BASINDAN YAZILAR
Gündelikçiyi SGK’ya Bildirin / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Gündelikçiyi SGK’ya Bildirin / Mehmet Bulut

  Evinizde gündelikçi çalıştırıyorsanız SGK’ya bildirimde bulunmanız ve sigortalı yapmanız gerekiyor. Aksi halde ceza yiyebilirsiniz.    
 
Okurlarımızdan Fatma Hanım gönderdiği e-postasında, evine hafta içi her gün bir temizlikçi geldiğini, evin yemeğini ve temizliğini yaptığını, sonra okuldan gelen çocuğunu karşıladığını söylüyor ve bu durumda kendisinin temizlikçiyi SGK’ya bildirip prim ödemek zorunda olup olmadığını soruyor. 

Ev hizmetlerinde çalışanlar ile ilgili geçtiğimiz yıl bir yasa değişikliği yapıldı ve 1 Nisan 2015’den itibaren de uygulanmaya başlandı. Buna göre bir gündelikçinin bir ay içinde 10 günden az veya fazla çalıştırılmasına göre farklı hak ve ödevler getirildi. Fatma Hanım’ın sorusunda gündelikçi hafta içi her gün geldiğine göre bu yazımızda ay içinde 10 gün ve daha fazla çalışanlar açısından konuyu ele alalım.

 

Ev sahibi bildirge vermeli
 

Ay içinde 10 gün veya daha fazla gündelikçi çalıştıranlar, SGK’nın internet adresinden temin edilebilecek “Ev Hizmetlerinde On Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat etmeleri gerekiyor.

 

Bildirgede bazı bilgilerin doldurulması gerekiyor
 

 Sigortalının işe giriş tarihi,
 

 Sigortalıya ödenecek ücrete göre belirlenecek günlük kazanç,
 

 Sigortalının ayda kaç gün çalışacağı,
 

 Ev hizmetinde çalışma nedeni

 

Bu bildirge ile işyeri bildirgesi, işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi ve işten ayrılış bildirgesi birleştirildiğinden başkaca bir başvuruya gerek yok. Bildirgenin, sigortalı ve işveren tarafından imzalanıp çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar SGK’ya verilmesi gerekecek.

Prim ne kadar? 

Eğer gündelikçiniz evinize bir ay içinde 10 gün veya daha fazla geliyorsa % 34,5 oranında uzun ve kısa vade sigorta kolları, genel sağlık sigortası primi ile % 3 oranında işsizlik sigortası primi olmak üzere toplam % 37,5 prim ödemeniz gerekli.
 

Yani evinize her gün bir gündelikçi geliyorsa bir ay için yaklaşık 620 TL prim ödemeniz gerekiyor. Eğer gündelikçi ayda 10 gün geliyorsa ödeyeceğiniz prim yaklaşık 205 TL. Bu açıdan baktığımızda maliyeti ve uygulanabilirliği oldukça zor bir düzenleme olduğunu söyleyebiliriz.

Prim teşvikinden yararlanın

Evinde ay içerisinde 10 gün veya daha fazla gündelikçi çalıştıranların az prim ödemek adına dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. Bu kişiler prim borçları olmaması koşuluyla 5 puanlık prim indirimi teşvikinden faydalanabilecekler.
 

Ayrıca bu yılbaşında uygulanmaya başlanan asgari ücret teşvikinden yani aylık 100 TL’ye kadar prim indiriminden de faydalanmanız mümkün. Öyle ki, bu indirimden faydalanmak için SGK’ya herhangi bir başvuru yapmanıza da gerek yok.
 

Bu iki teşvikten de faydalanmanız halinde ödeyeceğiniz prim tutarından 185 TL kadar düşürebilmekte.

Dikkat! Ceza yemeyin

Evinde ayda 10 gün veya daha fazla gündelikçi çalıştıranlar, SGK’ya vermeleri gereken bildirgeyi çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar vermezlerse 1.647 TL idari para cezası vermek zorundalar. Bununla da bitmiyor ve gündelikçiyi sigortasız olarak çalıştırdığınız her ay için 330 TL idari para cezası ödemeniz gerekiyor.

 

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 11.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM