BASINDAN YAZILAR
Mesleki Yeterlik Belgesi Aldınız Mı? / Bünyamin Esen - MuhasebeTR

Mesleki Yeterlik Belgesi Aldınız Mı? / Bünyamin Esen

 Bursa’dan okurumuz Tahsin Kocaman soruyor: “Bünyamin bey, ben müteahhittim, inşaat işleriyle uğraşıyorum. Bu seneden itibaren inşaatta çalışacak amelelere belge almamız lazımmış diye duydum, doğru mudur? Ameleler sınava girecekmiş sözde! Ameleye belge mi olurmuş, bu nasıl şey? Sınavı biz mi yapacağız? Ayrıntılı bilgi verir misiniz?”
Sayın okurum, doğru duymuşsunuz, artık sıvacı, duvarcı gibi ustalara belge alma zorunluluğu geldi. Nereden çıktı bu iş dediğinizi duyar gibiyim!
Geçen yıl Nisan ayında çıkan 6645 sayılı Torba Yasa geldi bu zorunluluk. Mesleki Yeterlilik Kanunu gereği ülkemizde bazı meslekleri yapmak için yeterlilik zorunluluğu getirildi.

YETERLİLİK NE DEMEK?
Yeterlilik şu demek: Gidip sınava gireceksiniz ve mesleğinizi yapmaya ehil olduğunuza dair belge alacaksınız. Peki, hangi mesleklerde? Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsama giriyor? Bu belgeler nasıl alınır, sınava nasıl girilir? Ayrıntılı olarak açıklayalım…

Meslek liselerine yeni düzenleme
HANGİ MESLEKLER İÇİN GEÇERLİ
Hangi mesleklerde belge zorunluluğu olacağını Çalışma Bakanlığı belirliyor. Bakanlık ilk elde kırk meslek belirledi. Bu kırk ayrı meslek artık belgesiz yapılamayacak!
Meslekler şunlar: Ahşap kalıpçısı, alçı levhacı, alçı sıvacı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, inşaat boyacısı, iskele kuran eleman, kaynakçı, panel kalıpçı, seramik karo kaplamacı, ses yalıtımcı, sıvacı, su yalıtımcı, tünel kalıpçı, yangın yalıtımcısı…

Ayrıca, alüminyum kaynakçısı, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı kontrol personeli, doğalgaz boru kaynakçısı, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz ve cihaz servis personeli, endüstriyel boru montajcısı, hidolikçi, pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, doğalgaz ve ısıtma iç tesisatçısı, makine bakımcı, otomativ elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, plastik kaynakçısı meslekleri de var.
AMELELER ARTIK BELGE ALMAK ZORUNDA
Görüldüğü gibi belge alma zorunluluğu getirilen mesleklerin çoğu inşaat ve enerji sektörlerinde… Örneğin artık sıvacı veya kalıpçı olarak çalışan ameleler belge almak zorunda! Yoksa bu işte çalışması yasak!
Bakanlığın belirlediği bu kırk meslekte başlayan belge zorunluluğu ilk aşamada Bakanlar Kurulu’nca belirlenmiş ücret tarifesi listesinde yer alan 106 mesleğe genişletilecek. Sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm meslekler belgesiz yapılmayacak!

SON TARİH 25 MAYIS!
Bu saydığımız mesleklerin belgelerini almak için zorunluluğun başladığı süre yaklaşıyor. Aslında geçen yıl başlayan zorunluluk için bir yıllık geçiş süreci tanınmıştı. İşte bu bir yıllık geçiş süreci 25 Mayıs’ta sona eriyor.
25 Mayıs’tan sonra bu meslekleri yapanların mutlaka “yeterlilik belgesi”ni taşıyor olmaları aranacak! Türkçesi şu: 25 Mayıs’dan itibaren belgesi kalıpçı, sıvacı, kaynakçı, boyacı çalıştırılması yasak!
Geçen yıl Nisan ayında çıkan 6645 sayılı Torba Yasa geldi bu zorunluluk. Mesleki Yeterlilik Kanunu gereği ülkemizde bazı meslekleri yapmak için yeterlilik zorunluluğu getirildi.

SINAVI KİM YAPACAK?
Şüphesiz tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların belge alma zorunluluğu çok önemli bir değişiklik. Bu önemli değişikliğin yerine getirilmesi için bir Devlet desteği de getirilmiş bulunuyor.
Sınava siz kendiniz gireceksiniz, şirketler tarafından yapılan sınavların ve sertifikaların ücretini cebinizden vereceksiniz. Sınav yapacağınız meslek ile ilgili teorik ve uygulamalı olarak düzenlenecek. Sınavın nasıl yapılacağına Mesleki Yeterlik Kurumu isimli kamu kurumu karar veriyor. Ama sınavı o yapmıyor, onun yetki verdiği özel şirketler yapıyor…

SINAV ÜCRETİNİ DEVLET ÖDÜYOR
Devletin destek verdiği kısım da şu: Sınav ve belge için harcayacağınız tutarın Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen üst sınıra kadarlık tutarı size Devlet ödeyecek, bu tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
Bu üst sınır en fazla yarım brüt asgari ücret. Örneğin sıvacı bir kişinin yeterlilik belgesi sınavı için Devlet 767 TL ödüyor! Size sınav yapan şirket bundan fazla isterse üstünü cebinizden ödemeniz gerekiyor… Tabi, eğer sınavda başarısız olursanız da parayı cebinizden ödemek zorunda kalacaksınız!

Bu sınav desteği 2017 yılsonuna kadar ödenecek. 2019 yılsonuna kadarsa belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Devletçe ödenmeye devam edilecek.

YETERLİLİK BELGESİ HERKES İÇİN ZORUNLU MU?
Evet, bu meslekleri yapan herkes için zorunlu! İster genç ister yaşlı olsun, ister ilkokul mezunu ister üniversite mezunu olsun, fark etmez… Ama bazı istisnalar var: Ustalık belgesi almış olanlar ile mesleki ve teknik okullardan veya üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olanlar belge alma zorunluluğunda muaf.
Ancak bu gibilerin mutlaka kendi diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalışmaları gerekiyor.
Türkçesi şu: Mezun oldukları alandan başka mesleklerde çalışıyorlarsa yine belge almaları zorunlu hale gelecek.

İŞSİZ OLANLAR DA BELGE ALACAK MI?
Yeterlilik belgesi zorunlu olan mesleklerde halen çalışanların en geç 25 Mayıs’ta belge alması gerekiyor. Eğer bu mesleği yapmıyorsanız ama gelecekte yapacaksanız da belge almanız gerekli ki gelecekte bu işi yapabilesiniz…

Süleyman Soylu'dan İŞKUR değerlendirmesi
Gerek şuan bu mesleği yapanlara gerekse de işsizlere belge masrafı ve sınav ücreti desteği veriliyor. Ama tek şart şu: Yalnızca bir kez ve bir meslek için Devlet size destek veriyor.
Türkçesi şu: Bir kez devletten destek aldıktan sonra yeterlilik belgesi almanız gereken başka meslekler de yapacaksanız bunların belge ve sınav masraflarını kendi cebinizden ödemeniz gerekiyor… Yani sıvacılık için belge alan iskele de kuracak ise bir kez de o iş için belge almak zorunda.
---
Kıssadan Hisse
“Başarılı insan olmaya değil, değerli insan olmaya emek harcayın.”
— Albert Einstein

(Kaynak: Memur Haber | 16.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM