BASINDAN YAZILAR
Gurbetçi Kadınlar Çalışmadan Emekli Olabilir / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Gurbetçi Kadınlar Çalışmadan Emekli Olabilir / Mehmet Bulut

Okurlarımızdan Feride Hanım göndermiş olduğu e-postada 6 Ocak 1965 doğumlu olduğunu, 1985 yılında SSK’lı olarak işe girdiğini ve 4 yıl çalıştığını, daha sonra evlendiğini ve 1994 yılında eşiyle Belçika’ya gittiğini, eşinin yurtdışında çalıştığını, ancak kendisinin çalışmadığını söylüyor ve yurtdışında geçen sürelerin primlerini ödeyip emekli olup olamayacağını soruyor.
Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre bazı istisnai durumlarda çalışmadan emekli olabilmek mümkün. Bu imkânlardan birisi de gurbetçi kadınlar için geçerli. Eşi ile birlikte yurtdışına gitmiş ancak gittiği ülkede çalışmamış kadınların ev hanımı olarak geçirdikleri süreleri borçlanarak yani primlerini ödeyerek emekli olabilmeleri mümkün.
Feride Hanım; verdiğiniz bilgilere göre yaklaşık 1440 gün SSK’ya ödenmiş priminiz var ve neredeyse 21 yıldır yurtdışında yaşıyorsunuz. Buna göre yurtdışında ev hanımı olarak geçirdiğiniz sürelerden 3560 günü borçlanmanız ve primini ödemeniz durumunda hemen emekli olabilirsiniz. Yani yurtdışında bulunduğunuz sürelerin tümünü borçlanmanıza gerek yok. Sadece emekliliğiniz için gerekli kısmı borçlanmanız yeterli.

Yurtdışında geçen süreler belgelenmeli 
Feride Hanım’ın yurtdışında ev hanımı olarak geçirdiği süreleri borçlanarak emekli olabilmesi için bazı belgeleri toplaması gerekiyor. Ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilmeli.
1) İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.
2) Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.
3) Yukarıdaki belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.
Bu belgelerden birisi temin edildikten sonra SGK’ya yazılı olarak yurtdışı borçlanması talebinde bulunulması gerekli.

Yurtdışı borçlanmasında ne kadar ödeyeceksiniz?
Yurtdışı borçlanması yaparken ödenecek tutarı siz belirleyebiliyorsunuz. Ancak bunun bir alt ve üst sınırı var. Buna göre, borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, günlük brüt asgari ücret ile bunun 6.5 katı arasındaki kazancın yüzde 32’si kadar.
Yani borçlanılacak her gün için en az 13.5 TL, en fazla 88 TL ödemeniz gerekiyor. Tabii ödenen miktar ne kadar fazla olursa bağlanacak emekli maaşı da o kadar fazla oluyor.
Buna göre Feride Hanım’ın ödemesi gereken en az borçlanma tutarı 48 bin TL civarında.
Feride Hanım, borçlanma talebinden sonra size SGK tarafından ödeyeceğiniz tutarı gösteren bir yazı gönderilecek. Borç tutarının tamamını, tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödemeniz gerekiyor. Ödemezseniz yeniden başvuru yapmanız gerekecek.
Tabii bu tutarı ödemeniz emekli olduğunuz anlamına da gelmiyor. Emekli aylığı alabilmeniz için borcun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması gerekiyor. Ayrıca emekli maaşı bağlandıktan sonra yurtdışına gidip çalışmaya başlanırsa veya yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alınırsa emekli aylığınız kesilir.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 10.07.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM