BASINDAN YAZILAR
Çalışana, İşverene, Öğrenciye ve Emekliye Yeni Düzenlemeler / Ahmet Metin Aysoy - MuhasebeTR

Çalışana, İşverene, Öğrenciye ve Emekliye Yeni Düzenlemeler / Ahmet Metin Aysoy

 10/2/2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6663 sayılı Kanun ile 657, 5510, 4447 ve 4857 sayılı Kanunlarda değişikliğe gidilerek,  işçi, memur, işveren, öğrenci ve emekliye yeni haklar sağlayan düzenlemeler yapıldı. Buna göre ;

1-Doğum sonrası (8 haftalık, çoğul gebelik halinde 10 haftalık) analık hali  izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilecek.

2-İşçiye, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen bu ücretsiz izin süresince günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar  yarım çalışma ödeneği işsizlik sigortası fonundan  ödenecek. Bu ödenekten,  adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş işçiler yararlanacak.

3- İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar verilen ücretsiz izin, istekleri halinde, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene verilecek.

4-  Yukarda belirtilen analık ve ücretsiz izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar anne veya baba kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanabilecek.

5-Yasa koyucu doğum yapan kadın memurları da ihmal etmeyerek, yukarıda anlattığımız hakları içeren benzer düzenlemeleri memurlar için de yapmıştır. Doğum sonrası 8 haftalık analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

6-Yukarıda belirtilen iznin sonunda kadın memur, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde,  haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilecek.

7- Bakanlar Kurulu’nun 30.05.2013 tarih ve 2013/4966 sayılı Kararı ile Türkiye genelinde 51 il ile Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde faaliyet gösteren işverenlerden 10 veya üzerinde sigortalı çalıştıranlarına beş puanlık prim indirimine ilave altı puanlık indirim daha uygulanmakta iken, yeni düzenleme uyarınca, söz konusu altı puanlık indirimden faydalanmak için 10 veya üzerinde sigortalı işçi çalıştırma koşulu aranmayacak.

8- lise ve dengi öğretimden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek okuldan mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren 2 yıl daha prim ödemeksizin genel sağlık sigortasından  yararlanabilecek.

9- Emekli olduktan sonra, Bağ-Kur kapsamında çalışanların aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmayacak.

(Kaynak: Star Gazetesi | 23.02.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM