aralık'ta hastaneye yattım ve bypass oldum 8 aralık itibariyle 3 ay rapor verdiler. Rapor parasını alabilir miyim? 

■ İsmet Yaşar 

Cevap: Sayın İsmet Bey, geçmiş olsun. Çalışırken ameliyat olmuş olsaydınız, alabilirdiniz. İşten ayrıldıktan sonra ameliyat olduğunuz için geçici iş göremezlik parasını alamazsınız. 

 

İş kazası bildirmeyenler 

 

Soru: İş kazasını bildirmeyenlere ağır cezalar geldiğini duydum. Bu doğru mu? ■ Aylin Tan 

Cevap: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmesi devam edilen yeni torba kanun tasarısına göre iş kazalarını bildirmemenin cezası 22.400 lira olacak. 

 

30 yıl üzeri emekli ikramiyesi   

 

Soru: 35 yıl devlet memurluğu yaptıktan sonra 2012 yılında emekli oldum. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra 5 yıllık ikramiyemi alabilir miyim? A.K. 

Cevap: Emekli ikramiyesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararı 07.01.2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı. Anayasa Mahkemesi  kararları  geriye yürümüyor. Bu kurala göre almanız mümkün gözükmüyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 15.01.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM