BASINDAN YAZILAR
Son Torba Kanun Yıllık İzin ve GSS Hakkında Neyi Getiriyor? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Son Torba Kanun Yıllık İzin ve GSS Hakkında Neyi Getiriyor? / Şevket Tezel

 

TBMM'deki son torba yasada İş Kanununa tabi işçilerin yıllık izin hakkı ile Genel Sağlık Sigortası hakkında önemli değişiklikler bulunuyor. Yasa yıllık izin hakkının bölümlenmesini değiştiriyor ve 25 yaş altı gençlerin ücretsiz GSS haklarını iade ediyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TBMM’ye sevk ettiği Torba Kanun tasarısı ile AKP Ankara Milletvekili Murat ALPASLAN’ın sunduğu kanun tasarılarının hızla yasalaşma sürecine girdiği bir vakıa. Bu yasaların çalışanlar, sigortalılar ve emekliler için ne getirdiğini ya da ne götürdüğünü sizin için inceledik.

SON TORBA KANUN YILLIK İZİN HAKKI VE GSS HAKKINDA NEYİ GETİRİYOR?
Dün ilk bölümünü 65 yaş aylıkları bağlamında değerlendirdiğimiz Torba Kanunun getirdiklerine bugün de ikinci bölüm olarak işçilerin yıllık izinleri ile GSS borçlusu işsiz gençlerimize olacak etkilerine değineceğiz.

Son Torba Kanun neleri düzeltecek?
4857 sayılı İş Kanununa tabi işçilerimizin yıllık izinleri konularındaki hak ve Öncelikle sorumluluklarını bir hatırlayalım ki gelen değişikliğin ne anlama geldiği tam ortaya çıksın.

EN AZ BİR YIL HİZMET
Aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi (dâhil) en az bir yıl çalışmış olan işçilerin yaş ve kıdemine göre yıllık ücretli izin hakkı doğuyor.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemiyor. Ücretinin peşin ödenmesi gereken yıllık izinde çalışmak da yasak bulunuyor.

Dikkat yıllık izinler değişiyor!

KIDEME GÖRE İZİN
Sözleşmelerle daha fazla verilmesi mümkün olmakla birlikte işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresinin, hizmet süresi 1-5 yıl arası olanlara en az 14 gün; 6-14 yıl arası olanlara en az 20 gün; 15 yıl ve daha fazla olanlara en az 26 gün olması gerekiyor.
Tam bir yıl dolmamışsa izin hakkı da doğmuş olmuyor. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmıyor.

TAZMİNAT ALINIRSA İZİN KIDEMİ DE SIFIRLANIR
Kıdem tazminatını alarak ayrılan işçi yeniden aynı işyerinde işe başlarsa izin kıdemi de baştan yani en az 14 günden başlıyor.

50 YAŞA ÖZEL HAK
Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere yıllık ücretli iznin 20 günden az verilmemesi gerekiyor.
İşçinin her yıla ait yıllık iznini bir sonraki yılda kullanması gerekiyor. Çalışılmayan veya işçinin o işveren işyerindeki kıdemine göre belirlenen bildirim sürelerinin altı hafta fazlasına kadar olan istirahatlı süreler çalışılmış gibi değerlendirilirken fazla olan süre işçinin izin kıdemini öteleyerek bir sonraki iznin hak kazanım tarihini geciktirici etki yapıyor.
24.04.2010 tarihinde o işyerinde ilk defa işe giren bir işçi 4857 sayılı Yasaya göre yıllık izin hakkında ertelemeye neden olacak bir durumu bulunmuyorsa;
24.04.2010 – 23.04.2011 tarihleri arasında geçen ilk yılına ilişkin senelik iznini 24.04.2011-23.04.2012 tarihleri arasında en az 14 gün olarak kullanmaya başlaması ve 24.04.2015 – 23.04.2016 tarihleri arasında geçen altıncı yılın senelik iznini 24.04.2016 – 23.04.2017 tarihleri arasında en az 20 gün olarak kullanabilmesi gerekiyor.

Torba Kanun Tasarısı kabul edildi

TORBA KANUN İZİN HAKKINDA NEYİ DEĞİŞTİRECEK?
4857 sayılı İş Kanununa tabi işçilerin yıllık ücretli izin hakları bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en fazla üçe bölünebiliyor. Bu 10 günden kasıt iznin bölünmüş her bir bölümü değil, yalnızca bir bölümünün en az 10 gün olması gerekiyor.
İşte TBMM’deki Torba Kanunla bu konuda yapılan değişiklikle işçilerin yıllık ücretli izin hakları bir bölümü 6 günden aşağı olmamak üzere en fazla beşe bölünebilecek.
Bahse konu Torba Kanun memurların yıllık izin hakkı, deniz işçilerinin yıllık izin hakkı ve gazetecilerin yıllık izin haklarında bir değişiklik içermiyor.

Gençlere müjde GSS borcu siliniyor

TORBA KANUNLA 25 YAŞ ALTI GSS BORÇLARINA AF GELDİ
Son torba Kanunun getirdiği önemli değişikliklerden biri de genel sağlık sigortasında işsiz genç erkeklerle ilgili çıkan can sıkıcı borçların hafiflemesi olacak.
2012 yılında yürürlüğe sokulan zorunlu Genel Sağlık Sigortası ile sigortalı ve sigortalının bakmakla yükümlü kişi konumunda olmayan erkek çocuklardan üniversite öğreniminde olmayan 18 yaş üstü erkek çocuklar ve 20 yaşından büyük iken lise öğrenimi devam edenler için de GSS prim borcu doğuyordu. İşte TBMM’deki torba kanunla 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan GSS prim borçları silinecek. Ancak aynı durumda olup doğan GSS prim borcunu daha önce ödemiş olanlar için bir iade yapılmayacak.

(Kaynak: Memur Haber | 06.04.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM