BASINDAN YAZILAR
Çalışmadığınız Yılların Primini Ödemeniz Mümkün Mü? / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Çalışmadığınız Yılların Primini Ödemeniz Mümkün Mü? / Mehmet Bulut

 Yaşınız ilerledi ama geçmişte çalışmadığınız bazı dönemler var. Bu yüzden de emekli olamıyorsunuz. Bu durumda acaba geçmişe dönük prim ödeyip emekli olabilir misiniz?

Okurlarımızdan Hayati Bey göndermiş olduğu e-postasında eşiyle ilgili bir soru sormuş. E-postasında, eşinin 1998 Eylül ayında özel bir okulda memur olarak işe başladığını, 2001 yılı haziran ayında, yani yaklaşık üç yıl sonra evlilik nedeniyle işi bıraktığını söylüyor ve eşinin geriye dönük primleri ödeyip bundan sonra isteğe bağlı sigortalı olarak emekli olup olamayacağını soruyor.
Hayati Bey e-postasında eşinin doğum tarihini belirtmemiş. Bu sebeple emeklilik tarihi hakkında net bilgi veremeyeceğim. Ancak görülüyor ki 1998 ile 2001 yılları arasında 3 yıllık kısa bir süre prim ödenmiş. Yani emekliliği için yaklaşık 4800 gün daha prim ödenmesi gerekiyor.

Geçen  yıllar için prim ödemek her zaman olmaz
Hayati Bey’in sorusunda yönelttiği gibi, eşinin 2001 yılından sonraki süreler için normal koşullarda geçmişe dönük prim ödenmesi mümkün değil. Yani bir kişinin geçmişte çalışmadığı süreler için pişman olup prim ödemesi gibi bir uygulama mevzuatımızda yer almıyor.
Ancak geçmişte prim yatırılmamış sürelerde hizmet borçlanması yapmanızı sağlayacak bir nedeniniz varsa geçmişe dönük prim yatırmanız mümkün.

Ödenecek prim ne kadar?
Borçlanma yoluyla geçmişe dönük prim ödemek isteyenler ödeyecekleri primin tutarını kendileri belirliyorlar. Tabii belirledikleri tutar ne kadar fazla olursa bağlanacak emekli aylığı bundan etkileniyor ve artıyor.
2015 yılının ikinci yarısı itibariyle borçlanma suretiyle ödenebilecek prim tutarı aylık yaklaşık 407 TL ile 2650 TL arasında belirlenebiliyor.
Hemen belirtelim ki kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik sürelerinde GSS primi ödenmişse prim tutarları daha düşük hesaplanıyor.

Hizmet borçlanması hangi hallerde yapılabilir?
Sosyal güvenlik mevzuatımızda hangi hallerde borçlanma yaparak geçmişe dönük prim yatırılabileceği sayılmış. Buna göre şu süreler için geçmişe dönük borçlanıp prim yatırmak mümkün:         
Sigortalı kadının 3 çocukla sınırlı olmak üzere her çocuk için iki yıllık süre
Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler
Memurların aylıksız izin süreleri
4 Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için geçirilen süreler
5 Avukatlık stajında geçen süreler
Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri
Grev ve lokavtta geçen süreler
Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri
9 Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri
10 Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri
11 Yurtdışında çalışarak veya ev hanımı olarak geçirilen süreler

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 06.11.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM