BASINDAN YAZILAR
Memurların Borçlanmalarında Ödeme/Vazgeçme Hakları ile Anlamsız Altı Ay Kuralı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Memurların Borçlanmalarında Ödeme/Vazgeçme Hakları ile Anlamsız Altı Ay Kuralı / Şevket Tezel

 Memurlar birtakım memuriyet dışı sürelerini borçlanabiliyor ve bu şekilde daha erken emekli olabiliyorlar. Her borçlanma süresi emeklilik yaşını aşağıya çekmediği gibi her borçlanma ikramiyeye esas süreye de sayılmıyor. Bu girizgahtan sonra bugünkü yazımızda konumuz bu olmayacak. Konumuz sadece memurların hizmet borçlanmalarına özgü bir anlamsız zorunluluk olan altı ay bekleme kuralı. Ne mi bu kural? Anlatalım, ama önce borçlanma aşamasında ödemenin ve ödemeden vazgeçmeye de değinmeli ki “Altı Ay Bekleme Kuralının” anlamsızlığını daha rahat ortaya çıksın.

Borçlanmanın tahsilâtı

Memurların borçlanma işlemleri görev yaptıkları kurumları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Üç nüsha halinde düzenlenen borç tahakkuk tablosunun birisi ilgiliye tebliğ edilmek üzere iki nüsha olarak sigortalıların görev yaptıkları kurumlara gönderiliyor. Kurumlarınca tahakkuk tablolarının sigortalılara tebliğ edildiği tarihleri takip eden aybaşından itibaren emeklilik keseneğine esas aylıkları üzerinden, emeklilik keseneğinden ayrı olarak ve %16 oranında borçlanma tahsilatına başlanıyor. Tahsilata tahakkuk tablosunda gösterilen toplam borç miktarı bitinceye kadar devam ediliyor.

Borçlanma tahsilâtının devam ettiği süre içerisinde memur maaş katsayısı ve emeklilik keseneği oranında değişiklik olması halinde bu değişiklik borç tahsilatında dikkate alınıyor.

Borçlanmadan vazgeçme

Borçlanma işlemi isteğe bağlı bir işlem olmakla birlikte yazılı olarak Kuruma borçlanma isteğinde bulunan sigortalılara bu isteklerinden vazgeçme hakkı tanınmıştır. Memurların borçlanma talepleri borçlanmanın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde SGK'ya veya görev yaptıkları kurumlarına yazılı olarak başvurmaları halinde borçlanmaları bir defaya mahsus olmak üzere iptal edilebilir. Bu süre içerisinde vazgeçme talebinde bulunulmadığı takdirde borçlanma işlemi kesinlik kazanır.

Borçlanma fişi düzenlendikten sonra bu borçlanmadan vazgeçme hakkı bir defaya mahsus uygulanıyor ve yeniden başvuru halinde artık bir vazgeçme süresi daha tanınmadan tahakkuk ettiriliyor.

Borçlanma talebinde bulunan sigortalılar ise borçlanma işlemlerine ilişkin borç fişi düzenlenmediği sürece bu taleplerinden her zaman vazgeçme haklarını kullanma hakları bulunduğunda özellikle ifade edelim. 

Altı ay şartı

5434 sayılı Kanunun 102 nci maddesindeki “İstekleri ile emekliye ayrılacak olanların bu paraları istek tarihlerinden en az 6 ay önce,                                

Kurumlarınca re'sen (malullük, yaş haddi dahil) emekliye ayrılacak olanlarla ölenlerin, görevleri ile ilgilerinin kesildiği tarihlerden itibaren en geç 6 ay içinde,

Kendileri veya dul yetimleri tarafından Sandığa ödenmiş olması şarttır” hükmü nedeniyle emekli olacakların borçlanma yapacaklarsa emeklilik taleplerinden en az altı ay için tahakkuku sağlatıp borçlanma tutarını ödemiş olmaları gerekiyor. Hele ki borçlanma sonucu emekliliğe hak kazanacaklar ise bu hususu göz ardı etmeleri emekliliklerini geciktirici nitelik arz etmesine neden olabiliyor.

Aslında pratikte hiçbir anlam ve önemi bulunmayan bu zorunluluğun salt yasal zorunluluk nedeniyle uygulamada bulunmasını anlamak kabil değil. Bu nedenle Yasa Koyucunun bu anlamsız uygulamayı kaldırmasında fayda bulunuyor. 

(Kaynak: alitezel.com | 09.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM