BASINDAN YAZILAR
Çalışanlar,Emekliler Küçükte Olsa Bu Haklarınız Artmaz Mı? / Vedat İlki - MuhasebeTR

Çalışanlar,Emekliler Küçükte Olsa Bu Haklarınız Artmaz Mı? / Vedat İlki

 Asgari Geçim İndirimi uygulaması geldiğinde fiş toplama zahmetinden kurtulduk diye sevinmiş idik.

Çünkü muhasebe servisleri için ,insan kaynakları bölümleri için yıllık fiş kontrolü ile zahmetli bir süreç oluyor ,aynı zamanda geçersiz fiş ayıklaması yapılıyordu.

Sahte vergi iade fişleri ile uğraşılıyordu.

Vergi iadesi için fiş ,fatura toplama zahmetinde kurtulduğumuz da tüm ücretli kesim sevinmişti.

Son yedi yıldır AGİ uygulaması devam ediyor.

AGİ NEDİR?

Asgarî geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10’u, çocukların her biri için ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5’idir. İndirimin uygulamasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade etmektedir.

 

Aslında bu düzenleme ile birlikte tüm çalışan kesim çaktırmadan öpülüyordu.

Özel Gider indirimi uygulaması ile birlikte zahmetle topladığımız fiş ,fatura karşılığında %15-20-25 oranında vergi dilimlerinde iade alınıyordu.

 Bu oranlama terk edilerek AGİ uygulaması ile birlikte sabit bir rakam ile cezalandırıldık.

Asgari Geçim İndirimi geldiğinde yıllık asgari ücret dikkate alındı.

Yılda iki defa asgari ücret değişikliği olsa da  ,ilk altı ay için belirlenen asgari ücret tüm yıl boyunca uygulanmasıyla  birlikte yapılan ikinci dönem zammı ücretliler de AGİ ‘ de  uygulanmıyor.

AGİ İKİ KATI TUTARINA ÇIKARILMAZ MI?

Şimdi deniliyor ki ,çocuk sayısını artıralım %15 vergiden Asgari ücretli muaf olsun,yüksek ücret alan ise AGİ artış beklemesin cezalandırmaya devam etsin deniliyor.

Şimdi gelişmiş ülkelere baktığımızda  Türkiye’de uygulanan sisteme benzer bekârlar için ayrı evliler için ayrı oranda asgari geçim indirimi miktarları uygulandığı ayrıca bu indirimlere ek olarak indirimli vergi oranları, kişisel ve ailevi durumlara yönelik indirimler uygulandığı görülmektedir.

Fakat bu ülkelerde ödenen vergiler vatandaşa geri dönüyor.

Ülkemizde ise vergi toplanmadığı gibi her zaman aflarla ödemeyenler özendiriliyor.

Kaynağından vergi kesintisini işverene ucuz kaynak olarak altın tepsi ile işverenlere sunan zihniyet ,  çalışanlara vergini sen beyan et ,giderlerini düş ve net vergini öde demiyor.

Bunun nedeni;

a.)Gelir İdaresi kaynaktan vergiyi kesen işvereni maliye veznesi olarak kullanıyor.

b.)Bu kesintiyi 23 gün ucuz kredi olarak kullan diyor.

c.)Daha sonra beyan et ,bana ödemesini yap.

ç.)Beyan etse de ödemezse af ile almaya çalışıyor.

d.)Alamazsa VUK göre yaptırımlar başlıyor.

e.)Bulursa tahsil ediyor.

AGİ miktarları artık günün şartlarına göre artırılması gerekiyor.

 EMEKLİLER SOSYAL YARDIM ZAMLARI ELLERİNDEN ALINDI/EK ÖDEMELERİ YERİNDE SAYIYOR

- Yaşlılık ve malullük aylıklarında tahsis talep tarihi özel sektör için 01.10.2008, kamu sektörü için 15.10.2008, ölüm aylıklarında ölüm tarihi özel sektör için 01.10.2008, kamu sektörü için 15.10.2008 tarihinden sonra olanlar,

- İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından bağlanan sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm gelirleri için son takvim ayı 2008/Ekim ve sonrası olanlar,için sosyal yardım zammı ödemesi yapılmamıştır.

 1.10.2008 'den önce emekli olanlara 506 sayılı SSK'nın Ek 24., 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun Ek 7. maddelerine göre sosyal yardım zammı ödeniyordu.

 En son 1999 yılında SSK'lılar için 4 milyon 690 bin lira, 1-12. basamakta bulunan Bağ-Kur’lular için 5 milyon 850 bin lira, 13-14. basamakta bulunan  Bağ-Kur’lular için 4 milyon 500 bin lira olarak belirlenen sosyal yardım zammı, yaklaşık 10 yıl boyunca artırılmayıp aynı tutarda ödendi(aslında sabitlendi.)

 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile de uygulama  kaldırıldı.

 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Geçici 1. maddesi hükmüyle, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle 506 sayılı SSK ve 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre ödenmekte olan sosyal yardım zammı tutarları, 1 Ekim 2008 tarihinde ödenen tutarları esas alınarak, ilgililerin gelir ve aylıklarına ilave edilerek ödenmeye başlandı.

 Sosyal Yardım Zammı Reform yasa ile elinizden alındı ,yerine ise %4 oranında ek ödeme getirilmiş olsa da , bu tutarda 2 katına artmamıştır.

 Emeklilerde düşük zamlarının yanında ilaç gibi gelecek ek ödeme %8-10 çıkarılması halinde bir çok yarasına merhem olacaktır.

 Şimdi bunların artırılması için asiller vekillerden istemesi gerekiyor.

Yoksa 4 yıl  beklersiniz.

(Kaynak: alitezel.com | 25.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM