BASINDAN YAZILAR
Vergide E-Tebligat Dönemi 1 Ocak'ta Başlıyor - MuhasebeTR

Vergide E-Tebligat Dönemi 1 Ocak'ta Başlıyor

 

Maliye Bakanlığı'nın vergide elektronik tebligat (E-Tebligat) dönemi 1 Ocak 2016 günü resmen başlıyor. Bu tarihten önce bildirimde bulunan mükelleflere 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilme imkanı verilmişti. Söz...

Maliye Bakanlığı'nın vergide elektronik tebligat (E-Tebligat) dönemi 1 Ocak 2016 günü resmen başlıyor. Bu tarihten önce bildirimde bulunan mükelleflere 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilme imkanı verilmişti. Söz konusu uygulama fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğuracak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sistem hakkındaki bilgilendirmesine göre 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgeler, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine gönderilebilecek. 

E-Tebligat başvurusunu, mükelleflerin, bizzat kendisi veya kanuni temsilcisi aracılığıyla yapabileceği gibi işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekâletnameyle vekili aracılığı ile de gerçekleştirebilecek. Başvuru yapıldığında ve E-Tebligat gönderildiğinde Elektronik Tebligat Talep Bildirimi'nde belirtilen telefon numarasına SMS yoluyla ve/veya bildirilen e-posta adresine mail yolu ile GİB tarafından bilgilendirme yapılacak. 

Sistemde GİB tarafından düzenlenerek gönderilen belgeler ile bu belgelere ait gönderim tarihi, tebliğ tarihi gibi bilgilere ulaşılabilecek. Sistem ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmayacak. 

Mükellefler https://intvrg.gib.gov.tr internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilecekler. 

E-TEBLİGAT SİSTEMİNDEN ÇIKIŞ

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmalarının mümkün olmadığına dikkat çeken GİB, bu zorunluluk hallerini; ölüm, gaiplik veya tüzel kişililerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi haller olarak sıraladı. 

SİSTEME DAHİL OLMAMANIN CEZASI 

E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükelleflerin süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılacağı vurgulandı. Bu mükelleflere re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılacak. 

E-TEBLİGAT SİSTEMİNİN FAYDALARI 

GİB, sistemin faydalarını şöyle aktardı: 

“Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar. Hizmet kalitesini arttırır. Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir. Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir. Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz. Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar. E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.”

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 08.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM