BASINDAN YAZILAR
Evlenene, Ev Alana ve Doğum Yapana Devlet Yardımı (2) - MuhasebeTR

Evlenene, Ev Alana ve Doğum Yapana Devlet Yardımı (2)

 ERKAN ÇETİN

Bir önceki yazımızda, bir yandan evliliğin ve doğurganlığın özendirilmesi, bir yandan da genel tasarruf oranının artırılması amacıyla 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6637 sayılı Torba Kanun’la konut, çeyiz ve doğum yardımına ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirtmiş ve “Çeyiz Yardımı Devlet Desteği” hakkında bilgi vermiştik.

Bu yazımızda da “Konut Yardımı Devlet Desteği” hakkında bilgi verilecektir.

Konut devlet katkısından yararlanma şartları

• Konut Yardımı Devlet katkısına hak kazanılabilmesi için;
• Konut sahibi olmamak,
• Türk Vatandaşı olmak,
• Konutun yurt içinde satın alınması,
• Satın alınacak konutun ilk ve tek konut olması,
• 5411 sayılı Kanun’a tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden konut hesabı açtırılması,
• En az 3 yıl boyunca sistemde kalınması,
• Konutun satın alınmasını müteakip ilgili bankaya başvurulması, gerekmektedir.

Şartlar arasında satın alınacak konutun aile konutu olması halinde eşlerin ayrı ayrı bu yardıma hak kazanıp kazanamayacağı konusu Kanunda açıkça düzenlenmemiş olup, bu ve buna benzer uygulamaya yönelik konular daha sonra Bakanlar Kurulu’nca belirlenecektir.

Çeyiz ve doğum yardımının aksine 5901 sayılı Yasa’nın 28’inci maddesine göre Türk vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkmış olanlar bu yardımdan faydalanamayacaklardır.

Yardım tutarı

Konut yardımına ilişkin devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’si kadar olacak, ancak bu tutar 15 bin lirayı geçemeyecektir. Bu çerçevede, konut hesabında biriktirilen tutarın 75 bin lira olması halinde maksimum düzeydeki devlet desteğinden (15 bin TL) yararlanılabilecektir.

Diğer taraftan, azami tutar, her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak, ayrıca Bakanlar Kurulu azami tutarı üç katına kadar artırabilecektir. Ülkemizdeki konut fiyatları dikkate alındığında, sistemde kalınan süreyle orantılı olarak azami yardım tutarının daha yüksek tutarlarda belirlenmesinin sisteme katılımı daha çok artıracağı düşünülmektedir.

Konut yardımının ödenmesi

Konut yardımına ilişkin devlet katkısı, hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla defaten ödenecektir. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacaktır. Haksız olarak ödendiği tespit edilen devlet katkısı, ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51’inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte ilgili bankadan tahsil edilecektir.

Devlet katkısının haczi

Çeyiz ve doğum yardımında getirilmiş olan hacze karşı koruma konut yardımı için kabul edilmemiştir. Dolayısıyla konut hesabı ve Devlet katkısının haczedilmesi mümkün olacaktır.

Diğer usul ve esasları Bakanlar Kurulu belirleyecek
Devlet katkısına konu olacak konutların niteliğine, hesap sahiplerinin ödeme planlarına, devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin tespitine ve birikim yapılan süreler ile ödeme planlarına göre devlet katkısı oranının ve azami tutarın farklılaştırılmasına, hesapların denetimine ve uygulamaya yönelik diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecektir.

Yürürlük tarihi

Konut hesabı ve Devlet katkısı ile ilgili düzenlemeler 7/4/2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
(Devam edecek)

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 06.05.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM