BASINDAN YAZILAR
İşçinin Baktığı Teyzesi Bile Tazminat İsteyebilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İşçinin Baktığı Teyzesi Bile Tazminat İsteyebilir / Okan Güray Bülbül

 İşçinin ölümünden dolayı kusurlu olan işveren, işçinin desteğiyle hayatını sürdüren kişilere de tazminat ödemek zorunda. Örneğin hayatını kaybeden işçinin huzurevinde baktırdığı teyzesi de işverenden tazminat talep edebilir.

İş kazası sonucu hayatını kaybeden işçinin yakınlarına ölüm geliri bağlanması söz konusu. Bunun yanında çok bilinmeyen bir tazminat daha var. İş kazası sonucu hayatını kaybeden işçinin huzurevinde baktırdığı teyzesi de işverenden tazminat talep edebilir. Bunun adı 'destekten yoksun kalma tazminatı'dır. Gerekli tedbirleri yerine getirmeyen işverene dava açılarak destekten yoksun kalma tazminatı istenebilir.

KİMLER YARARLANABİLİR?

İşveren iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini layığıyla almadığı için bu tazminatı ödemek zorundadır. Destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilecek kişiler, işçinin sağlığında fiilen ve devamlı olarak işçinin yardımı ile geçimlerini sürdüren ve işçinin maddi bakımdan koruduğu kişilerdir. Anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar işçinin doğal olarak desteklediği kişilerdir. Ancak bunun dışında işçinin mirasçısı olmayan ya da bakmakla yükümlü olmadığı kişiler de, işçiden destek görüyorlarsa, destekten yoksun kalma tazminatı için dava açabilirler. Hatta işçinin mirasçısı olup reddi miras yapan bir kişi bile eğer işçiden destek görüyorsa, destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir.

BİR GÜNLÜK PRİM YETER

İş kazası sonucu hayatını kaybeden işçinin geride kalan hak sahiplerine işçinin prim gün sayısına bakılmaksızın ölüm geliri bağlanır. Yani işçi işe girdiği ilk gün iş kazası geçirip hayatını kaybetse bile geride kalanlar aylık alabilir. Geride kalanlara aylık bağlanabilmesi için ölen kişinin en az 1.800 gün priminin olması gerekir. Ölen kişi eski adıyla SSK’lı ise 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim varsa da ölüm aylığı bağlanır. Ancak işçi adına bir gün bile prim ödenmiş olması, geride kalanlara ölüm geliri bağlanması için yeterlidir.

KARDEŞE ÖLÜM GELİRİ YOK

Ölüm geliri, işçinin geride kalan eşine, gerekli şartları sağlıyorsa çocuklarına ve anne-babasına bağlanır. İşçinin kardeşi, kuzeni, nişanlısı bu anlamda hak sahibi değildir. Ancak işçi hayattayken kuzeninin okul parasını ödüyorsa, kuzen de destekten yoksun kalma tazminatı için dava açabilir. Aynı şekilde işçinin nişanlısı da, destek görmüş ise, söz konusu tazminatı talep etme hakkına sahiptir.

Tazminatın tutarı destekle orantılı

Destekten yoksun kalma tazminatı, işçinin sağladığı destekle orantılıdır. İşçi yaşasaydı yapacağı yardım miktarı hesaplanır ve peşin olarak ödenecek tazminat tutarı bulunur. Bu sayede işçinin desteği ile hayatını sürdüren kişiler ölümden önceki duruma döndürülürler ve destek rakamı kendilerine peşin olarak ödenmiş olur. Tazminatın ne kadar olacağı tamamen mahkeme tarafından belirlenmektedir.

HANGİ HALLERDE KABUL EDİLMEZ?

Destekten yoksun kalma tazminatı, iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçinin ekonomik desteğiyle hayatını sürdüren kişilere ödenir. İşverene yalnızca bu kişiler dava açabilirler. Dava açan kişilerin bu tazminatı talep ederken, işçinin sağladığı desteği mutlaka ortaya koymaları gerekir. Diğer yandan bu kişiler işçinin ölümü sonrası bu desteği başka yollardan sağlayabilecek durumdalar ise, destekten yoksun kalma tazminatı alamazlar.

Okuttuğu kuzenine de var

İşveren, işçinin desteğiyle hayatını sürdüren kişilerin uğradığı zararı da tazmin etmek durumundadır. Dolayısıyla ölüm geliri alamayan ancak işçinin ekonomik desteğiyle hayatını sürdüren işçinin kuzeni veya nişanlısının zararı da tazmin edilmiş olur. Örneğin işçi hayattayken kuzeninin okul parasını ödüyorsa ölümü sonra kuzene de tazminat hakkı doğar.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 07.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM