BASINDAN YAZILAR
Memurlar Yıllık İzinlerine Dikkat Etsin / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Memurlar Yıllık İzinlerine Dikkat Etsin / Mehmet Bulut

 Memuriyette yıllık izin önemli bir konu. Memurların özellikle bu konuda bazı tereddütleri ortaya çıkabiliyor. Aday memurluk dönemi ise dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi.

Okurlarımızdan Demet Hanım göndermiş olduğu e-postada memurların yıllık izin hakkı ile ilgili önemli bir soru sormuş. Demet Hanım, memuriyete 30 Aralık 2014 tarihinde başladığını ve aday memurluğunun 30 Aralık 2015’te sona ereceğini söylüyor ve 657 sayılı Kanun’da yer almamasına rağmen neden aday memurlukta yıllık izin kullanamadığını ve 2016 yılında izninin ne kadar olacağını soruyor.

Aday Memurlara İzin Yok
Demet Hanım sorusunda 657 sayılı Kanun’da aday memurlukta izin kullanılamayacağına ilişkin bir hüküm yok diyor ama örtülü olarak bunu göreceğimiz bir madde var.
Kanunun 102. maddesine göre, devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için otuz gün. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebiliyor
Dolayısıyla ilk bir yıl memurların yıllık izin hakkı bulunmuyor. Ayrıca, Devlet Personel Başkanlığı’nın 62 seri No’lu tebliğinde bir yıllık hizmetini doldurmayan aday memurlara yıllık izin verilmeyeceği belirtiliyor. Bu sebeple ortada belirsiz bir durum yok.

40 Gün İzniniz Olur
Yıllık izin ile ilgili Demet Hanım’ı ve onun gibi memuriyete yılın sonlarında başlayan kişileri ilgilendiren önemli bir mesele var. Memuriyetteki bir seneniz ne zaman doluyorsa o tarihten yıl sonuna kadar 20 gün izin hakkınız oluyor ve kullanamasanız bile sonraki yılda kullanma hakkınız oluyor.
Örneğin Demet Hanım’ın memuriyette bir yılı 30 Aralık 2015’te doluyor. Buna göre 2015 yılına ait 20 günlük yıllık izin hakkını 2016 yılında kullanabilecek ve 2016 yılında toplam 40 gün izin hakkı olacak.

Sakın İzniniz Yanmasın
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabiliyor. Yani amir tarafından memura iznin toplu olarak kullanılması dayatılamıyor.
Ayrıca içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları yanıyor. Örneğin, 2014 yılından kalan izinlerinizi 2015 sonuna kadar kullanmazsanız 2014 yılının izinleri yanıyor ve kullanamıyorsunuz.

Öğretmenlerde Durum Farklı
Öğretmenlerde ise yıllık izne ilişkin farklı bir uygulama var. Öğretmenler, yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıklarından bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmiyor.
Bunun dışında hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilmesi gerekiyor.

Cumartesi ve Pazarlar Ne Olacak?
Memurların yıllık izin kullanımında kafalarını karıştıran bir diğer husus da yıllık izin süreleri içindeki ve sonundaki cumartesi ve pazar günlerinin durumu. Bu günler yıllık izin süresinden düşülecek mi?
Memurlukta yıllık izinler işgünü olarak hesap edilmiyor. Bu sebeple de yıllık iznin arasına denk gelen cumartesi ve pazar günleri ne yazık ki yıllık izin günlerinizden düşülüyor.
Bununla birlikte, yıllık iznin kullanılacağı zaman bakımından idareye takdir yetkisi tanınmış olmakla birlikte, örneğin 5 gün yıllık izin talebinde bulunan personele, verilen bu izne, iznin bitimine denk eden ve yıllık izin süresinin içerisinde kalmayan cumartesi-pazar günlerinin dahil edilmemesi gerekiyor.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 11.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM