BASINDAN YAZILAR
Emekli Olup Çalışmaya Devam Edenler Dikkat! / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Emekli Olup Çalışmaya Devam Edenler Dikkat! / Ali Şerbetçi

 2012 yılında emekli oldum ama tazminatımı almadan işime emekli olarak devam ediyorum.
Ben emekli olurken tazminat almadığımdan, şimdi ayrılsam tazminatımı alarak ayrılabilir miyim? İşi bıraktığımda tazminatımı nasıl alabilirim? Ercan Y. 
İş Kanunu'na göre, emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçiye işverenlikçe kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Kıdem tazminatlarında zaman aşımı 10 senedir. Emekli olalı 10 yıl geçmediğinden işverenliğe müracaat ederek 2012 yılındaki kıdeminiz ve ücretiniz üzerinden tazminatınızı talep edebilirsiniz.
Kanunen kendi isteği ile ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmez.
Bu nedenle 2012 tarihinden sonraki çalışmalarınız için haklı bir nedenle işten ayrılmadığınız için tazminat talep edemezsiniz.
Bu durumda da emeklilik tarihinden sonraki hizmet için tazminat alamazsınız. 

 Özel bir şirkette çalışan bayanım. Sağlık sorunlarımdan dolayı işten ayrılmak istiyorum. Bu nedenle işten ayrıldığımda kıdem tazminatımı alma hakkım var mı? Bu konuda neler yapmam gerekiyor? N.F. 
İş Kanunu'na göre, işçi, iş sözleşmesini sağlık nedeniyle, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa bildirimsiz olarak fesh edebilir ve tazminat talep edebilir. Bunun dışındaki bir sağlık nedeniyle iş sözleşmesini fesh ederse tazminat talep edemez. Sizin sağlık sorunlarınız yukarıda belirttiğim şartlar dahilinde ise ancak tazminat talep edebilirsiniz. 

 Çalışmakta olduğum fabrikanın hem gece hem de gündüz vardiyası bulunuyor. Fabrikada, bir hafta gece, bir hafta gündüz çalışıyoruz.
Gece ve gündüz çalışmalarının ücret olarak farkı bulunuyor mu? 5...593434 Nolu SMS
İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde özel bir hüküm yok ise işyerinde gece vardiyasında çalışmakla gündüz vardiyasında çalışmak arasında ücret yönünden İş Kanunu bakımından bir ayrım yoktur. Ancak süre bakımından gece vardiyasında günde 7.5 saatten fazla çalışılamayacağına ilişkin bir hüküm vardır. İşveren sizi eğer gece vardiyasında 7.5 saatten fazla çalıştırıyor ise bu İş Kanunu'na aykırı bir uygulamadır. Bunun dışında ücretlerde ayrım bulunmamakta.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
 01.03.1964 doğumluyum. 07.1986 tarihinde işe başladım. 2780 günüm var. Ne zaman emekli olurum? 5...816483 Nolu SMS 
Mevcut girişinize göre 5300 prim gün şartına tabisiniz.
İşe giriş askerden sonra ise borçlanarak 5225 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz.
25 yıl ve yaş ile ilgili sıkıntı yok, ikisi de tamamlanmış.
Prim gün tamamlanınca tam emekli olabilirsiniz. Kısmi emeklilik için ise; 3600 prim günü tamamlayıp 01.03.2024 tarihini bekleyin. 

 01.03.1970 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1991 yılı 10'uncu ay. Eğer askerlik borçlanması yaparsam, ne zaman emekliliğe hak kazanabilirim? 5...013501 Nolu SMS
İşe girişinize göre 25 yıl, 53 yaş ve 5600 prim gün şartlarına tabisiniz. En az 6 aylık askerlik borçlanıp 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Bu durumda 5525 prim günü tamamlayıp 52 yaşınızın dolacağı 01.03.2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 11.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM