BASINDAN YAZILAR
- MuhasebeTR

 Soru: Annemin  doğum tarihi 1961 ve Sigortalı işe ilk defa girdiği tarih 01.12.1980 ve bu tarihten 1982 yılına kadar 4/1-a sigortalılığı kapsamında ödenmiş 280 günü bulunuyor. 10.03.2009 tarihinden itibaren, düzenli olarak 4/1-b sigortalılığı kapsamında dışarıdan Bağ-Kur ödemesini kendisi gerçekleştirmeye başladı ve 5 yıl 10 ay 5 gündür ödemeye devam ediyoruz. 1978 ve 1982 yıllarında, iki doğum gerçekleştirdi. Bağ-Kur'da görevli bir bey, "3600 günden emekli olabilirsiniz" demiş anneme, fakat internette 7 bin 200 gün yazıyor. Çok fazla bilgi karmaşası söz konusu. Bu bilgiler ışığında annem ne zaman emekli olabilir? Doğum borçlanmasından ne şekilde faydalanabilir? Sizin herhangi bir öneriniz var mı? Çağrı G.

Cevap: Annenizin durumu ülkemizdeki bilgi kirliliği ve enformasyon boşluğuna çok çarpıcı bir örnek teşkil ediyor. Aldığınız cevaplar size uygun cevaplar değil, evet 3 bin 600 günle SSK'lılıktan emekli olmaya hakkı var, ancak annenizin attığı emeklilik adımlarının buna uygun olmaması nedeniyle şu an SSK'dan emekliliğe tabi durumda değil ve bu nedenle de bu hakkı şu an kullanamaz.

Sorununuz annenizin sigortalılık geçmişine göre en doğru çözüm ve hamle bakımından doğru bilgiye şu ana kadar ulaşamamış olmasıdır. Bu nedenle de tam 26 aydır boş yere prim ödüyorsunuz.

Annenizin iki yıl iki ay önce SSK sigortalılığına geçmesi ve 2012 yılı sonundan 2015 yılı ortalarına kadar SSK'lı olarak çalışması gerekirdi. Şayet böyle yapsaydınız anneniz Temmuz 2015 ayında emekliydi.

Adımlar zamanında atılmalı

Zamanında geçiş yapmadığı için şu an geçip en az 3,5 sene SSK'lı olarak çalışırsa bu sürenin sonunda SSK'dan emekli olabilecek. Bu durumda doğum borçlanması yapmasına gerek olmadığından yapmayabilir ama aylığı bugünkü parayla 535 TL düzeyinde olacak. Doğum borçlanması yaparsa aylığı bugünkü 650 TL düzeyine çıkar. Aylığının bu kadar düşük çıkacak olmasının nedeni, 2000 ve 2008 yıllarında yürürlüğe konulan kanunlar ve primlerinin çoğunluğunun bu yıllardan sonra edinilmiş olması.

İşte fazladan ödemiş olduğunuz o 780 günlük primler emekliliğinizi ertelemesinin yanında maaşınızda 50 TL de düşüş meydana getirmiş durumda.

Halen Bağ-Kur'dan emekliliğe tabi durumda olduğunuzdan “Bağ-Kur'dan emekli olsun” deseniz en az 5 bin 400 gün gerekli olduğu için bu da makûl bir seçenek olmaz. Zira bu halde doğum borçlanmasını yapıp 6 yıl 5 ay daha prim ödemesi gerekir.

Bilgiye engel ne?

Şimdi sorum şu; bilseydiniz bu kadar parayı boşuna ödeyip hem aylığınızı düşürmeyi hem de emekliliğinizi geciktirmek ister miydiniz? Elbette cevabınız kesin ve tok bir sesle "Hayır" olacaktır. Peki buna ne mani oldu? Annenizin durumuna vakıf olamamanız değil mi? Yani "Bilgi" değil mi?

Siz temin ederim her gün telefonla bizi arayan, ofisimize uğrayan onlarca kişiden sadece 2-3'ü bu bilgiye ulaşma, en doğru en isabetli adım için yapması gerekenleri öğrenme bahtiyarlığını yaşayabiliyor.

Sigortalı neyi öğrenmeli?

Bizden emeklilik tarihi ve bu yolda erken almak için yapılacak hamle varsa onu öğrenmekle kalmıyorlar, bulundukları en son haldeki hizmetlerinin o anki aylık değerini SSK, Bağ-Kur veya varsa Emekli Sandığı iştirakçiliği bazında öğreniyor, bundan sonra hangi sigortalılıktan ve ne kadar matrahla prim ödemeye devam ederlerse aylıkları ne yönde ve ne kadar TL değişeceğini net olarak öğreniyorlar. Tabiri caizse emekliliklerini şimdiden yapılandırıyorlar.  Bu bakımdan başvuracağınız kaynağın hem SSK hem Bağ-Kur hem de Emekli Sandığı aylık bağlama sistemini çok iyi bilen biri olmasına özenle dikkat etmenizi öneririm.  

Aslında bilgiye, danışmanlığın önemine inanmayan böyle olduğu için de zamanında doğru bilgi alamayıp yanlış adımlar atarak emeklilikleri adeta kilitlenen, hukuki sorun yaşayan sigortalılar da durumlarına yargı yoluyla bir çözüm olup olmadığını, bulundukları olumsuz noktadan en iyi çıkış yolunun ne olduğunu son çare olarak geldiklerinde bizden öğreniyorlar.

Kalan çoğunluk mu? Emin olun sizin şu anda yaşadığınız hayal kırıklığı ve üzüntü duygusunu yaşamayı 4-5 yüz TL danışmanlık ücretini ödemeye tercih ediyor, tıpkı hiç uğramayan, uğramayı düşünmeyen yüzbinler gibi.    

(Kaynak: alitezel.com | 22.01.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM