BASINDAN YAZILAR
İlerlemiş Kanser Tedavisinde SGK'dan Yeni İmkânlar / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İlerlemiş Kanser Tedavisinde SGK'dan Yeni İmkânlar / Mehmet Bulut

 Palyatif tedavi olarak adlandırılan ilerlemiş kanser hastalıklarında uygulanan yönteminSGK tarafından karşılanma kapsamı genişletiliyor. Palyatif bakım merkezlerinin sayısı 87’ye çıkarılıyor.

2014 yılının sonunda SGK sağlık alanında önemli bir adım atarak uygulamalarının masrafını karşılamaya başlamıştı. Ancak bu yöntemin uygulandığı hastane sayısı oldukça sınırlıydı.
Kanser gibi, ileri aşamalarında yaşam ümitlerinin azaldığı hastalıklarda geri kalan günlerin daha sıkıntısız geçirilmesi amacıyla birçok gelişmiş ülkede palyatif tedavi yöntemleri uygulanıyor.
Palyatif bakım tedavisi, ağrı ve sıkıntıların azaltılması üzerinde duran bir yöntem. Kanserin her aşama­sında, iyileştirme amaçlı diğer tedavilerle birlikte uygulanabiliyor. Genellikle de bu yöntem artık tedaviye cevap vermeyen ilerlemiş has­talıklar için kullanılıyor. Bu yöntemle hasta hayatına ağrısız bir şekilde devam edebilme imkânına kavuşuyor.
Kanser palyatif tedavisi, hastalar ve aileleri için acı ve sıkıntı verici olup onların hayat kalitesini etkileyen çeşitli hususlara yönelik iyileştirmelerin (terapilerin) kanser bakımına entegre edilmesi olarak tanımlanmakta.

Palyatif tedavide kapsam genişliyor
SGK 2014 yılında Sağlık Uygulama Tebliği'nde bazı değişiklikler yapmış ve palyatif tedavi hizmet bedellerinin karşılanacağını duyurmuştu.
Buna göre; kronik hastalığı olan yaşlı, kanser hastası, psikolojik destek ihtiyacı gereken hastaların hastane ortamında bakılmasını sağlayan ayrıca yoğun bakım tedavisi tamamlanmış ancak normal yataklı servislerde sunulan hizmetlerin yetersiz kalacağı durumlarda ve buna benzer birçok hastanın tedavisinin ve bakımının sağlanması, hastaların yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla palyatif bakım tedavisi ödeme kapsamına alınmıştı.
Ancak palyatif bakım tedavisi ilk etapta çok az sayıda hastanede uygulanıyordu. SGK geçen zaman zarfında palyatif tedavi uygulanacak hastanelerin kapsamını genişletti. En son geçen hafta yapmış olduğu duyuru ile Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş palyatif bakım merkezlerinin sayısını Türkiye çapında 87'ye çıkardı. SGK'nın resmi internet sitesinde hangi hastanelerde bu hizmetin verildiği görülebiliyor. Bu hastanelerde verilecek palyatif tedavi hizmetlerinin masrafları SGK tarafından karşılanıyor. 
Ancak burada önemli olan husus bu hastanelerin tümünün devlet hastanesi olması. Yani üniversite hastaneleri ve özel hastaneler şimdilik kapsam dışında. Umarım bu tedavi yöntemi sadece devlet hastaneleriyle sınırlı kalmaz ve özel hastaneler ile üniversite hastaneleri tarafından verilen palyatif bakım tedavisi hizmetleri de SGK tarafından kısa zamanda karşılanmaya başlanır.

SAĞLIK RAPORUNU NEREDEN ALMALIYIM?
Soru: Mehmet Bey, benim bir tekstil atölyem var ve 25 işçi çalıştırıyorum. İş sağlığı ve güvenliği açısından yeni işe giren işçilerimin sağlık raporu alması gerekiyormuş. Bu raporu nereden almaları gerekiyor? Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilirler mi? (Caner Ç.)
Cevap: Caner Bey, sağlık raporunun alınacağı yere ilişkin geçen yıl mevzuatta bir değişikliğe gidildi. Değişiklikten önce sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınıyordu. Yapılan değişiklikle bundan sonra sağlık raporları işyeri hekiminden alınabilecek.
Ayrıca 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de sağlık raporu alınabilecek. 

ADAY GÖSTERİLMEYEN YENİ VEKİLLERE KIYAK EMEKLİLİK YOK
1 Kasım seçimleri öncesinde bazı milletvekilleri listelere giremedi ve aday gösterilmedi. Aday gösterilmeyen milletvekillerinden en mustarip olanlar ise 7 Haziran'da ilk kez vekil seçilenler oldu. Sebebi ise kıyak emekli olamamaları.
Peki kıyak emeklilik nedir ve bu vekiller ne kaybettiler?
Normalde bir kişinin emekli olabilmesi için yaş ve prim ödeme gün sayılarını tamamlaması gerekiyor. Bu durum milletvekilleri için de geçerli. Yani milletvekili olunduğu zaman bu şartlar değişmiyor. Ancak milletvekillerinin yıpranma payından faydalanma hakları var. 2013 yılında getirilen düzenleme ile bir milletvekili bir yıl çalışması karşılığında 90 gün ekstradan prim günü hak ediyor. Dolayısıyla kendileri için normal çalışmalarından daha fazla prim ödeniyor.

2 yılı doldurmaları gerekiyordu
Ancak kıyak emeklilik noktasında daha önemli olan bir husus var. O da emekli maaşının tutarı. Bir kişi milletvekili seçildikten sonra 2 yıl vekil olarak görev yaparsa kıyak emekli oluyor ve yaklaşık 8200 TL emekli maaşı alıyor. Aksi takdirde (2 yıldan az vekillik yapılırsa) normal bir vatandaş için emekli maaşı nasıl hesaplanıyorsa onlar için de öyle hesaplanıyor.Dolayısıyla 7 Haziran seçimlerinde ilk kez milletvekili olan AKP'den 53,CHP'den 3, MHP'den 8 ve HDP'den 3 yeni vekil, 1 Kasım vekil listelerinde yer almadıkları için sadece 5 ay milletvekilliği yapmış olacaklar ve milletvekili emeklisi olamayacaklar. 

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 21.09.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM