BASINDAN YAZILAR
Annenin Maaşını İŞKUR ve Patron Ortak Ödeyecek / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Annenin Maaşını İŞKUR ve Patron Ortak Ödeyecek / Okan Güray Bülbül

 Taslağa göre çocuk doğuran kadın izinlerinin ardından işe döndüğünde, çocuk ilköğretime başlayana kadar yarı zamanlı çalışabilecek.

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının korunması eylem planında yer alan ve çocuk sahibi olacak çiftleri yakından ilgilendiren düzenlemelerle ilgili kanun taslağı hazırlandı. Taslakta yer alan maddeler anne adaylarının yarım gün çalışması halinde ücretlerinin düşeceğini gösteriyor. Düzenlemeye göre doğum yapan kadına doğum izin sürelerinin bitiminden itibaren yeni doğan çocuk ilköğretime başlayıncaya kadar yarı zamanlı çalışma hakkı tanınacak. Bu süre zarfında kadın işçinin ücretinin yarısını işverenden alması kalan yarısı için ise İŞKUR tarafından doğum sonrası yarım çalışma ödeneği ödenmesi planlanıyor. 

ASGARİ ÜCRETİN %80'İ 

Dolayısıyla kadın işçinin herhangi bir ücret kaybı yaşanmaması hedefleniyor. Ancak kadın işçiye bağlanacak doğum sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarının günlük asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80 olması öngörülmüş durumda. Yani kadın işçi, işverenden aldığı maaşı ne olursa olsun yarı zamanlı çalıştığı süre boyunca ücretinin yarısını işverenden almakla birlikte kalan yarısı için İŞKUR’dan alacağı ödenek sonrasında kayıp yaşayacak. Örneğin haftada 45 saat ve 6 gün çalışılan bir işyerinde asgari ücretle çalışan kadın işçi bu haktan yararlanmak istediğinde asgari ücretin net tutarının yarısını işverenden alacak ve haftanın üç günü işine devam edecek. Asgari geçim indiriminden eşinin yararlandığını varsaydığımız kadın işçinin eline yarım gün çalışması karşılığında ücret olarak 474,5 TL geçecek. 

90 LİRA ZARARA GİRİYOR 

Çalışmadığı üç gün için ise kadın işçiye günlük tutarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’i yani 32,04 TL olan yarım zamanlı çalışma ödeneği bağlanacak. Yani tam gün çalışıp ödenek almasaydı 949,07 TL ücret alacak kadın işçi yarı zamanlı çalışması karşılığında 858,98 TL para alabilecek. Kadın işçinin maaşının yüksek olması durumunda yaşanan kayıp daha da fazla oluyor. 

600 gün prim şart 

Yarım zamanlı çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için kadın işçinin doğum tarihinden önceki 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi gerekecek. Yani 1,5 yıldır çalışan bir kadın doğumdan sonra yarı zamanlı çalışırsa çalışma ödeneğinden yararlanamayacak.

Memurlarda kayıp yok 

Taslaktaki hükümlere göre kadınlara sağlanan yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanacak memurlar için ise bu şekilde bir ücret kaybı yaşanması söz konusu değil. Memur fiili çalışması karşılığı kendisine ödenen ücretleri tam olarak, sosyal yardımları ve fiili çalışma karşılığı olmayan ödemeleri ise yarım olarak alacak.

2 SORU 2 CEVAP

İhbar tazminatı ödemezsiniz

Soru: Evlilik nedeniyle işimden istifa edeceğim. Ancak işveren ihbar süresine uymam gerektiğini söylüyor. Bu süreyi beklemezsem ihbar tazminatı mı ödeyeceğim? Ayşegül Mutlu
Cevap: Evlendikten sonra en fazla 1 yıl içerisinde istifa ederek kıdem tazminatını hak eden çalışanlara işveren ihbar süresini beklemesini söyleyemez. Bu nedenle istifa ettikten sonra kıdem tazminatınızı alarak işyerinden ayrılabilirsiniz. Eğer işveren tazminatınızı vermezse iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Şirkete dava açabilirsınız

Soru: Çalışma saatim sabah 8 akşam 6. Bazen 8- 8 yani 12 saat. 1 ayda 15 gün gece çalışmaktayım. İşe maaş bordrosunda 2 günlük mesai olarak 172 TL yazıyor biz saati 6 TL’den elden alıyoruz makbuz imzalıyoruz. Kanunen çalışma saatimiz ne çalışmazsak işten çıkarırız diyorlar şu an tam 1 yılımı doldurdum işten çıkarılma durumunda benim yasal haklarım nelerdir kıdem ihbar yıllık izin ücreti gibi olanak alabilir miyim? Murat Altuğ
Cevap: Belirttiğiniz çalışma koşulları kanuna aykırı. Dava açmanız halinde fazla mesailerinizin karşılığını, kıdem tazminatınızı ve kullandırılmamış yıllık izin ücretlerinizi elde edebilirsiniz. Bir avukatla konuşup dava açmanızda fayda var.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 17.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM