BASINDAN YAZILAR
Özel Hastaneler Yoksul Vatandaşa Bakacak / Vedat İlki - MuhasebeTR

Özel Hastaneler Yoksul Vatandaşa Bakacak / Vedat İlki

 Özel hastaneler gösterişli ve şatafatlı hallerine bakarak,kapılarına gelmiş olan yoksul vatandaşlarımıza bakmak , hizmet vermekle yükümlüdür.

 

Hastaları kapılarından geri çeviremezler.

 

Bunu yasal yönetmeliğe dayanarak söylüyoruz.

 

27.03.2002 tarihli 24708 sayılı Resmi Gazete detaylar yazılmıştır.

Yönetmeliğin amacı; etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak üzere, bütün özel hastanelerin tesis, hizmet ve personel standartlarının tespit edilmesine, sınıflandırılmasına, sınıflarının değiştirilmesine, amaca uygun olarak teşkilatlandırılmasına ve bunların açılmalarına, faaliyetlerine, kapanmalarına ve denetlenmelerine ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.

Yönetmelik gerçek kişiler ve özel hukuk tüzelkişilerine ait hastaneleri kapsar.

Tanımlar

Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

Genel Müdürlük: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,

Genel Müdür: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürünü,

Müdürlük:İl veya ilçe Sağlık Müdürlüklerini,

tanımlar.

 

ACİL HİZMET

SAĞLIK GÜVENCESİ SORGULAMADAN ÖDEME GÜCÜNE BAKMADAN HİZMET VERECEK

Özel hastanelerde, acil sağlık hizmeti verilmesi ve acil vakaların hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kabul edilmesi ve gerekli tıbbi müdahalenin kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapılması zorunludur.

PARAN YOKSA SANA BAKMAM DEME LÜKSÜNE SAHİP DEĞİL

Hizmet bedelinin tahsiliyle ilgili işlemler, acil müdahale ve bakım sağlandıktan sonra yapılır. Özel hastane, acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınamaz.

İLK TIBBİ MÜDAHALE YAPACAK

Acil servise başvuran hastalara, yoğun bakım hizmeti dâhil olmak üzere gerekli ilk müdahalenin yapılması, tedavinin devamı için gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanması esastır.

MÜDAHALE SONRASI SEVKLE İLGİLENECEK

Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği uzman tabip, tıbbi donanım, müdahale, bakım ve tedavi için gerekli şartların hastanede sağlanamaması durumunda ise, gerekli ilk müdahalenin yapılmış olması kaydıyla, başka bir sağlık kuruluşuna usulüne uygun şekilde sevki sağlanabilir. Acil hastaların ihtiyaç durumunda nakledileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri Acil Komuta Kontrol Merkezi’nin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılır.

BU BİLGİLER ZAMANINDA VERİLİYOR MU SORGULAMAK GEREKİR?

Tüm yataklı tedavi kurumları Bakanlıkça belirlenen esaslar ve kurulmuş bulunan çağrı kayıt ve operasyon yönetim sistemi çerçevesinde yatak kapasitesi, doluluk oranları, fiilen çalışan uzman hekim durumları gibi bilgileri güncel olarak komuta kontrol merkezine vermekle yükümlüdür.

DOKTOR VE İLAÇ BULUNACAKTIR

Özel hastaneler, acil sağlık hizmetlerini düzenleyen ilgili diğer mevzuata da uymak zorundadır.

Özel hastanelerin acil ünitesinde günün her saatinde tabip bulundurulması şarttır. Acil tabibi tarafından yapılacak davete ilgili dal uzmanının ve diğer personelin uymaları zorunludur. Normal çalışma saatleri dışında faaliyet gösterilen uzmanlık dallarındaki uzman tabipler "icapçı" konumda görev yaparlar.

Acil ünitesinde, EK-5 ve EK-6’da gösterilen bütün tıbbi donanım, malzeme ve ilaçların sürekli olarak kullanıma hazır hâlde bulundurulması gereklidir.

Dal hastanelerinin acil üniteleri sürekli olarak kullanıma hazır hâlde bulundurulur ve faaliyet gösterecekleri ilgili uzmanlık dalı veya dallarının gerektirdiği tıbbi donanım, malzeme ve ilaçlar bulunur.

 

 

FAKİR HASTAYA BAKMALARI GEREKLİ

 

Özel hastanelerde, en az bir yatak olmak kaydıyla, yatakların % 3’ü fakir ve muhtaç hastaların tedavisi için ayırılır ve bu sayı ruhsatlarında gösterilir.

Ücretsiz tedavi için ayrılan bu yataklarda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Başkanlığınca öngörülen kriterlere uygun fakir ve muhtaç kişilerden, hastanenin bulunduğu yerdeki en büyük mülki amir(Valilik/Kaymakamlık veya müdürlük(İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri) tarafından sevkedilen hastalar ile acil olarak müracaat eden ve başka bir kuruma nakli tıbben mümkün olmayan fakir ve muhtaç hastaların tedavileri ücretsiz olarak yapılır.

 

DENETİMLER BU KONUDA YETERLİ Mİ?

Bu hastalara ait bilgiler, EK-8’de yer alan Ücretsiz Hasta Bilgi Formuna uygun olarak doldurulur ve üç ayda bir müdürlüğe gönderilir.

Özel hastaneler, şikâyet, soruşturma veya Sağlık Bakanlığınca yapılacak olağan dışı denetimler hariç olmak üzere, İl ve İlçe Sağlık Müdürlükçe oluşturulan bir ekip tarafından düzenli olarak denetlenir.

Özellikle konuyla ilgili şikayetlerinizi bildiriniz ve takip etmeniz gerekiyor.

(Kaynak: Ali Tezel | 02.02.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM