BASINDAN YAZILAR
İşçisinin İcralık Borcundan İşveren Sorumlu / Erdin Umdu - MuhasebeTR

İşçisinin İcralık Borcundan İşveren Sorumlu / Erdin Umdu

 Günümüz ekonomisinde sistem insanları borçlandırmaya itiyor. Çiftçiden memura, işçiden esnafa kadar nüfusun büyük bir kısmının değişik sebeplerle borcu bulunuyor. Plansız yapılan borçlanmalardan ya da süreç içinde ödeme güçlüğüne düşülmesinden dolayı, alacaklılar alacaklarını tahsil etmek için en son çare olarak icraya başvurmak zorunda kalıyor. Borçlulardan ne yazık ki her gün ortalama 2 bin kişi icralık oluyor. Ada­let Ba­kan­lı­ğı Ad­li Si­cil ve İs­ta­tis­tik Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ve­ri­le­ri­ne gö­re Tür­ki­ye ge­ne­lin­de icra dosya sayısı, 2014’te 21 mil­yon 838 bi­ne ulaş­mış. Bu şekilde, icra işlemi başlatılan borçlulardan bazıları ise bir iş yerinde SSK’lı olarak çalışan işçiler. İşçiler için icra yapılırken de öncelikle işçinin ücretine haciz işlemi yapılıyor.

 

MAAŞIN YÜZDE 25’İ HACZEDİLİR
 

İşçilerin üçüncü kişilerle oluşan borçlarını ödememeleri halinde yapılacak icra takiplerinde, maaş ve ücretlerinin ne oranda haczedilebileceği İcra ve İflâs Kanunu’nun 83’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bununla birlikte; 4857 sayılı Kanun’un ücretin saklı kısmı başlıklı 35’inci maddesinde; “İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır” hükmüne yer verilmiştir.
 

Bu maddeden anlaşıldığı üzere işçi maaşından sadece nafaka borcu tamamıyla kesilebilir. Bunun haricinde; maaşlar ve her nevi ücretler borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir. Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Bu şekilde dörtte bir kesinti ile ilgili uygulanan sınır, sadece çıplak ücret için geçerlidir. Bunun haricinde işçiye prim, ikramiye gibi ek ödemeler yapılıyorsa ya da işçi işten çıktığı için kıdem, ihbar tazminatı gibi ödemeler de dörtte bir kuralı geçerli değildir.
 

7 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLMELİ
 

Bu şekilde işçisinin ücretine icra müdürlüğünden haciz koyan işverenin öncelikle işçinin ücretine uygulanacak olan hacizle ilgili icra takibinden dolayı, işçinin ücretini ve kesinti yapılacağının bilgisini icra tebliğ tarihini takip eden 7 gün içinde icra müdürlüğüne dilekçe ile bildirmesi gerekir. Eğer işçi çalışmaya devam ediyorsa işçinin net ücretinden yapılacak 1/4 oranındaki kesintiden ve icra ile ilgili işlemlerin takip edilmesinden işveren yüzde 100 sorumludur. Çünkü borca karşılık haczedilecek miktar doğrudan kaynakta kesilerek yani maaş işçinin eline geçmeden kesilerek borçluya aktarılır. Buna göre, gelen haciz yazısına rağmen borca karşılık olarak işçisinin ücretinden gerekli kesintiyi, mevzuata uygun olarak yapmayan işveren, icra işlemi başlatılan borçtan sorumlu olacaktır. Bu sorumluluk çerçevesinde; alacaklı haciz edilmesi gerektiği halde işveren tarafından usule göre haczedilmeyen miktarı, işverenden isteyebilecektir.   

(Kaynak: Millet.com | 11.05.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM