BASINDAN YAZILAR
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sağlıktan Yararlanabilir Mi? / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sağlıktan Yararlanabilir Mi? / Okan Güray Bülbül

 Emeklilik yaşını çalışmadan bekleyecek bir kişinin eğer başka bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde değilse, sağlıktan yararlanabilmesi için gelir testi yaptırması ve prim ödemesi gerekiyor.

Sosyal güvenlik sistemimizde 1999 yılında önemli değişiklikler yapılınca kendilerine 'emeklilikte yaşa takılanlar' olarak ifade eden bir grup ortaya çıktı. Bu durumdaki kişiler emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurarak emekliliği çalışmadan da bekleyebilirler. Ancak bu durumda onların bekleyen bir tehlike var. Bir kişinin emekli olabilmesi için üç şartı birden sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaştır. Emeklilik yaşlarının yükseltilmesi sonucunda pek çok kişi prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını doldurmuş olmasına rağmen emekli aylığı bağlatamıyor.

Çalışmadan bekler ama...

Örneğin, 01.01.1970 doğumlu ve 01.01.1990 tarihinde ilk kez sigortalı olan bir erkek, 5.525 gün, 52 yaş ve 25 yıl sigortalılık süresiyle emekli olabilecektir. Bu sigortalı ilk kez sigortalı olduğu tarihten sonra kesintisiz olarak çalışmasını sürdürmüş ise 2006 yılında prim ödeme gün sayısını, 2015 yılında ise sigortalılık süresini dolduracaktır. Ancak emekli olmak için 52 yaşını yani 01.01.2022'yi beklemek durumundadır. Dolayısıyla bu kişinin 2015 yılında işinden ayrılarak kıdem tazminatını alması ve emekli olacağı 2022 yılını evinde çalışmadan beklemesi mümkündür.

GELİR TESTİ YAPTIRMALI

Emeklilik yaşını çalışmadan bekleyecek bir kişi, eğer başka bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde değilse, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için gelir testi yaptırmak ve test sonrası belirlenen primi ödemek zorundadır. Örneğin eşi çalışmayan bir kadın sigortalı emeklilik yaşını çalışmadan beklerse sağlık hizmetlerinden yararlanmak için gelir testine girmek zorundadır. Ancak emeklilik için gerekli yaş şartını doldurmayı bekleyen bir kişinin eşi çalışıyor veya emekli ise bu durumda gelir testi yaptırmasına gerek kalmaz ve eşi üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

STATÜSÜ DEĞİŞİR Mİ?

Emeklilik için yaşı bekleyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise, bu kararlarından vazgeçerek yeniden çalışmaya başlarlarsa sigortalılık statüleridir. Bugüne kadar 4/a’lı çalışmış bir kişi, yeniden çalışmaya başlar ve Bağ-Kur primi öderse bu statüsüyle emekli olabilir.

800 bin kişi bekliyor

EMEKLİLİKTE yaşa takılanların sayısının 800 bin civarında olduğu düşünülüyor. Bu durumdaki kişiler için düzenleme yapılacağı konusunda zaman zaman medyada haberler görüyoruz. Ancak bu yönde bir çalışma şu an için gündemde yok. Sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesinin sağlanması adına yükselen emeklilik yaşlarından geri adım atılması olumlu olmaz.

SON 1.261 GÜNE DiKKAT

Emekli olmadan önceki son 7 yıl içerisinde daha fazla hangi statüde çalışılmış ise bu statüye göre emekli olunur. Dolayısıyla son 1.261 günün önemi çok büyüktür. 4/a’lı olarak emekli olmak için gerekli yaş dışındaki şartları sağladıktan sonra Bağ – Kur kapsamında sigortalı olmaya başlayan bir kişi emekli olmadan önceki son 1.261 gün bu statüde prim öderse emeklilik hayalleri suya düşebilir. Bağ-Kur emeklilerinin maaşları SSK emeklilerine göre daha düşük olduğu için ele geçecek maaş bakımından ciddi kayıp söz konusu olacaktır.

Yaşta geri adım atılması zor

BU durumdaki kişilerin gelir testiyle sağlık hizmetlerinden yararlanması halinde hem aylık alamamaları, hem de ceplerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmak için para çıkması sonucu doğmaktadır. Bunun engellenmesini sağlayacak bir düzenlemeyle 'yaşa takılanların' bir nebze sorunu çözülmüş olacaktır. Ancak yaş düzenlemesinden geri adım atılmasının zor olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 24.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM