BASINDAN YAZILAR
Yanlış E-Faturalar Nasıl Düzeltilecek? - MuhasebeTR

Yanlış E-Faturalar Nasıl Düzeltilecek?

2016 yılında yaklaşık 25.000 mükellefin katılımı ile 50.000 civarında e-fatura kullanıcısı olmuştur. Ancak sistemin yeniliği bu alanda verilen eğitimlerin azlığı firmaların e-faturalarda hatalar yapmasına neden olmaktadır. SMMM ve YMM meslek mensupları bir kısmı odaların düzenlediği eğitimlere katılmış ancak bir çoğu bu alanda bir eğitim alamamıştır. Üstelik firmalar e-fatura kesecek, e-fatura alacak bu sistemdeki işlerini yürütecek yeterli nitelikli ara personel de bulamamaktadır. Mevcut personellerine bu alanda eğitim vermek istediğinde ise bu alanda eğitim veren bir kurumda bulamamaktadır. Bu alanda ilk olan E-

Fatura, E-defter, E-Arşiv kursunu açan Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nı kutlamak gerekir. Ancak bu alandaki eğitim ihtiyacı tek bir odanın çabasıyla karşılanabilecek düzeyin çok ötesindedir.

E-fatura ile ilgili olarak eğitim verecek kurumların azlığı konu ile ilgili kitapların sınırlı olması dikkatsizlik ile de birleşince hataların olması kaçınılmaz olmaktadır. E-fatura da yapılan hatalara bir kaç örnek vermek gerekirse;
· Birden çok kez KDV hesaplanması (Bir kez %18 KDV alınması gerekirken aynı tutardan iki kez % 18 KDV alınması)
· Birim fiyatlara bir veya birkaç sıfır fazla yazılması
· Miktarlara bir veya birkaç sıfır fazla yazılması
· İlgisiz hiçbir ticari ilişki bulunmayan mükelleflere fatura kesilmesi
· Fatura tarihlerinde yanlışlık (02.01.2016 yerine 02.01.2015 tarihine fatura kesilmesi gibi)
· Fatura içeriğinde yanlışlık (Gerçekte başka bir malzeme satılmış iken yerine farklı bir malzemenin yazılması)
· E-Faturanın karşı tarafa ulaşmadığından hareketle mükerrer e-fatura kesilmesi
· E-Fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilmesi

Şüphesiz yukarıda verilen hata örneklerini çoğaltmak mümkündür. Kağıt faturalarda bu tip hatalar yapıldığında kağıt fatura doğrudan iptal edilebilmekteydi. E-fatura uygulamasında iptal faturası öngörülmemiştir. Bu sebeple hazırlanan mali mühürle veya e-imza ile mühürlenip karşı tarafa gönderilen e-faturanın iptali söz konusu değildir. Ancak ticari fatura kesilmiş ise karşı tarafın hata konusu faturayı iade etmesi mümkündür. Temel ve ticari faturalarda hatalı faturalar için en iyi yol faturayı kabul etmemektir. Ticari e-faturada sistem üzerinden ret yanıtı verilebilirken temel e-faturalarda ret yanıtı noter gibi harici yollarla verilmelidir.

Bazen hataların çift taraflı olduğu da görülmektedir. Satıcı A, yanlış fatura kesmiş örneğin 1.000,00 TL yerine 10.000,00 TL fatura kesmiş alıcı B bu faturayı yanlışlıkla kabul etmiş olabilir. Bu durumda taraflar karşılıklı anlaşarak şu işlemleri gerçekleştirebilirler.
a)Yanlış kesilen fatura temel fatura ise o faturanın tutarı kadar içeriği aynı bir faturayı B firması A’ya keser cari hesap böylece sıfırlanır. Daha sonra A firması B’ye doğru fatura keser.
b)Vergilendirmede vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esastır ilkesinden hareketle A ve B firması yetkilileri aralarında bir tutanak tutarak olayı tespit ederler ve ilgili vergi dairesine durumu dilekçe ile bildirirler.

Esas olan hata yapmamaktır. Ancak hata insana özgüdür. Hatalı işlemlerde hemen ceza kesilmesi yerine tarafların durumu düzeltebileceği yollar ihdas etmek gerekir. Sistemin çok yeni olması bu alanda yetişmiş uzmanların azlığı firmaları istemeden de olsa hata yapmaya itmektedir.

(Kaynak: habertr | 07.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM