BASINDAN YAZILAR
İstifa Eden Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi? / Bünyamin Esen - MuhasebeTR

İstifa Eden Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi? / Bünyamin Esen

 Ankara’dan okurumuz Salih Elgüven soruyor: “Bünyamin bey, VHKİ olarak memurdum, istifa edip kurumumdan ayrıldım dört sene evvel. Üçüncü derece kadroda idim istifa ettiğim zaman. Görevdeyken yeşil pasaport almıştım ama sonra süresi doldu. İstifa ettiğim halde Yeşil Pasaport alma hakkım varmış galiba, doğru mu? İstifa eden memur yeşil alabiliyor mu? Nasıl alırım?”
Sayın okurum, halk arasında bilinen ismiyle Yeşil Pasaport teknik adıyla ise Hususi Damgalı Pasaport kamu görevlilerine getirilmiş önemli bir hak. Yeşil Pasaportu olanlar birçok Avrupa ülkesi dâhil dünyanın pek çok ülkesine vize gerekmeden, elini kolunu sallayarak gidebiliyor.
Yeşil Pasaporta vize isteyen ülkeler İngiltere, ABD, Kanada gibi sınırlı sayıda ülke, diğerlerinde vize zorunluluğu yok…

KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİR?
Peki, kimler yeşil pasaport alabiliyor? Memurluktan ayrılanlar veya emekli olanlar da yeşil pasaport alabiliyor mu? Tüm bu soruların cevaplarını ayrıntılı olarak verelim…
Öncelikle kimler Yeşil alabiliyor ona bakalım:
Öncelikle kadro derecesi 1, 2 veya 3. Derece olarak çalışan tüm devlet memurları ile bu derece kadroların karşılığı sözleşmeli çalışan devlet memurları alabiliyor. Eğer kadro karşılığı olmaksızın çalışıyorsanız ama emeklilik kesenekleriniz 1, 2 veya 3. Dereceye göre kesiliyorsa siz de yeşil pasaport alabiliyorsunuz.
Burada maaşınızın ödendiği müktesep derece kademeniz değil, kadronuzun derecesi önemli, altını çizelim… Yani her yıl düşen derece kademeniz değil, maaş bordronuzda görülen kadro derecenizin 3 ve yukarı olması gerekli…
Ayrıca eski milletvekili ve eski bakanlar da yeşil pasaport alabilenler arasında. Keza görevleri süresince il, ilçe ve birinci kademe belde belediye başkanları da yeşil pasaport alabiliyor.
Halk arasında bilinen ismiyle Yeşil Pasaport teknik adıyla ise Hususi Damgalı Pasaport kamu görevlilerine getirilmiş önemli bir hak.
Türk Telekom, Ziraat, Halk ve Emlak Bankasının eski çalışanları (eskiden işe girmiş olanlar) da bazı şartlarla yeşil alabiliyor.

AİLENİZ İÇİN DE ALABİLİRSİNİZ
Yeşil Pasaport yalnızca kendiniz için değil aileniz için de bir hak! Eşinize, reşit olmayan (18 yaşından küçük) çocuklarınıza da yeşil pasaport alabiliyorsunuz.
İş sahibi olmayan, evli olmayan ve eğitime devam eden çocuklarınız da bu kapsamda. Kız olsun erkek olsun açık öğretim lisesi, açık öğretim fakülteleri dâhil okuyan çocuklarınız 25 yaşını doldurup 26’dan gün alıncaya kadar sizin üzerinizden Yeşil Pasaport alabiliyor.
18 yaşını doldurmuş olsa da bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlülüğü nedeniyle sürekli bakıma muhtaç çocuklarınız da (evlenmediği sürece) yaş sınırı olmaksızın sizin üzerinizden yeşil pasaporttan yararlanabiliyor.

Emeklilere verilecek promosyonda sona yaklaşıldı

EMEKLİLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİYOR MU?
Normal koşullarda yeşil pasaport aktif kamu görevlilerine (yani çalışanlara) getirilmiş bir hak.
Ama bir kez Yeşil Pasaport alan veya almasa bile alabilecek şekilde kadro derecesi 1, 2 veya 3. Derece olarak çalışırken emekli olanlar da yeşil pasaport alabiliyor.

EMEKLİLER İÇİN SINIR YOK!
Emekliler için, emekli olduktan sonra ilk kez pasaport alacaksınız, emekli olduğunuz kurumdan (örneğin öğretmenler için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, doktorlar için İl Sağlık Müdürlüğünden) yazı getirmeniz gerekiyor. Bu yazıda emekli olduğunuz tarihteki kadro dereceniz önemli. Eğer 1, 2 veya 3. Derece kadrodan emekli olduysanız hakkınız var…
Emekli olduktan sonra hususi pasaport işlemi yaptırmış olanların ise kurumlarından tekrar yazı götürmelerine gerek kalmadan beş yılda bir süresi doldukça yeşil pasaportlarını yenilemeleri mümkün.
Emekliler için sınır yok! Yani vefat edene kadar bu hakkınız sürüyor. Siz vefat ettikten sonra ise dul eşiniz alabiliyor…

İSTİFA EDEN YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ?
Pek çok kişinin yanıldığının aksine, memurluktan kendi isteği ile istifa eden (yani kanundaki adıyla memuriyetten çekilen) kişilerin de yeşil pasaport alma hakkı var. Kendi istifa etmese de müstafi sayılanlar için de ayni durum söz konusu. Ancak bu kapsama herkes girmiyor…
Tam istifa ettiğiniz tarihte 1, 2 veya 3. Derece kadrolarda olmanız şart!
İstifa etmiş memurlar istifadan sonra ilk kez yeşil pasaport alacaksa yine istifa ettikleri kurumlarından istifa tarihlerindeki kadro derecelerini gösteren yazı getiriyorlar.
Eğer istifa ettikten sonra bir kez yeşil pasaport aldıysanız ve pasaportunuzda “istifa” veya “müstafi” yazıyorsa tekrar belge getirmeye de gerek yok.
Bunun da sınır yok, yani vefat edene kadar hakkınız sürüyor, siz vefat etseniz bile dul eşiniz yeniden evlenmediği sürece sizin üzerinizden almaya devam edebiliyor…

HANGİ BELGELER GEREKİYOR?
Yeşil Pasaportlar beş yıllığına veriliyor, süresi dolunca yenilenmesi gerekiyor… Yeşil Pasaportların bir güzel yanı da şu: Pasaport harcından muaflar… Sadece defter bedelini ödemeniz yetiyor. Örneğin 2016 yılı için 87,50 TL ödemeniz kafi. Bu rakam her yıl değerlenerek artıyor, onun altını çizelim.
İki biyometrik fotoğraf ve nüfuz cüzdanınız ile pasaport alabiliyorsunuz. Aktif çalışanlar özel bir formu Kurumlarından doldurmalılar. Emekli veya istifa etmiş olanlar ise yalnızca Kurumlarından yazı getiriyorlar, bu yeterli…
Yeşil Pasaport alırken bu saydıklarımız dışında bir belgeye gerek yok…
---
Kıssadan Hisse
“Düşünebilen her canlının insan olması, insan olan herkesin düşünebildiği anlamına gelmiyor ne yazık ki.”
— Oscar Wilde

(Kaynak: Memur Haber | 11.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM