BASINDAN YAZILAR
Babacan Yok, Her Şey Olabilir / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Babacan Yok, Her Şey Olabilir / Sadettin Orhan

 Ali Babacan, 2002’den beri Türkiye ekonomisinin dümenindeydi. Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttüğü dönemde de ekonomi üzerindeki gölgesi eksik olmadı. Bir anlamda kasanın anahtarı hep ondaydı.
Babacan figürü o kadar baskındı ki, sosyal politikalarla ilgili paketler de öncelikle Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) arz ediliyor, yani Babacan’ın onayına sunuluyordu. Onay verdikleri geçiyor, vermedikleri geri dönüyordu. Hatta bazen bakanlar, “Buna Babacan kesinlikle izin vermez” diyerek bazı paketleri hiç götürmüyorlardı.
 
Babacan’ın veto ettikleri
 
EKK’da görüşülüp de Ali Babacan’dan veto yiyen paketlerden bazıları şunlardı:

* Emeklilikte yaşa takılanlar için emeklilik düzenlemesi. (Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor.)

* Sigorta başlangıcından önce doğum yapmış annelere doğum borçlanması hakkı. (500 bin anneyi kapsıyor.)

* Staj sigortasıyla çalışmaya başlamış kişilere emeklilik hakkı.

* Çalışmaya devam ettikçe emekli aylığı düşenler için düzenleme.

Bu konularla ilgili soru soran okurlarımıza şimdiye kadar “Ali Babacan ekonomi yönetiminde olduğu sürece gerçekleşmesi zor” diye cevap veriyorduk. Fakat artık ne ekonomi yönetiminde ne de AK Parti yönetiminde Babacan ve ekibi bulunuyor. Dolayısıyla önümüzdeki seçim atmosferinde her türlü paket açıklanabilir. Şimdi aynı soruları soranlara “her an her şey olabilir” diyoruz.
 
Yasal hakkınız engellenemez
 
Soru: Sadettin Bey, ben iki buçuk yıldır aynı yerde çalışıyorum. Şu an kısmet olursa bebek bekliyorum. Fakat işyerim doğum izniyle alakalı yasal kuralları pek tanımıyor. Acaba 16 haftalık izin sürecinde maaşımı SGK mı ödemiş olacak? İşveren 16 haftalık izni de tanımıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim? M.Ö.

Cevap: Değerli okurum, kadın çalışanların doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 haftalık olmak üzere toplam 16 haftalık yasal izni var. Dilerseniz doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir, doğum öncesi kullanmadığınız 5 haftalık izni doğum sonrasına ekleyebilirsiniz. İşveren bu izne aykırı olarak sizi çalıştıramaz. Çalıştırırsa 1478 lira idari para cezası ödemek zorunda kalır. 16 haftalık izin süresince ücretinizi SGK’dan alırsınız. Yani işverenin cebinden ücret çıkmaz. İşveren yasal hakkınız olan bu izni vermezse, iş akdinizi haklı nedenle feshedebilir ve tazminatlarınızı alabilirsiniz. Ayrıca Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
 
Tarım Bağ-Kur maaşı düşüktür
 
Soru: Sadettin Bey, babam 01.08.2015 tarihi itibariyle Tarım Bağ-Kur’dan malulen emekli oldu.
SGK’ya bağlanan maaşı sorduğumuzda 560 TL olduğunu söylediler. Oysa normal emekli olan birisi ile yakın maaş alır demişlerdi. Hesaplamada bir yanlışlık olabilir mi? Ayrıca 100 lira seyyanen zam bu 560 TL’nin içerisinde mi yoksa ayrıca mı verilecek? Hüseyin K.

Cevap: Değerli okurum, Türkiye’de en düşük emekli maaşını tarım kesiminde çalışanlar alır. Geçmiş yıllardan gelen sistemin sonucu olarak Tarım SSK ve Tarım Bağ-Kur maaşları diğer emeklilere göre daha düşüktür. Dolayısıyla babanıza bağlanan 560 TL emekli maaşı doğrudur. Hesaplamada bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum. Fakat 100 TL seyyanen zammın eklenip eklenmediğini size gönderilecek olan aylık karar yazısı elinize ulaştığında görebilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.09.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM