BASINDAN YAZILAR
Nafaka Yetim Aylığına Engel Değil / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Nafaka Yetim Aylığına Engel Değil / Ali Şerbetçi

 Babamdan kalan maaşı annemle paylaşıyoruz. Kız kardeşim eşinden boşandı ama nafaka alıyor. Babamın maaşına girebilir mi? Girerse annemle benim aldığım maaşları yüzde olarak ne kadar etkiler? 5...672131 Nolu SMS
Eşinden boşanan kız çocukları baba ve ya anneleri üzerinden yetim aylığı alabilirler. Boşandıkları eski eşinden alacakları nafaka yetim aylığına engel teşkil etmez. Nafaka alırken de babanızın aylığından faydalanabilir. Kardeşinizin alacağı ölüm aylığı oranı sizin ve annenizin aylığını çok fazla etkilemez. Anneniz aylığın yüzde 50'sini, siz de yüzde 25'ini almaktasınız. Kalan yüzde 25'i kardeşiniz alacak. Eğer başka biri daha aylığa girerse o zaman şartlar değişecek ve yüzde olarak değil de hisse oranı devreye girecek. Bu durumda maaş 5'e bölünecek ve 2 hisse anneye, 1'er hisse de kardeşlere kalacaktır.

Ben sizin daha önceki yazınızı okudum, yaş büyütme ile ilgili yazı yazmıştınız. Ben bunun üzerine nüfus müdürlüğüne ve sigortaya başvurdum. Şu anda bilgi yok diye söylendi. Benim gerçek doğum tarihim 1968, nüfusa kayıtlı iki sefer yazılmışım. Diploma iptal olmasın diye 1968 tarihini sildirdim, 1971 olarak gözüküyor. Bu konu hakkında bana yardımcı olursanız sevinirim. A.A. 
Evet daha önceki yazılarımda da birçok kez yaş büyütmenin emekliliğe faydası olup olmadığına dair yazılar yazmıştım. İlk işe girişten sonra yaşı mahkeme ile büyütmek ya da küçültmenin emekliliğe veya erken emekli olmaya faydası yok. SGK, emeklilik yaşı olarak kişinin ilk defa sigortalı olduğu tarihteki doğum tarihine ve yaşına bakıyor. Siz ilk defa sigortalı olduğunuzda hangi yaşta iseniz veya hangi doğum tarihi ile kaydolmuşsanız bu tarih emekliliğinizde geçerli.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
06.01.1966 doğum tarihim, SSK girişim askerlikten sonra 01.08.1990. Ne zaman emekli olurum? 5...496546 Nolu SMS
İşe girişinize göre 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. 8.5 aylık askerlik borçlanıp ödemeniz halinde 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. 25 yıl şartınız tamamlanmış, 51 yaşınız 06.01.2017 tarihinde dolacak. Bu tarihe kadar 5450 prim günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 01.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM