BASINDAN YAZILAR
Memuriyetten Nasıl İstifa Edilir? / Bünyamin Esen - MuhasebeTR

Memuriyetten Nasıl İstifa Edilir? / Bünyamin Esen

 Balıkesir’den okurumuz Ali Eminalioğlu soruyor:“Bünyamin bey, devlet memuru olarak çalışıyorum. Kendi işimi kurmayı düşündüğümden, istifa etmeyi düşünüyorum. Ama istifa edip işler iyi gitmezse geri dönebilir miyim? Memuriyete geri dönme hakkı var mı? Ayrıntılı açıklarsanız sevinirim.”

 

Sayın okurumuz, devlet memurlarının çeşitli nedenlerle özel sektöre geçmek istemeleri yahut da kendi işini kurmak istemeleri sık karşılaşılan bir durum.

Ancak memurların en çok tereddüt ettikleri şey ömür boyu iş garantisini geride bırakacak olmaları. Girişimci ruha sahip olsa da kendi işini kuramaz yahut da iş bulamazsan kaygısı ile memuriyette kalmayı tercih eden çok kişi var.

Devlet memurlarının özel sektöre geçtikten sonra geri dönme hakkı var mı, çok merak edilen bir konuyu oluşturuyor.

Devlet memurları istifa ettikten sonra hangi şartlarda geri dönebilir, burada nelere dikkat etmek lazım; ayrıntılı olarak açıklayalım.

 

Memuriyetten Çekilmek Serbesttir…

Öncelikle şunu belirtelim: Devlet memurunun istifa etmesine teknik adıyla “memuriyetten çekilmek” deniyor.

Ülkemizde memurluk sistemi “serbestlik ilkesi” üzerine kurulmuş durumda. Bu, isteyen vatandaşların gerekli liyakate sahip olması, hizmetin gereği şartları taşıması ve gerekli sınavı kazanması halinde memur olabilmesini, memur olan kişinin de istediği an görevinden çekilebilmesini (yani istifa edebilmesini) ifade ediyor.

Başka bir deyişle memuriyet ömür boyu iş garantisi verse de, ömür boyu mahkûmiyet değil, istediğiniz an çekilme hakkınız var…

Ancak, memuriyetten çekilirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunuyor.

 

Dilekçe Verirken Aman Bunlara Dikkat!

Memuriyetten çekilme çalıştığınız kuruma verilecek bir dilekçe ile oluyor.

Ama dilekçe verip istifa etmeniz ertesi gün işe gitmeyeceğiniz anlamını taşımıyor. Bu anlamıyla hizmet akdine tabi işçilerden farklı memurların durumu…

Dikkat edilecek ilk şey vereceğiniz bu dilekçenin kabulünü beklemeniz gerektiği: Kurumunuzun bu dilekçenizi kabul ettiği takdirde yahut da yerinize atanan bir memurun gelmesi halinde memuriyet görevinden istifa etmiş oluyorsunuz.

Ama altını çizelim ki ya yerinize birinin gelmesi yahut da Kurumunuzun dilekçenizi kabul ettiğine dair cevabı beklemeniz ve bu sürede görevinize devam etmeniz gerekiyor.

Öte yandan istifa eden memurun yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilmekte.

Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartıyla bir ay bekleme şartına tabi değildirler.

 

Bazı Hallerde Beklemeniz Zorunlu!

Bazı memurların işleri özel önem gerektirdiğinden istifa/çekilme şartları daha ağır.

Örneğin istifa eden memur, işlerini devir ve teslim ile yükümlü ise, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar.

Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler Devlet Memurlarının Çekilmelerinde Devir ve Teslim Süreleri Hakkında Yönetmelik’te ayrıntılı olarak sayılmış bulunmakta.

Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki memurlar da yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamıyorlar.

 

10 Gün İşe Gitmezseniz Ne Olur?

Önemle şunu da belirtelim:

On gün boyunca işe gitmemeniz halinde de memuriyetten istifa etmiş kabul ediliyorsunuz.

Zira bildiğiniz üzere bir gün ile dokuz gün arasında işe gitmeyen memurlara soruşturma sonucu idari ceza veriliyor.

On gün ise bunun sınırı, on günden sonra mazeretsiz işine gitmeyen memur çekilmiş sayılıyor…

Ama bu yolu tavsiye etmiyoruz. Zira bu şekilde çekilmiş sayılanlar ilerleyen kısımda açıklayacağımız gibi bir yıl boyunca memuriyete geri dönemiyorlar, yani bekleme süreleri uzun.

 

Ne Zaman Geri Dönebilirsiniz?

Memuriyete tekrardan dönmek mümkün dedik. Ama bunun için istifa etme şeklinize göre belirli bir bekleme süresi var…

Şartlarına uyarak (yani Kurumunuzun istifanızı kabul etmesini yâda yerinize birinin gelmesini bekleyerek) istifa eden memurların geri dönmesi için en az altı ay geçmesi gerekiyor.

Altı ay geçtikten sonra tekrar memuriyete dönmek mümkün…

Keza olağanüstü mazeretle çekilenler veya bir ay beklemesine karşın yerine vekil yâda yeni memur gelmeyenlerin çekilmeleri halinde de aradan altı ay geçtikten sonra memuriyete dönmeniz mümkün.

 

Bekleme Süresi Uzun Olanlar da Var!

Bazı devlet memurlarının istifa ederken şartlara dikkat etmemelerinden dolayı tekrar memuriyete dönebilmek için geçmesi gereken süre uzun olabiliyor.

İlk olarak, eğer istifanızın kabulüne veya yerinize biri gelene kadar beklemeden ayrılırsanız bu kez bekleme süreniz 1 yıl oluyor, yani bir yıl boyunca geri dönemiyorsunuz.

On gün işe gitmeyenler de istifa etmiş kabul edildiklerinden 1 yıl boyunca geri dönemiyorlar.

İstifa eden memurlardan işlerini devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerine devam etmezler de hemen çekilirlerse 3 yıl boyunca geri dönemiyorlar.

 

Olağanüstü Hallerde Neye Dikkat Etmeli?

Olağanüstü hallerde veya bölgelerde görev yapan memurlar için özel bir durum var.

Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki memurlar da yerine atanacaklar gelip işe başlamasını beklemeyenler devlet memurluğu hakkını kesin olarak yitiriyor, hayatı boyunca bir daha memur olamıyor.

Tabi altını çizelim, bu tür durumlarda memurun niteliğine göre mali ve cezai sorumluluklar da oluşması mümkün… Örneğin güvenlik güçlerinin bu tür hallerde görevlerini terk etmeleri cezalandırılıyor.

---

Görüldüğü üzere memuriyetten istifa ederken bile dikkat edilmesi gereken birçok şey var…

Peki, memuriyetten istifa edenler nasıl geri dönebilir, ne yapması gerek? Yerimi bittiğinden bunu da bir sonraki yazımızda ayrıntılı olarak açıklayalım…

 

---

 

Kıssadan Hisse

“Seninle aynı fikirde olmadıklarını söyleyenlerden korkma, seninle aynı fikirde olmayıp da bunu söyleyecek cesareti olmayanlardan kork.”

— Nazım Hikmet Ran

 

---

(Kaynak: Memur Haber | 19.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM