BASINDAN YAZILAR
Mesaileriniz Ödenmiyorsa Ne Yapmalısınız? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Mesaileriniz Ödenmiyorsa Ne Yapmalısınız? / Ali Şerbetçi

 Mesaiye kaldığımızda mesai ücretlerimizi zamanında alamıyoruz. Biz mesaiye kalmayacağız dediğimizde bizi işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor? Halil AKTAŞ

İş kanununa göre işveren işçinin ücretini kanun ve ya sözleşme hükümlerine göre hesaplayıp ödemiyorsa ve ya ücret ödemelerinde sürekli gecikme oluyorsa işçi iş sözleşmesini fesh ederek tazminatını talep edebilir. Bu nedenle işverene yazılı olarak fesih bildirimi göndererek iş sözleşmenizi fesh edeceksiniz.
Ödemez ise iş mahkemesine dava açacaksınız. 

 İşsizlik ödeneği alırken işe girdiğim takdirde kalan işsizlik ödeneğim yanar mı? 5...562461 Nolu SMS:

Sevgili Okurum, İşsizlik ödeneği alırken çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde Türkiye İş Kurumuna bilgi vermeleri gerekmektedir.
İşsizlik ödeneği almakta iken işe giren ve bunu 15 gün içinde Türkiye İş Kurumuna bildirenlerin ödenekleri "yeni işe başlama" nedeniyle kesilir ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayacak şekilde işlerini kaybetmeleri halinde kalan işsizlik ödenekleri, başvurdukları tarih itibariyle yeniden başlatılmakta. "Gelir Getirici İşte Çalışıyor Olma"nedeni ile kesilen işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamakta. Hak kaybına uğramamak için işe girmeniz halinde durumu muhakkak Türkiye İş Kurumuna süresi içinde bildirmeniz gerekir. 

 09.11.1958 doğum tarihim, Bağkur girişim 01.01.2002, 600 gün askerlik borçlanması yaptım. Malulen kaç yaşa tabiyim? 5...851168 Nolu SMS: 

Sayın Okurum, malulen emeklilikte yaş sorunu bulunmamakta. Malullük için toplamda 1800 prim gün ödenmiş ve sigorta başlangıcı ile talep verme tarihleri arasında 10 yıllık sigortalılık süresinin dolmuş olması yeterlidir. Verdiğiniz bilgiye göre 10 yıllık süre tamamlanmış. Eğer 1800 günlük priminiz mevcutsa maluliyet için sevk alabilirsiniz. Ancak bu malul olduğunuz anlamı taşımamaktadır. Hastaneden en az % 60 oranında malul raporu alıp SGK'ya vermeniz gerekmektedir. İş bununla da bitmiyor. Hastaneden alınan bu raporları SGK Sağlık Kurulu tarafından olumlu kabul edilirse maluliyet maaşı bağlanır. Ayrıca işe ya da mesleğe başlamadan önce malul olanlara maluliyet aylığı bağlanmaz. İşe başladıktan sonra malül olmak gerekir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.07.1974 doğumluyum. SSK giriş 01.09.1992, askerliğimi 95-97 yılları arasında yaptım. Prim gün sayım şu an 5000 gün. Ne zaman emekli olurum? 15 sene sonunda ne kadar (kıdemihbar) tazminat alırım? Şuayip AYDIN 

SSK girişinize göre 25 yıl, 53 yaş ve 5600 prim gün şartlarına tabisiniz. 2017 yılında 25 yılınız, 600 gün sonra prim gün sayınız dolacak ama 53 yaşınız 2027 yılında dolacak. Bu durumda emekli olacağınız tarih 01.07.2027 tarihi olacaktır. Kıdem tazminatınızda çalıştığınız her yıl için son aldığınız brüt maaş tutarında olacaktır.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 16.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM