BASINDAN YAZILAR
Sağlıklı Vergi Planlaması İçin Müşavirlere Dikkat / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Sağlıklı Vergi Planlaması İçin Müşavirlere Dikkat / Yusuf Keleş

 Bu köşede elimden geldiğince okurlarımızın vergi ile ilgili olarak karşılaşabilecekleri muhtemel konuları gündeme getirmeye çalışıyorum.

 

 

 

Özellikle yıl sonlarında ve beyan dönemlerinde beyanların nasıl yapılacağına, suç kapsamına girmeden ve daha sonra bir ceza ile muhatap olmadan meşru şekilde nasıl daha az vergi ödeneceğine ilişkin bilgileri vermeye gayret ediyorum. Tabii bu bilgileri ortalama durumlar için, çoğu zaman da hesapların kapandığı, belge ve fatura almanın mümkün olmadığı dönemlerde vermek durumunda oluyorum. Ancak takdir edersiniz ki özellikle vergi konularında planlamanın iş tamamlanmadan önce yapılması ve tedbirlerin geciktirilmeden alınması gerekir. Buna ilaveten her mükellef ve olayın kendisine has bir durumu olduğundan reçete, olaya özgü hazırlanmalıdır. Bu yüzden yeni bir malî yıla girdiğimiz bugünlerde mükelleflerin pozisyonlarını gözden geçirmesinde ve planlamalarını şimdiden yapmasında fayda var.

Yaklaşık on beş yıllık inceleme elemanı ve halen sürdürdüğüm yeminli malî müşavirlik mesleğimde mükelleflerin şirket içlerindeki muhasebe departmanı için gereken hassasiyeti göstermediğini, müşavirlik hizmeti satın aldığı serbest meslek erbabına da yeterince önem vermediğini gözlemledim. Tabirde hata olmasın ama mükellefler neredeyse, malî müşavirlere veya muhasebecilere verdikleri ücretin yersiz olduğunu düşünüyor. Hâlbuki mal alış aşaması, pazarlama ve satış sonrası elde edilen hasılat ile ilgili verilecek beyanname ve bildirgeler için kayıt ve hesaplamaların çok ciddi ve doğru bir şekilde yapılması öncelikle şirketlerin menfaatinedir. Düzenli bir kayıt ve sağlam bir planlama yapılmadan hareket eden, faaliyetlerini bu şekilde yürüten firmaların hayatlarını idame ettirmesi zordur. Bu firmalar satıcılardan, çalışanlarından ve müşterilerinden gelecek zarar ve aldatmalardan başka maliye ve SGK’dan belki de yıllar sonra gelecek yüklü cezalarla karşı karşıya kalabilecektir. Oysa yetkin bir malî danışmandan alınacak tavsiyeler sonrasında hareket edilmesi halinde hem daha az vergi ödemek mümkün olacak hem de yıllar sonra ceza yemek gibi bir risk taşınmamış olacak.

Diğer tüm meslekler gibi malî müşavirlik mesleği de belirli bir altyapısı olan ve yetkili kurum ve kuruluşlardan ruhsat alınarak icra edilen bir meslektir. Maliyeden ayrıldığı veya bir malî müşavirin yanında bir süre çalıştığı için biraz bilgisi olan kişilerden alınan hizmetler yetersiz ve eksik olacaktır. Mesleğin hakkıyla yerine getirilebilmesi için büyük gayret ve emek harcanması gerektiği gibi, kapsamlı bir organizasyonun da gerçekleştirilmesi gerekir.

Maliye ve SGK’nın sürekli talep ettiği beyan ve bildirimleri süresinde doğru bir şekilde yapabilmek, müşterilere söz verilen hizmetleri eksiksiz yerine getirebilmek için yeterli sayıda demirbaş almak, personel istihdam etmek ve işine odaklanmak gerekir. Bu şartları yerine getiren ve müşteri memnuniyetini sağlayabilen meslek mensuplarının kıymeti bilinmelidir. Malî müşavirler de diğer serbest meslek erbabı gibi bizzat işlerinin başında bulunmak ve mükelleflerle bire bir iletişim içerisinde olmak zorunda. Bu vecibelerini başkalarına devreden malî müşavirlerin meslekte başarıyı yakalaması mümkünse de bu başarıyı sürdürebilmeleri mümkün değildir. Çünkü mükellef beraber çalıştığı kişiyi bilir. İşlerin iyi yürümesi halinde hizmeti bizzat veren kişi başarılı kabul edilir. İşler ters gittiğinde ise fatura doğrudan malî müşavire kesilir. Bu yüzden mesleğine önem veren malî müşavirler (YMM) mesleklerini icra ederken çok büyük stres ile mücadele etmektedir. Şirketlere bu manada faydası olan diğer bir meslek grubu da yeminli malî müşavirler ve bağımsız denetçilerdir. Yeminli malî müşavirler işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmî mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak ve yüksek meslekî standartları gerçekleştirmek üzere hareket eder. Maliye Bakanlığı, yeminli malî müşavirlere firmalarla tam tasdik sözleşmesi yapma ve bu sözleşme çerçevesinde şirketin hesap ve kayıtlarını kontrol ederek beyannamesini onaylama yetkisi vermiştir.

‘TAM TASDİK’ AVANTAJI

Yeminli malî müşavirlerden tam tasdik hizmeti alan şirketler hem vizyonlarını daha geniş tutma imkânı elde etmiş, hem de vergisel risklerini minimuma indirmiş olurlar. Çünkü YMM’lere tasdik ettirilen beyannameler ve bunlara ilişkin malî tablolar, kamu idaresinin yetkili memurlarınca incelenmiş belge olarak kabul edilir. Tam tasdik yaptıran işletmeler, devlet inceleme elemanlarınca incelenmiş firma sayıldıkları için, normal şartlarda (ihbar veya benzeri özel bir neden olmadıkça) tekrar incelemeye tabi tutulmazlar. Tam tasdik yaptıran firmaların, yatırım indirimi ve sair Kurumlar Vergisi istisnalarının tasdiki ve vergi iadeleri için ayrıca rapor düzenlettirmelerine gerek yoktur. YMM’ler hizmet verdikleri şirketlerin mal ve hizmet satın aldıkları mükellefleri kontrol ederek sakıncalı olabilecek alt firmalarla çalışılmamasını temin eder. Ayrıca denetim firmaları mükelleflerini yeni çıkan kanun ve tebliğlerle ilgili olarak uyarır ve ek bir ceza ödemelerinin önüne geçer. Şirketlerin kayıtlarında olabilecek yanlışlıklar da sıcağı sıcağına düzeltilir. Bu yüzden mükelleflerin güvenilir bir kişi veya kurumdan sürekli mali konuda danışmanlık almasında fayda vardır.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 03.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM