BASINDAN YAZILAR
Çalışan Başına 40 Dakika Uzman / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Çalışan Başına 40 Dakika Uzman / Mehmet Bulut

 İşverenler dikkat… 1 Ocak itibariyle, çalıştırmak zorunda olduğunuz iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri değişti. Tehlikeli yerlerde çalışan başına 40 dakika uzman bulundurmak gerekiyor.   

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinin önemli bir aktörü var: İş güvenliği uzmanları. Her iş kazasından sonra oklar iş güvenliği uzmanlarına yöneltiliyor, yetkileri, yetersizlikleri ve yükleri tartışılıyor.
Sürekli tartışılan hususlardan birisi de ülkemizdeki iş güvenliği uzmanlarının sayısal durumu ve çalışma süreleri. Geçen yıl Nisan ayında bir yönetmelik ile iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri değiştirilmişti. Ancak bu değişikliğin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girmesi öngörülmüştü.
Dolayısıyla bu yılbaşından itibaren iş güvenliği uzmanları için yeni çalışma süreleri uygulanacak. Bu sebeple işverenlerin yeni sürelere uymaları önem arz ediyor.

Tam gün çalışma kriterleri de değişti
Bazı işyerlerinde çalışan sayısına bağlı olarak tam gün çalışacak iş güvenliği uzmanı bulundurulması gerekiyor.
 Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek.
 Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek.
 Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek.
Değişiklikten önce söz konusu çalışan sayıları, az tehlikeli işyerleri için 2000, tehlikeli işyerleri için 1500 ve çok tehlikeli işyerleri için ise 1000 şeklindeydi. Yani değişiklikle işverenler lehine bir düzenleme yapıldı diyebiliriz.

Birden fazla işyerinde çalışmak mümkün mü?
İş güvenliği uzmanları sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunmak durumundalar. Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden sayılmıyor.
Ancak tam gün çalışma yapan iş güvenliği uzmanları için ayrı bir durum var. İş güvenliği uzmanlarının tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapmaları yani başka işyerleri için de çalışmaları mümkün değil.

Gerçek dışı bildirim uzmanı yakıyor
Geçen yıl getirilen bir düzenleme, iş güvenliği uzmanının işvereni hakkında gerçek dışı beyanda bulunmasını da engelliyor. Şayet iş güvenliği uzmanı işvereni hakkında Bakanlığa gerçek dışı bildirimlerde bulunursa işverenin dava açma hakkı var.
Açılan davada, kötü niyetle gerçek dışı bildirimde bulunduğu mahkeme kararıyla tespit edilen uzmanın belgesi altı ay süreyle askıya alınıyor. Getirilen bu düzenleme de iş güvenliği uzmanlarının Bakanlığa bir bildirimde bulunurken birkaç kez düşünmelerini gerekli kılıyor.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 06.01.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM