BASINDAN YAZILAR
SGK Borcunu Yapılandırmada Son Tarih 2 Şubat 2015 / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

SGK Borcunu Yapılandırmada Son Tarih 2 Şubat 2015 / Özgür Erdursun

 Bilindiği üzere, 11 Eylül 2014 tarihinde 6552 sayılı Torba yasayla 2014 Nisan ve önceki aylara ilişkin olarak yasal ödeme süresi geçmiş SGK borçları için yapılandırma olanağı getirilmişti. Son başvuru tarihi olan 31.12.2014 tarihi, 02.02.2015’e kadar uzatılmıştı. Peşin ödeme yolunu seçenler ile taksitli ödeme seçeneklerinde ilk taksit ödeme süresi ise 02.03.2015 tarihine kadar uzatılmış bulunuyor.


Mali uzlaşının sağlanması çerçevesinde kamuoyunda torba kanun olarak adlandırılan düzenleme ile kapsam altındaki borçlara uygulanan kanuni faiz, gecikme cezası ve gecikme zammı silinmektedir. Borçların geriye kalan anapara kısımları, ödeme sürelerinin bittiği tarihten 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak güncellenmekte ve yapılandırmaktadır.


Talep sahipleri kapsama giren borçlarını, dilerlerse peşin ödeyebilecekleri gibi ikişer aylık ödeme dönemleri olmak üzere 6 (altı), 9 (dokuz), 12 (on iki) veya 18 (on sekiz) eşit taksitte de ödeme olanağı da var.


Bağ-Kur’a borcu olduğu için emekli olamayan kişiler için de Halk Bankası’ndan kredi ile borçlarını ödeme imkânı sunuldu. Bu durumda olanların emeklilik fırsatını kaçırmamaları için son tarihe dikkat etmeleri gerekmektedir.


Sağlık haklarından yararlanamayanlar da yapılandırma yapıp ilk taksitlerini ödediklerinde sağlık haklarından yararlanabileceklerdir.


SORU CEVAP


Çalışan emekli rapor parası alabilir mi?


Emekliyim özel bir şirkette çalışıyorum. Raporlu olduğum sürede maaş alamayacağım. SGK çalışmadığım raporlu zamanı karşılar mı? Metin KOÇA


Metin Bey, SGDP ile çalışan emekli hastalanıp rapor alırsa SGK istirahat parası ödemez. Emekli bir kişi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı veya özel banka-borsa sandığı, hangisinden emekli olursa olsun özel sektörde her zaman bir işveren yanında işe girebilir. İşe girdiğinde isterse hem emekli aylığını alıp hem de işe girdiği işyerinden alacağı ücret üzerinden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek çalışabilir. Emekli olmamış normal bir çalışan hastalanır ve doktordan rapor alırsa rapor süresinin ilk iki günü hariç diğer günler için SGK istirahat parası öder. SGDP ile çalışan emekli ise hastalanıp rapor alsa SGK istirahat parası ödemez.


BİLGİ


Kıdem tazminatını hak ederek işten çıkartılan çalışanın bir yıllık çalışma süresine bir brüt ücret kıdem tazminatı ödenir. Çalışanın brüt maaşı ne kadar ise o kadar kıdem tazminatı hak eder fakat kıdem tazminatında bir tavan rakam vardır 01.01.2015 -30.06.2015 tarihleri arası 3.541,37 TL’dir. Brüt ücret kıdem tazminatının tavanının üzerinde olursa çalışanın kıdem tazminatı tavan ücret kadar olur. Kıdem tazminatı tavan ücreti geçemez.

(Kaynak: Olay.com | 19.01.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM