BASINDAN YAZILAR
İşçilikten Memurluğa Geçenlerin İkramiye Sorununda Çözüm Işığı Geldi / Şevket Tezel - MuhasebeTR

İşçilikten Memurluğa Geçenlerin İkramiye Sorununda Çözüm Işığı Geldi / Şevket Tezel

 Okurum Murat Irk soruyor: "Memuriyet öncesinde Tarım Satış Kooperatiflerinde geçici  işçi olarak çalıştım. (TARİŞ' Bağlı) Daha sonra memur oldum.Emekli keseneği intibakı yapıldı.Sigortalı iken, istifa etmem söz konusu olmadı. Bu nedenle, bu geçen süreler  emekli ikramiyeme yansır mı ? Yansırsa ne gibi bir işlem yapmalıyım? "

Okurumuzun sorunu güncel bir sorun durumunda bulunuyor.

Aynı kurum içinde statü değişikliğiyle işçilikten memurluğa geçenlerin emekli ikramiyesi hesabında işçilikte geçen süreler de 30 yılı aşmamak kaydıyla emekli ikramiyesine esas süreye sayılıyordu. 2013 yılına kadar bu minvalde gelişen uygulama 2013 yılından itibaren değiştirildi. 30 yıl şartı 2015'ten itibaren kaldırıldı ancak bu tarihe kadar 30 yılı aşıyor diye de ikramiyesi alınmayan kamu işçiliği süreleri de yok değildi. 

SGK işçilikten memurluğa geçişin kıdem tazminatı almaya hak kazanacak biçimde olmadığı görüşüyle işçilikte geçen süreler için emekli ikramiyesi tahakkuk ettirmiyor bu da emekli memurlar ile kurumları ve SGK arasında hukuki bir probleme yol açıyordu.

Evet İş Kanununa tabi işçiler kıdem tazminatı hakkına tabi iken memurlar emekli ikramiyesine hakkına tabi bulunuyorlar. Memuriyetten emeklilikte evvelce kamuda işçilikte geçen süreler için işten ayrılış biçimi kıdem tazminatı alma hakkını kaybedecek biçimde değilse kamu işçiliğinde geçen süre de emekli ikramiyesine esas süre hesabına dahil edilmesi gerekiyordu ve 2013 yılına kadar bu şekilde cereyan etti.

SGK statü değişikliğiyle ve genellikle sınavla kurum içinde memurluğa geçirilenlerin bu geçişlerinin kıdem tazminatı hakkeder biçimde olmadığını savunuyordu. Zira SGK'nın tezine göre işveren işçiyi geçerli veya haksız nedenle işten çıkarmamış, işçi 15 yıl ve 3600 gün şartlarını sağlayarak yaşı beklemek üzere ayrılmamış, kadın ise evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde ayrılmamış veya erkek ise askerlik nedeniyle ayrılmamıştı, o halde işçilik süresi için kıdem tazminatı alma hakkı memurluğa geçer geçmez yok oluyordu.

İşçi cephesinden ise istifa etmemiş, haklı nedenle işten çıkarılmamış olduğuna göre işçilik süresi de emekli ikramiyesine esas süreye dahil edilmeliydi.

Evet yasada statü değişikliğiyle memur yapılma halinde kıdem tazminatı alınıp alınmayacağına ilişkin bir açıklık bulunmuyordu. Ama sonuçta işveren aynı işveren, hizmet edilen tüzel kişilik aynı tüzel kişilik idi.  

İşte tam bu noktada Maliye Bakanlığı'nın görüşü imdada yetişmiş bulunuyor. Maliye Bakanlığı SGK'nın talebi üzerine verdiği görüşü, "İş sözleşmesinin işçi tarafından feshedildiğine yönelik olarak kesin bir olguya dayanılmadığı sürece, statü değişikliğiyle kıdem tazminatı ödenmeksizin aynı kamu kurumunda görev yapmaya edenlerin işçilik sürelerinin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınacağı" şeklinde bulunuyor.

 

SSK'lı Sürenin Memurlukta Yıllık İzne Etkisi

SSK'lı gün sayım 4 bin 700 ama son 2 senedir de memur olmam sebebiyle Emekli Sandığı iştirakçiliğine geçtim. Şu an memur olarak devam ettiğim kurumda hizmet birleşmem henüz yapılmadı. Yapıldığı takdirde bir kazanım elde edebilir miyim? Örneğin 20 gün olan senelik izin hakkım 30 güne çıkar mı? Özgür Sırma

Sayın Okurum,

Şayet memur olarak sınıfınız teknik hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı, avukatlık, gazetecilik veya eğitim hizmetleri sınıfında öğretmenlik ise ve SSK'lı süreniz de özel sektörde aynı hizmetlerde geçmişse öğretmenlik için üçte ikisi, diğerleri için dörtte üçü yapılacak intibak işlemi sonucu maaşa esas derecenize sayılır. Bu sayılan süre aynı zamanda yıllık iznin 30 güne çıkmasına esas 10 yıllık hizmet süresine de sayılır.

Eğer SSK'lı süreniz kamu işçiliğinde geçmiş ise 4 bin 700 günlük sürenin tamamı yıllık iznin 30 gün çıkmasına esas 10 yıllık hizmet süresine sayılır.

Fakat eğer SSK'lı geçen süreniz hem kamu işçiliğinde geçmemişse hem de yukarıda belirttiğim sınıf ve görevlerde geçmemişse maaşa esas dereceye sayılmayacağı gibi yıllık izin hakkı bakımından da pozitif bir etki meydana getirmez.

(Kaynak: alitezel.com | 04.11.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM