BASINDAN YAZILAR
Trafik Kazası Yapan Şoförün Maaşından Kesinti Yapılır Mı? / Arif Temir - MuhasebeTR

Trafik Kazası Yapan Şoförün Maaşından Kesinti Yapılır Mı? / Arif Temir

 Şoför okuyucularımdan ücret kesintisi konusunda çok sayıda soru aldım. Okuyucularımdan Hasan Bey bir şirkette kamyon şoförlüğü yaptığını, bir aracın ani fren yapması sonucunda araca arkadan çarptığını ve çarptığı araçta hafif maddi hasar olduğunu yazmış. Bu hasarın 1500 lira olduğunun servis yetkililerince şirkete bildirildiğini belirten Hasan Bey, çalıştığı şirketin bu parayı maaşından kesmek istediğini, bu paranın maaşından kesilip kesilmeyeceğini soruyor. 

İşverenler, şoförlerin işlerini gereği gibi yapmamalarından dolayı çeşitli zararlara uğrayabilirler. Uğramış oldukları bu zararları şoförlerin ücretlerinden doğrudan doğruya kesemezler. Zarar karşılığı kesinti yapılabilmesinin bazı kuralları var. Okuyucumun  kaza sonrası ücretinden kesinti yapılıp yapılmayacağının şartlarını açıklayalım. 

Kesinti için şoförün onayı şart 

İşveren, “şoför bana 1500 lira zarar verdi, ben bu zararı işçinin her ay maaşından keserim” diyemez. İşverenin, kesinti yapabilmesi için  şoförün onayını alması gerekiyor. Bu onay zarar doğduktan sonra alınacak. Önceden iş sözleşmesi ile veya ayrı olarak alınan onaylar geçerli olmuyor. 
Şoför vermiş olduğu zarardan dolayı ücretinden kesinti yapılmasını kabul ettiği takdirde, işveren şoförün aylık ücretinin en fazla  dörtte birini kesebiliyor. Örneğin şoförün ücreti  aylık 2000 lira ise işveren  şoförün ücretinden ayda en fazla 500 lira kesinti yapabilir. 
Şoför kesintiyi kabul etmezse 

Şoför vermiş olduğu zarardan dolayı ücretinden kesinti yapılmasına onay vermezse/kabul etmezse işverenin genel hükümlere göre şoför aleyhine dava açması gerekiyor. 

Okuyucum Hasan Bey'in, işverenine ücretinden kesinti yapılacağı konusunda bir onay vermediği anlaşılıyor. Okuyucumun onay vermemesine/kabul etmemesine rağmen ücretinden 1500 liralık trafik kazası sonucunda oluşan zarar kesilirse, okuyucumun iş mahkemesinde dava açması gerekiyor. Bu durumda olup isteği dışında maaşından kesinti yapılan şoförlerin çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise ücret kesintisi sebebiyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını da alabilme hakları bulunuyor.  

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 10.05.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM