BASINDAN YAZILAR
10 Soruda Ev Hizmetlerinde Sigorta / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

10 Soruda Ev Hizmetlerinde Sigorta / Sadettin Orhan

 Bir milyondan fazla gündelikçi ev hizmetlisi için 1 Nisan’da yeni bir dönem başladı. Artık gündelikçiler sigortalı, bunları çalıştıranlar da işveren sayılacaklar. Peki yeni dönemde ev hizmetlerinde çalışanları ve çalıştıranları neler bekliyor? İşte detaylar…
 
1. Kimler işveren sayılacak?
 
Evinde ay içerisinde aynı kişiyi toplam 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişiler işveren sayılacak. 10 günden az çalıştıranlar için de yükümlülükler var fakat bunlar işveren sayılmıyorlar. Ev hizmetlisini saatlik olarak çalıştıranlar, ay içerisindeki toplam saati 7,5’e bölecekler. Böylece o aydaki prim ödemeleri gereken gün toplamını bulmuş olacaklar. Örneğin hizmetliniz ayda 120 saat çalışmışsa, o ay 16 gün çalışmış sayılacak.
 
2. Ev hizmetlisine tazminat ödenecek mi?
 
Hayır, ev hizmetleri İş Kanunu kapsamında sayılmadıklarından, kıdem ve ihbar tazminatı ödenmiyor. Yine ev hizmetlileri hakkında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da uygulanmıyor. Buna karşın ev hizmetlisi işsizlik maaşından yararlanabilecek. 10 gün ve daha fazla çalışan hizmetli adına işveren tarafından işsizlik sigortası primleri de ödenecek. Dolayısıyla işsizlik maaşına hak kazanacak şekilde işten ayrılan hizmetli, 6, 8 veya 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek.
 
3. Bildirim nasıl yapılacak?
 
Evinde ev hizmetlisi çalıştıran kişiler, öncelikle çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar en yakın SGK müdürlüğüne bildirge verecekler. Bu bildirgede ev hizmetlisinin de imzası bulunacak. Bunun dışında işveren, normal işyerleri için düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemeyecek. İşten ayrılan ev hizmetlisi için de bildirge düzenlenecek ve SGK’ya verilecek.
 
4. Birden fazla hizmetli çalıştıran ne yapacak?
 
Birden fazla ev hizmetlisi çalıştıranlar her bir hizmetli için ayrı bildirge verecek.
 
5. Primler ne zaman ödenecek?
 
Ev hizmetlisi çalıştıran kişiler, her ayın primini takip eden ay sonuna kadar SGK’ya ödeyecekler.
 
6. Bildirmemenin cezası nedir?
 
Ev hizmetlisini geç bildiren kişiler için 1201 lira tutarında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca geç verilen her ay için ve kişi başı 240 lira ceza öngörülüyor. Bunlar geç bildirimde bulunmanız halinde ödeyeceğiniz cezalar. Eğer evinizde çalıştırdığınız hizmetliyi SGK tespit ederse, her ay için 2402 lira ceza ödeyeceksiniz. Ayrıca ev hizmetlisini işten çıkaran işveren, bunu 10 gün içerisinde SGK’ya bildirmezse 240 lira ceza ödeyecek.
 
7. Ev hizmetlisi emekliyse ne olacak?
 
Evinizde çalıştırdığınız hizmetli SGK’dan emekli aylığı alsa bile yine de bildirmeniz gerekiyor. Bu kişi için işveren ev sahibi sosyal güvenlik destek primi ödeyecek. Dul ve yetim aylığı alırken ev hizmetlerinde çalışanların, bu aylıkları kesilecek.
 
8. GSS primleri ne olacak?
 
Ay içerisinde 10 gün ve daha fazla çalışan ev hizmetlisinin GSS primleri problem olacak. Bu kişilerin ev hizmetlisi olarak çalıştıkları süre için GSS primleri işverenleri tarafından ödenecek. Ayın geri kalan günlerine ilişkin GSS primi ise ev hizmetlisinin kendisi tarafından ödenecek.
 
9. Önceden beri çalıştıranlar ne yapacak?
 
1 Nisan 2015’ten önce evinde ev hizmetlisi çalıştıran ve bunları sigortalı olarak SGK’ya bildiren işverenler, isterlerse bu dosyayı kapatıp, yeni uygulamaya göre çalıştırmaya başlayabilecekler. Dosyasını kapattırmayanlar için önceki uygulama devam edecek.
 
10. On günden az çalışanlar ne olacak?
 
Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında 10 günden az çalışanlar sigortalı sayılmıyor. Bunlar için sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi olarak günlük 80 kuruş ödenecek. Bu primi ev hizmetlisini çalıştıranlar ödeyecek. Bu kişileri çalıştıran ev sahipleri, isterlerse bildirimleri e-devlet kanalından da yapabilecekler. Prim ödemesini de yine SGK’nın internet sitesinden yapabilecekler. Bildirim ve prim ödeme süreleri 10 gün ve daha fazla çalışanlarla aynı usule tabi.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 03.04.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM