BASINDAN YAZILAR
3 Önemli Gelişme - MuhasebeTR

3 Önemli Gelişme

 İşçi, esnaf ve çiftçileri ilgilendiren 3 önemli gelişme var. 210 bin kamu işçisi için toplu sözleşme hazırlıkları hızlanırken, Türkİş zam talebini yıllık yüzde 15 olarak belirledi. İşçiye işsizk aldığında maaş ödenmesini sağlayan fonun bir benzerinin esnaf için de kurulması gündeme geldi. Afetlerden zarar gören üreticlierin kredi borçları da 1 yıl ertelendi. İşte bu gelişmeler;

1) KAMU İŞÇİSİNE ZAM

Karayolları, il özel idareleri ve şeker fabrikaları başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 210 bin işçi gözünü, 2015-2017 dönemi için başlanacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine çevirdi. Yürürlük süreleri ağırlıklı olarak 1 Ocak, 1 Şubat ve 1 Mart'ta dolan toplu iş sözleşmelerinin hazırlıklarına başlayan Türkİş, talep edilecek zam oranını belirledi. Karara göre, Türk-İş toplu sözleşme masasında kamu işçisi için hükümetten yıllık yüzde 15 zam talep edecek. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, görüşmelerde zam oranının yanında çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünü de gündeme getireceklerini söyledi. Çalışanların yılın ilk ayında aldıkları ücreti son ayında alamadığını aktaran Kavlak, ücretli çalışanların işverenler ile aynı oranlarda ve tarifede vergilendirilmesinin haksız bir uygulama olduğunu kaydetti.

2) ESNAFA İŞSİZLİK PARASI

Esnafın dükkanını kapattığında ödeme almasını sağlayacak fon kurulması gündemde. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, sigortalı çalışanların işten atıldığında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 10 aya kadar ödenek aldıklarına işaret ederek, esnafın ise dükkanını kapattıktan sonra açıkta kaldığına dikkati çekti. Palandöken, 'Esnaf Garanti Fonu' kurulmasını isteyerek, şunları söyledi: "Esnafın ödeyeceği yüzde 2'lik prime, devlet katkısı da eklendiğinde bu fon kısa zamanda güçlü bir fon olacaktır. Belirli sürelerde fona ödeme yapan esnaf, dükkanını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecek. Fonun çalışmalarına başladık. Yeni yasama döneminde hayata geçirilmesi, esnaf için büyük
yarar sağlayacaktır."

3) ÇİFTÇİNİN BORCUNA ERTELEME

Çeşitli afetler nedeniyle ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne (TKK) olan kredi borçları 1 yıl ertelenecek.

ÖDEME 1 YIL SONRA

Bakanlar Kurulu kararı, 1 Ocak 2015'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Borç ertelemesi, 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihlerini ve 'düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamındaki kredi borçları'nı kapsayacak. Uygulamadan, 2015 yılı içerisinde yangın, aşırı sıcak, samyeli, çiğ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan üreticiler yararlanacak. Söz konusu kişilerin borçları ertelenecek.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 11.04.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM