BASINDAN YAZILAR
Artan İşsizlik Döneminde İşsizlik Ödeneğinden Yararlanmada Merak Edilenler / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Artan İşsizlik Döneminde İşsizlik Ödeneğinden Yararlanmada Merak Edilenler / Şevket Tezel

 İş-Kur verilerine göre 2015 yılının ilk iki ayında kendi iradesi dışında işsiz kaldığı için işsizlik ödeneğinden faydalanan işçi sayısı, 2014 yılının ilk iki ayındaki işsizlik ödeneğinden yararlanan işçi sayısına göre yüzde 24 , 2013 yılının ilk iki ayındaki işsizlik ödeneğinden yararlanan işçi sayısına göre ise yüzde 37 oranında artmış bulunuyor.

2009 yılından itibaren 2011 yılına kadar azalma eğilime giren işsizlik ödeneğinden yararlanan işçi sayısı 2012 yılından itibaren yeniden yükselme eğilime girmişti. Bu yükseliş 2015 yılına hızını artırarak girmiş bulunuyor.

Şubat 2015 ayı itibariyle 323.684 kişi işsizlik ödeneği alıyor bulunmakta.

Sayısı ve önemi giderek artan bir konu olduğu için bugün de köşemizde işsizlik ödeneği ile çok merak edilen soruların cevaplarına yer ayıralım istedik.

 

İşsizlik ödeneği alan işçi isteğe bağlı sigortalı olursa ödenek kesilir mi?

İşsizlik ödeneği alan işçi isteğe bağlı sigortalı olursa ödenek kesilmez, zira burada çalışma ve gelir kazanma olgusu bulunmamaktadır, primlerini kendisi ödeyen işçinin isteğe bağlı sigortalılığı aynı dönemde almakta olduğu işsizlik ödeneğine engel değildir.

 

İşsizlik ödeneği alan işçiye yaşlılık aylığı bağlanırsa ödenek kesilir mi?

İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilmesi gerekiyor.

 

İşsizlik ödeneği alan işçiye dul-yetim aylığı bağlanırsa ödenek kesilir mi?

İşsizlik ödeneği alan işçiye eğer yaşlılık aylığı bağlanırsa işsizlik ödeneğinin kesilmesi gerekirken, yaşlılık aylığı dışında, sosyal güvenlik kurumlarından gelir veya aylık almak, işsizlik ödeneğine hak kazanmaya mani bulunmuyor. Yetim aylığı, dul aylığı gibi ölüm aylıkları işsizlik ödeneği almaya mani bulunmuyor. 

 

İstirahatlı kılınan işsizlere bu süre içinde işsizlik ödeneği ödenecek midir?

İşsizlik ödeneği alırken hastalanan ve istirahatlı kılınan sigortalının işsizlik ödeneği kesilir ve geçici işgöremezlik ödeneği ödenmeye başlanır. Bu durum, işsizlik ödeneği alırken işsizin her an iş almaya hazır olması gerekliliğinin tabii bir sonucudur.


Geçici işgöremezlik ödeneği ödenirken herhangi bir prim yatırılacak mıdır?

İşsizlik ödeneğinin ödenme süresi içinde ödenmesi gereken geçici işgöremezlik ödeneğinin miktarı işsizlik ödeneği miktarından fazla olamaz. Geçici işgöremezlik ödeneği alan sigortalı işsiz için hastalık ve analık sigortası primleri ile işsizlik sigortası primleri ödenmesi gerekmiyor.

İşsizlik ödeneği ödenirken geçen süre hizmetten sayılacak mıdır?

İşsizlik ödeneği ödenirken geçen süre emeklilik yönünden hizmetten sayılmaz.

 

İşsizlik ödeneği ödenirken geçen sürede GSS'den yararlanılabilir mi?

İşsizlik ödeneği alınan süre hizmetten sayılmaz, ancak bu sürede prim ödemeksizin GSS'den yararlanma hakkı bulunuyor.

 

Sigortalı işsizin, hastalık ve analık sigorta primlerini kim öder?

Hastalık ve analık sigortası primleri, İş-Kur tarafından ilk 6 ay için ödenmesi gereken toplam prim tutarı olan % 12'nin 2/3 oranında (%8), izleyen aylar için tam olarak, İşsizlik Sigortası Fonundan SGK’ya, 5510 sayılı Kanunun Geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sigortalılar için de ilgili sandıklara aktarılıyor.

 

İşsizlik ödeneği alırken bir işe giren işçinin durumu nedir?


İşsizlik ödeneği almakta iken, işe giren sigortalının işsizlik ödeneği kesilir.

 

Daha önce işsizlik ödeneğinden yararlanmış bir işçi tekrar işsiz kaldığında yeniden bu ödenekten faydalanabilir mi?


Böyle bir işçinin, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun öngördüğü şartları yerine getirmek suretiyle yeniden işsiz kalması halinde, kendisine sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenmesi gerekmektedir.

Ancak, yeni işini, işsizlik ödeneğine hak kazanamadan kaybeden sigortalı işsiz, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar işsizlik ödeneğinden yararlanmaya devam eder. Eğer, sigortalı işsiz, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun öngördüğü şartları yerine getirmek suretiyle yeniden işsiz kalırsa, sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneğine hak kazanır. Bu durumda, yeni işsizlik ödeneği hak kazanma süresinin hesaplanmasında dikkate alınacak son üç yıl, bir önceki işsizlik ödeneğine hak kazanma tarihinden geriye gidemez.

Mesela, 240 gün süreyle işsizlik ödeneği almaya hak kazanan sigortalı işsiz, 120 gün işsizlik ödeneği aldıktan sonra, işe girer ve 600 günden az prim ödemek suretiyle yeniden işsiz kalırsa, sigortalı işsizin alacağı işsizlik ödeneği süresi 240-120=120 gündür. Sigortalı işsiz yeni işinde 600 gün prim ödeyerek işsiz kalırsa sadece yeni hak sahipliğinden doğan 180 gün işsizlik ödeneğine hak kazanır.

 

GSS Yapılandırmasında Süre Uzatımı Geldi

31.03.2015 tarihli RG’de yayımlanan 2014/7470 sayılı BKK ile GSS borçluları yönünden başvuru ve ilk taksit ödeme süresi altı ay uzatılmış bulunuyor. GSS borçluları gelir testi ve çıkan borcu yapılandırma bakımından altı ay daha süre kazanmış oldular. 

(Kaynak: alitezel.com | 01.04.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM