BASINDAN YAZILAR
Temmuzdan İtibaren Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Temmuzdan İtibaren Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? / Mehmet Bulut

 Temmuz ayından itibaren asgari ücrette bir miktar artış olacak. Peki yeni asgari ücretle birlikte işçi ile işveren sırtındaki yük ne olacak?

7 Haziran seçimleri öncesinde partilerin en önemli gündemlerinden birisi asgari ücret tutarıydı. Hemen hemen tüm muhalefet partileri asgari ücretin arttırılmasını vaat etmişlerdi. Yeni hükümet çalışmalarını ve sonucunda asgari ücret tutarının nasıl değişeceğini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Belki merak ediyorsunuzdur, bu asgari ücret neye göre belirleniyor diye. Nitekim bakan, bir sürü bürokrat, sendika temsilcisi günlerce bir masa başında asgari ücreti tespit etmek için vakitlerini harcıyorlar! İşte 2015 yılının başında da asgari ücret ilk altı ay ve ikinci altı ay için ayrı ayrı olmak üzere bu şekilde belirlendi.

Asgari ücret dediğimiz tutarın nasıl belirleneceği ve kıstasları Asgari Ücret Yönetmeliği'nde yer alıyor. Bu yönetmeliğe göre, asgari ücret gelişi güzel belirlenen bir tutar değil. Birçok kriter göz önünde bulundurulmalı.

Peki, bu kriterler neler?

 Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu,
 Ücretliler geçinme indeksleri,
 Fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumu,
 Vatandaşların geçim şartları.
Aslına bakılırsa gayet güzel ve hüsnüniyetle hazırlanmış bir yönetmelik. Zaten asgari ücret dendiği zaman, kişinin ailesiyle birlikte insan onuruna yakışır şekilde yaşamasını sağlayacak düzeyde olması gerekmekte ve saydığımız kriterler de bu düzeyi yakalayabilecek nitelikte. Ancak işin aslı ne yazık ki böyle değil.

Asgari ücret temmuzda 1000 TL, Yarısı kadar da devlete
Asgari ücretin gerçeklerle uyumlu düzeyde tespiti çok önemli. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre işçilerin yüzde 49’u yani neredeyse yarısı asgari ücret üzerinden bildiriliyor. Dolayısıyla belirlenen asgari ücret işçilerimizin yarısını ilgilendiriyor.

Gelelim rakamlara.

TÜRK-İŞ verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1349 lira, yoksulluk sınırı ise 4395 lira civarında. Dolayısıyla mevcut asgari ücret bu tutarların oldukça gerisinde.

Temmuz ayından itibaren yani 2015 yılı ikinci altı ayı için brüt asgari ücret 1273.5 lira.  Dolayısıyla net asgari ücret temmuzdan itibaren 1000 lira olacak.

Peki belirlenen asgari ücretten devlete ne kadar vergi ve prim ödenecek?

Bir asgari ücretlinin işverene maliyeti 1560 lira civarında. Çünkü asgari ücretin yanı sıra yüzde 20.5 SGK primi (261 TL) ve yüzde 2 işsizlik sigortası primi (25 TL) ödenmesi gerekiyor.

Rakamlara işçi açısından baktığımızda ise işçinin devlete 273 lira vergi ve prim ödemesi gerekiyor. Yani yüzde 14 SGK primi (178 TL), yüzde 1 işsizlik sigortası primi (12.7 TL),  yüzde 0.75 damga vergisi (9.6 TL) ve yüzde 15 gelir vergisi (72 TL) ödenecek. Sonuç olarak devlet bir aylık asgari ücretten yaklaşık 560 lira vergi ve prim almakta. Yani asgari geçim indirimi de göz önünde bulundurulduğunda vergi ve prim yükü yaklaşık yüzde 41 civarında. Net asgari ücret açısından bakarsak eğer işçinin eline geçen tutarın yarısından fazlası da devletin kasasına giriyor. Kuşkusuz ülkemizde hiçbir gelir üzerinden bu kadar yüksek kesinti yapılmıyor. Anlayacağınız bütçe yükü emekçilerin sırtına yükleniyor…

Temmuzdan itibaren borçlanma tutarları da artacak
Temmuz ayından itibaren değişecek rakamlardan birisi de hizmet borçlanmasına ilişkin. Doğum borçlanması, askerlik borçlanması gibi tutarlar da asgari ücret arttığı için değişecek.

Borçlanma için ödenecek tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor. Bunun için asgari ücret artınca, borçlanma tutarı da artıyor.

Borçlanma tutarları, brüt asgari ücrete göre belirleniyor. En düşük borçlanma tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar olabiliyor. Bu miktar da 1 Temmuz'dan itibaren yeni asgari ücret üzerinden hesaplanacak ve 30 günlük en düşük borçlanma tutarı 407.52 TL'ye çıkacak. Böylece 30 günlük borçlanma 1 Temmuz'dan itibaren yaklaşık 23 TL daha pahalı olacak.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 01.07.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM