BASINDAN YAZILAR
İki Eşten De Ölüm Aylığı Alınır Mı? / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İki Eşten De Ölüm Aylığı Alınır Mı? / Mehmet Bulut

 Okurlarımızdan Melike Hanım göndermiş olduğu e-postada, 2010 yılında eşinin öldüğünü, bunun üzerine ölüm aylığı almaya başladığını, 2012 yılında ikinci evliliğini yaptığını ve ölüm aylığının kesildiğini, ancak bir ay önce ikinci eşinin de öldüğünü söylüyor ve bu durumda her iki eşinden de ölüm aylığı alıp alamayacağını soruyor.

Evlenince Aylık Kesilir
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan birden fazla aylık alınıp alınamayacağı hususunda siz okurlarımızdan bu şekilde birçok soru geliyor. Biz de köşemizde bu tür sorularınıza cevap vermeye çalışıyoruz.
Sosyal güvenlik uygulamalarında belirli şartlar altında çift aylık alınması mümkün, bazen de mümkün değil. Burada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var.
Ölüm aylığı, dul eş evlendiğinde, evlenme tarihini takip eden ay başından itibaren kesiliyor. Evlenme, ölüm veya boşanma nedeniyle son bulursa, kesilen aylık dul eşin talebi ile tekrar bağlanıyor. 

Tercih Edilen Aylık Alınır
Sorumuzda olduğu gibi bir kişinin iki eşinden de ölüm aylığına hak kazanması durumunda bu aylıkların ikisini birden alması mümkün olmuyor.
Evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylık bağlanıyor.
Bu durumda Melike Hanım bir tercihte bulunmak zorunda. Ya ikinci evliliğinin de sona erdiğini belirtir bir dilekçe yazarak ilk eşinden kesilen ölüm aylığı tekrar bağlanacak ya da ikinci eşinde dolayı yeni bir ölüm aylığı talebinde bulunacak. Büyük ihtimalle de hangi aylık yüksek ise onu tercih edecektir. Bunun için SGK il müdürlüğüne başvurup aylık hesaplaması yaptırmasını tavsiye ederim.

ÜCRET BANKAYA YATMAZSA CEZA VAR
Soru: Mehmet Bey, işverenimiz bizlere ücretimizi banka hesabına yatırmak yerine elden veriyor. Bu durumda işverenimiz suç mu işliyor? Bu konuda bizi bilgilendirirseniz sevinirim. (Semih A.)
Cevap: Semih Bey, 10 ve üzerinde işçi çalıştırılan işyerlerinde işçilere yapılan ödemeler mutlaka banka aracılığıyla yapılmak zorunda. Eğer işvereninizin 10'dan az çalışanı varsa elden ücret ödemesi yapabilir.
Bir işverenin ücret ödemesini bankadan yapmak zorunda olmasına karşın, kısmen veya tamamen elden yapması ve bu durumun tespit edilmesi halinde işçi başına 153 TL idari para cezası ödenmesi söz konusu.

İŞ KAZASI HALİNDE SGK'YA BAŞVURUN
Soru: Benim babam uluslararası bir nakliye firmasında TIR şoförlüğü yapıyordu. Ağustos 2014 te İran'da TIR’ı kullanırken kalp krizi geçirdi ve kaza yaptı, Hakk’ın rahmetine kavuştu. İşyeri sahipleri, kaza İran'da olduğu için herhangi bir hak talep edemezsiniz dediler. Biz şu an ne yapmamız gerektiğini ve haklarımız nelerdir bilmediğimiz için öylece bekliyoruz. Gazetedeki yazılarınızı okudum. Belki bana da yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm. (Şevket K.)
Cevap: Şevket Bey, öncelikle şunu söyleyeyim ki bir işçinin işveren tarafından yürütülmekte olan bir işi yapması esnasında geçirdiği kazalar iş kazası sayılıyor. Bununla birlikte işçinin işyerinde geçirdiği kazalar da iş kazası niteliğinde. İşyerine ait araçlar da işyerinden sayıldığından TIR içinde geçirilen kazalar da iş kazası oluyor. Kalp krizi sonucu ölümlerin iş kazası sayılıp sayılmaması ise tartışmalı bir konu. Yargıtay'ın bu durumu iş kazası saydığı birçok emsal karar bulunuyor.
Size tavsiyem hemen olayı açıklar nitelikte SGK'ya bir dilekçe yazmanız ve dilekçede olayın iş kazası kapsamında soruşturulmasını istemeniz. Böylece SGK denetim elemanları vasıtasıyla olay soruşturulur ve iş kazası olduğu anlaşılırsa hak sahiplerine ölüm geliri bağlanır.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 21.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM