BASINDAN YAZILAR
Emekli Çalışana Teşvik Yok / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Emekli Çalışana Teşvik Yok / Mustafa İşcan

 Değerli okurlar, bugün sizlere asgari ücretin artmasından dolayı getirilen işveren teşvikinden bahsedeceğim.

Bilindiği üzere, asgari ücretin %30 civarı artmasından dolayı 6661 sayılı Kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 68’inci madde ile işverenlere 2016/Ocak ila 2016/Aralık aylarına münhasır olmak üzere Hazine desteği verilmesine imkân sağlanmıştır. Ancak emekli çalışanlar bu kanun kapsamana dahil edilmemiştir.

Özel sektör çalışanlarının 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında (yani aylık en fazla brüt 2550 TL ile) bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının günlük 3.33 TL’si devlet tarafından karşılanacak.

TEŞVİKTEN YARARLANMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

SGK yaptığı duyurular ile asgari ücret teşvikinin otomatik olarak uygulanacağını duyurdu. Daha net bir ifade ile söyleyecek olursak; SGK’ya asgari ücret teşviki almak için başvuru yapmanıza, herhangi bir belge vermenize gerek yok. Keza siz normal olarak hangi belge türünden aylık prim ve hizmet belgesi veriyorsanız, o türden vermeye devam edeceksiniz. Örneğin 05510 koduyla (5 Puanlık teşvikle) veya 6111 koduyla veren o türden vermeye devam edecek. Ayrıntısı SGK tarafından çıkartılacak genelgede açıklanacak olan şartları taşıyan işverenler, asgari ücret teşvikinden otomatik yararlanacak, prim tahakkuklarını alırken çalışan başına günlük 3.33 TL indirim otomatik uygulanacak.

SGK bu kanunla alakalı genelgeyi yayınlamadığından ve gerekli program değişikliklerini yetiştiremediğinden dolayı mahsuplaşma işlemi gecikmeli olarak Mart ayında yapılacaktır.

Bu teşvikin de ömrü 1 yıldır. 1 yıl sonra asgari ücrete gelecek zamla beraber yeni bir teşvik beklentisi doğacaktır kanısındayım.

TEŞVİKTEN KİMLER FAYDALANAMAYACAK?

İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016 yılına ilişkin olarak;

- Aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermediği,

- Sigorta primlerinin yasal süresinde ödemediği,

- Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıların fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi;

- SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hallerinde teşvik uygulanmayacaktır.

Ancak SGK’ya olan prim idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı kanunun 48. maddesinde göre tecil ve taksitlendiren işverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece teşvikten yararlandırılacak.

- Bir de yazımızın başlığında belirttiğimiz gibi emekli çalışanlar da bu teşvikten yararlanamayacaklar. 

ASKERLİK BORÇLANMASI SİZİ ERKEN EMEKLİ ETMEZ

KEMAL İZCİ   

02.11.1970 doğumluyum. 13.11.1986’da SSK’lı olarak işe başladım. 04.10.2000 tarihinde Bağ-Kurlu olarak 10 yıl 2 ay 26 gün‏ prim ödedim. Tekrar SSK ödemeye başladım. Ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanması öne çeker mi emekliliğimi?

Kemal bey, 13.11.1986 sigorta başlangıcınız ile son 7 yıl teorisine göre bağ kurdan sonra 1260 gün prim ödemeniz şartı ile 4-A’dan (SSK) 25 yıl 49 yaş 5300 gün ile 02.11.2019 yılında emekli olabilirsiniz. Askerden önce sigorta başlangıcınız olduğundan dolayı emekliliğinizi öne çekmez. Ancak 5300 gününüzü doldurmanızda eksik gün kalırsa borçlanma yaparak eksik günlerinizi tamamlayabilirsiniz.

58 YAŞINDA 3600 GÜN İLE EMEKLİ OLURSUNUZ

YAŞAR SATILMAZ

Eşimin 11.12.1987 yılında memur olarak 13 ay çalışması var. Daha sonra sigortalı çalışıyor, doğum borçlanması yapıp süresinde ödedi. 3600 güne 2016 yılının Ocak ve Şubat ayı primlerini ödedikten sonra tamamlanıyor. Doğum tarihi 01.03.1964. Yaşı 52 oluyor. Emekli olup maaşa bağlanabilir mi? “Bir yıl önce emekli olursun, hemen maaş almaya başlarsın” demişler. Bazıları da “emekli olursun, maaşı 58 yaşında almaya başlarsın” demiş. Ne zaman emekli olur?

Yaşar bey, eşinizin ilk 11.12.1987 yılındaki memurluk olarak çalışma başlangıcı emeklilik hesabınızda geçerli olup bu tarihe göre eşiniz 20 yıl 44 yaş 5225 gün ile hemen emekli olabilirdi. Ancak çalışma günleri eksik olduğundan dolayı 58 yaşında 3600 gün ile emekli olabilir. Yıl ve prim gününü doldurduğu ancak yaşını beklemektedir.

(Kaynak: Milligazete.com | 10.02.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM