BASINDAN YAZILAR
Tüm Yönleriyle Dul-Yetimlerin Çeyiz Yardımı Hakkı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Tüm Yönleriyle Dul-Yetimlerin Çeyiz Yardımı Hakkı / Şevket Tezel

 Evlenme ödeneği (çeyiz parası), 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalıların ve 01.10.2008’den önce 506 Sayılı Kanuna tabi çalışan sigortalıların hak sahiplerine, ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya mahsus olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıllık tutarı olarak ödenen bir çeşit ölüm yardımı oluyor.

Bağ-Kur’luya da var

Bağ-Kur sigortalılarından ölüm tarihi 5510 sayılı Kanun'un yürürlük tarihinden (1 Ekim 2008) önce olanların hak sahibi kız çocuklarının 01.10.2008 tarihinden sonra evlenmeleri halinde, bunlara da evlenme ödeneği verilmesi gerekiyor.

Başvuru yöntemi

Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile SGK’ya müracaat etmesi gerekiyor. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de SGK’ya verilmesi zorunlu bulunuyor.

Diğer hak sahiplerine etkisi

Çeyiz yardımı verilen kız çocuklarının gelir veya aylıkları, evlenme tarihini müteakip ödeme dönemi başından itibaren durduruluyor. Gelir veya aylıklar, durdurulduğu tarihten iki sene sonra da kesiliyor, varsa diğer hak sahiplerinin gelir veya aylıkları, gelir veya aylığın kesildiği tarihten itibaren yükseltilmesi gerekiyor.

Evlenme ödeneği alan kız çocukları boşandıkları takdirde, bu kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve aylığı tekrar bağlanır. Ancak bu kişiler evlenme ödeneğini aldıkları tarihten itibaren iki sene zarfında boşanırlarsa, bu iki yıllık sürede gelir veya aylık bağlanmaz, iki senelik müddet dolduktan sonra aylığa tekrar hak kazanırlar.

Memur Yetimine Çeyiz Yardımı

01.10.2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıların hak sahipleri için ise evlenmeleri nedeniyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anneye bir defaya özgü olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim maaşlarının on iki aylık tutarının evlenme ikramiyesi olarak ödenmesi gerekiyor.

Memurun Eşine ve Annesine de Çeyiz Yardımı Var

Yani ölen memur hak sahiplerinin evlenme ödeneği SSK ve Bağ-Kur’lular gibi 24 aylık değil 12 aylık süresiyle sınırlı bulunuyor. Bu 12 aylık sürenin 24 ay olarak alınabilmesi için açılmış ve kazanılmış davalar olduğunu da hatırlatalım. Bununla birlikte SSK ve Bağ-Kur hak sahiplerinde sadece kız çocuklar hak sahibi iken memurların hak sahiplerinden hem kız çocuklar hem de eşler hatta memur çocuğundan dolayı yetim aylığı alan memur annesi de evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alma hakkına sahip bulunuyor.

Bunlardan evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce boşananlarla evliliğin hükümsüzlüğüne veya feshine karar verilenlere tekrardan aylık bağlanması durumunda, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin on iki aydan noksan süreye ait bölümü tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmiyor.

Aylık alırken evlenme şartı  

Çeyiz yardımını her hak sahibi kız çocuğunun alma hakkı bulunmuyor. Zira bu haktan faydalanmak için evliliğin yetim aylığı alırken gerçekleşmiş olması şart.

Evlenme Ödeneği Almak İçin Başvuru Yeri-Gerekli Belgeler

İş sözleşmesiyle (4/1-a’lı) çalışan sigortalıların ve kendi adına ve hesabına bağımsız (4/b’li) çalışan sigortalıların hak sahiplerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne veya bulunulan yerdeki il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine, SGK’ca belirlenen “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi“ ile,

5510 Sayılı Kanuna tabi kamu görevlisi olan (4/1-c’li) sigortalıların hak sahipleri ile 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların hak sahipleri ise, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına,

herhangi bir görevde çalışmadığına dair beyan örneği  ile birlikte müracaat  etmeleri gerekiyor.

Çeyiz Yardımı aldıktan sonra çalışmaya başlama

Yetim aylığı alırken evlendiği için çeyiz yardımı alan hak sahibinin bundan sonra çalışmaya başlaması aldığı evlenme ödeneğinin geri verilmesini gerektirmez.

Bir defaya mahsus

Çeyiz parası bir kereye özgü olmak üzere yapılan bir sosyal güvenlik ödeneği oluyor. Çeyiz parasının birden fazla alınması yolu kapalı olmakla birlikte bu hakkın sadece ilk evlilikte kullanılması şartı da bulunmuyor.

Zaman aşımı süresi

Hak edilen çeyiz yardımı (Evlenme ödeneği) beş yıl içinde talep edilebilir.

(Kaynak: Ali Tezel | 23.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM