BASINDAN YAZILAR
Yaz Geldi Yıllık İzinler Başladı / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Yaz Geldi Yıllık İzinler Başladı / Ali Şerbetçi

 8 senedir bir işyerinde çalışıyorum. Yılık izin kullanmadım, haklarımı alabilmek için ne yapmam gerekir? H.A. 
İş Kanunu'na göre; yıllık ücretli izin sürelerine ilişkin düzenleme kapsamında çalışma süresi; 1 ile 5 yıl arasında olanlara (5 yıl dahil) 14 gün, 6 ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün, 15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir.
İşveren yıl içerisinde yıllık izin kullandırmak zorundadır.
İşveren yıllık izin kullandırmıyorsa ALO 170, Bimer aracılığı ile ya da dilekçe ile Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunabilirsiniz. Aktif çalışırken de izin ücreti ödenmez.

İş mahkemesine dava açma süresi hakkında ücret alacaklarına ilişkin 5 yıl demişsiniz fakat internetteki kaynaklarda sözleşme fesih tarihinden sonra 5 yıl diyor. Benim iş sözleşmem devam ediyor hangisi doğru? Necati SAVAŞ/ İstanbul
İşçilerin ücretlerinin beş yıllık zamanaşımına tabi olduğu 4857 sayılı İş Kanunu'nun 23. maddesinin 8. fıkrasında açıkça düzenlenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sözleşmesine dayanarak çalışan işçiler anılan kanunun 4. maddesi gereğince Borçlar Kanunu'nun 313 vd. hükümleri çerçevesinde hizmet akdine dayanarak çalışan işçilerin ücretleri de beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Buna karşılık iş sözleşmesinden doğan diğer borçlar, özellikle sözleşmeden doğan bir borcun ifa edilmemesi nedeniyle istenen tazminat talepleri on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. 4857 sayılı Kanun kapsamındaki işçilerin fazla çalışma ücretleri ile yıllık ücretli izin ücretleri de beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Ancak fazla çalışma ücretleri fazla çalışmanın gerçekleştiği ay muaccel hale gelir ve zamanaşımı süresi bu tarihten itibaren işlemeye başlarken; yıllık ücretli izin ücretleri, işçinin izne hak kazandığı tarihte değil, işçinin işten ayrılmasıyla muaccel hale gelir ve bu tarihten itibaren ileriye doğru beş yıl geçtikten sonra zamanaşımına uğrar. İşçilerin ihbar ve kıdem tazminatı ücretleri de yıllık ücretli izin ücretinde olduğu gibi, işçinin ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona ermesiyle muaccel hale gelir ve 10 yıl sonra zamanaşımına uğrar.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
08.03.1945 doğum tarihim. Bağ-Kur başlangıcım 31.01.2001.
Terk/talep tarihim 07.02.2011, hizmet sürem 10 yıl, 8 gün. SSK başlangıcım ise 03.2012, halen aktif devam ediyor. Ne zaman emekli olabilirim? Gülseren YILDIZ 
Yaklaşık 3.5 ay daha SSK'lı çalışırsanız ya 7000 prim güne gideceksiniz ya da 3.5 ay daha ödedikten sonra 31.01.2026 tarihini bekleyeceksiniz.
Çünkü SSK şartlarından yaştan dolayı emekli olmak için 25 yıl sigortalılık şartını tamamlamalısınız. Ya da ilk başta dediğim gibi 7000 prim günü tamamlamanız gerekiyor. En kısa zamanda emekli olabilmeniz için Bağ-Kur kapsamında yani isteğe bağlıya geçmeniz gerekli.
SSK, Bağ-Kur toplamda 5400 günü tamamlayıp emekli olursunuz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 19.06.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM