BASINDAN YAZILAR
1 Temmuz Sonrası Borçlanan 4 Bin Lira Fazla Ödeyecek / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

1 Temmuz Sonrası Borçlanan 4 Bin Lira Fazla Ödeyecek / Okan Güray Bülbül

 Yurtdışında çalışan vatandaşlar borçlanma yaparak Türkiye'de emekli olabiliyor. Şu anda her bir gün için en az 12.82 TL ödemeleri gerekirken, bu rakam 1 Temmuz'da 13.58 TL’ye çıkacak. Yani acele etmekte fayda var. 

YURTDIŞINDA yaşayan ve çalışan vatandaşlarımız için yurtdışı borçlanmasıyla Türkiye’de emeklilik hakkı elde etmek çok önemli. Bu sayede uzun yıllar yurtdışında çalışmış ve bu çalışmaları sonucunda Türkiye’ye dönmüş vatandaşlarımıza emekli aylığı bağlanabiliyor. Ancak yurtdışı borçlanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bunlardan bir tanesi de borçlanma yapılacak tarih. Yurtdışı borçlanması çerçevesinde ödenmesi gereken rakam borçlanılacak gün sayısına göre belirlenmektedir. Buna göre 1 Ocak 2015 ila 30 Haziran 2015 tarihleri arasında borçlanma yapacak kişiler her bir gün için en az 12.82 TL, en fazla 83.31 TL ödemek durumundalar. 

20 GÜNDE BÜYÜK FARK OLUŞUYOR

1 Temmuz 2015 ila 31 Aralık 2015 arasında borçlanma yapacak kişilerin ise borçlanma yapacakları bir gün için ödemeleri gereken asgari rakam 13.58 TL’ye yükselecek. Dolayısıyla bu tarihten sonra 15 yıl borçlanacak bir kişi 73 bin 332 TL ödemek durumunda kalacaktır. Yani 20 gün önce borçlanma yapmakla 20 gün sonra başvuru yapmak arasında 4 bin 104 TL fark olacaktır. Bu nedenle yurtdışında yaşayan kişilerden borçlanma yapmak isteyenler varsa bu konuda acele etmeliler. 

Kimler borçlanma yapabiliyor? 

Yurtdışı borçlanması yapabilmek için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekmektedir. Bunun dışında doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni ile Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler de, yani mavi kartlılar da yurtdışı borçlanması yapabilirler. Bazı ülkelerin çifte vatandaşlık statüsünü kabul etmemeleri nedeniyle bu ülkelerde çalışmak veya iş kurmak için Türk vatandaşlığından izinle çıkmak durumunda kalan mavi kartlılar da yurtdışı borçlanması hakkına sahiptirler. Bu durumdaki kişilere borçlanma yapma hakkı torba kanunla getirildi. Kanun öncesi bu kişiler ancak SGK’ya dava açarak yurtdışı borçlanması yapma hakkını elde edebiliyorlardı. Torba kanunla mavi kartlılar dava açmaksızın borçlanma imkanına kavuştular.

Hangi süreleri kapsıyor? 

YURTDIŞI borçlanması hakkı çerçevesinde yurtdışında geçirilen bütün sürelerin borçlanılması söz konusu değil. Borçlanılabilecek süreler; 
- Yurtdışında geçirilen sigortalılık süreleri, 
- Yurtdışında çalışılan sürelerin her birinin arasında veya sonunda bir yıla kadar ki işsizlik süreleri, 
- Ev kadını olarak geçirilen sürelerdir. 

Önceden çalışan kârlı

BORÇLANMA yapacak kişinin daha önce Türkiye’de sigortalılığı yoksa borçlanılan süreler 4/b’li yani Bağ-Kur’lu olarak değerlendirilir. Bu nedenle borçlanma yapmayı düşünen kişilerin Türkiye’de daha önce 4/a’lı çalışmış olmaları avantajlıdır.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 16.06.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM