BASINDAN YAZILAR
GSS Borçları Nasıl Silinecek? / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

GSS Borçları Nasıl Silinecek? / Özgür Erdursun

 Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan milyonlarca kişi bu borçlarından kurtulabilir. Gelir testine girmediği için borç yüküyle karşı karşıya kalanların 31 Mart 2015 Salı günü mesai bitimine kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurması gerekiyor.Teste göre borç silinecek ya da azalacak. Daha önce gelir testi yaptırmış Genel Sağlık Sigortası’na ödeyeceği prim belirlenmiş fakat bu primleri ödememiş olanların ise yapılandırmadan faydalanıp gecikme faizinin bir kısmından kurtularak borçlarını taksitli ödemek istiyorlar ise bu durumda olanlar için de son müracaat tarihi 30 Nisan 2015.

GSS Borcun tamamının silinmesi mümkün;

Test sonucunda, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (400 liradan) az olanların borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulmak mümkün olacak. Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da taksitle ödenebilecek. 

GSS tescili yapıldığı halde, gelir testi yaptırmak için öngörülen sürenin dışında başvuruda bulunan kişilerin, tescil başlangıç tarihinden gelir testinin sonuçlandığı tarihe kadar, aile içerisindeki kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin 2 katından fazla olduğu kabul ediliyor ve primleri bu seviye esas alınarak tahakkuk ettiriliyor. Gelir testinin sonuçlandığı tarihten sonra ise tespit edilen gelir testi sonucuna göre, gelir seviyesi üzerinden prim tahakkuku yapılıyor. 11 Eylül 2014 itibariyle, bu kapsamdaki kişilerin GSS primleri, tespit edilen gelir seviyesi esas alınarak tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek.

GSS’den kaynaklanan borcun aslının tamamının 1 Haziran’a kadar ödenmesi halinde, bu alacaklar için herhangi bir faiz istenmeyecek. Peşin ödemeyi tercih edenlerin, yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi içinde ödememeleri halinde, bir takvim yılı içinde 2’den fazla taksit ihlali oluşmadan önce talepte bulunmaları ve cari ay primleri yönünden 2’den fazla ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmemiş olması kaydıyla, başvuruları taksite çevrilecek. Başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitten biri tercih edilecek. Ödemeler 2 ayda bir yapılacak.

Borçlular, ilk taksiti ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacak.

 

SORU CEVAP

 

Özgür Bey, 04.11.1963 doğumluyum. 25.01.1990 tarihinde sigortalı oldum. 1988 ve 1992 tarihli 2 çocuğum var doğumlardan sonra çalışmadım 4450 prim günüm var borçlanma yaparak emekli olabilir miyim? Melahat SOYLU

Melahat Hanım, işe başlama tarihinize göre 46 yaşında 5375 günle emekli olmanız gerekirdi siz yaşınızı tamamlamışsınız fakat prim gününüz eksik olduğundan 5375 prim güne ne zaman ulaşırsanız o tarihte emekli olacaksınız. Sigortalı olmadan önce 1988 tarihinde dünyaya getirdiğiniz çocuğunuz için borçlanma yapamazsınız, 1992 tarihinde dünyaya getirdiğiniz çocuğunuz için ise 720 gün borçlanma yapabilirsiniz. Bu durumda 5170 prim gününüz olur 205 gün daha prim ödeyerek ya da çalışarak emekli olabilirsiniz.

 

BİLGİ

 

Ülkemizde emeklilik sisteminde kadınların ve erkeklerin işe başlama tarihlerine göre hangi şartlarda emekli olacağı belirlenir. SGK sistemine giriş tarihi kadınlarda 08.09.1981 ve öncesi, erkeklerde 08.09.1976 ve öncesi ise kadınlar 3600 günle 50 yaşında , erkekler 55 yaşında 3600 günle, ya da kadınlar ve erkekler 5000 prim günüyle emekli olabilirler.

(Kaynak: Olay.com | 16.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM