BASINDAN YAZILAR
SGK Affı Çıkacak Mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

SGK Affı Çıkacak Mı? / Sadettin Orhan

 Başlıktaki soru bize ait değil. Son zamanlarda daha çok işverenler ve Bağ-Kur sigortalıları tarafından soruluyor. Cevap olarak “Hayır, çıkmaz” diyemiyoruz. Çünkü geçmiş yıllara baktığımızda yaklaşık her iki yılda bir vergi ve prim affı çıkarıldığını görüyoruz. Göstergelere bakıldığında yeni bir af/yapılandırma için şartların oluştuğunu söyleyebiliriz.

 

2016'da af çıkabilir

 

Şahsi fikrim ve beklentim, 2016 yılı içerisinde yeni bir affın çıkacağı yönünde. Bunun için hemen sıralayabileceğimiz gerekçeler şunlar;

  • Doğu ve güneydoğuda terörün özellikle son bir yılda esnafa ve reel sektöre verdiği zarar.
  • Rusya ile yaşanan krizin bu ülkeyle ticareti olan şirketlere verdiği zarar.
  • Yine terör, Rusya krizi ve son olarak Almanya ile yaşanan gerginlik sebebiyle turizm sektöründe ve bu sektöre bağımlı sektörlerde yaşanan ciddi daralma.
  • Her geçen gün iflas erteleme isteyen veya iflasını açıklayan firmalar kervanına yenilerinin eklenmesi.
  • İşsizlikteki artış eğilimi.
  • Af söylentilerinin son aylarda atması da affın çıkacağına dair bir başka karine. Zira ne zaman söylentiler artsa akabinde af çıkıyor.

 

Kimsede yerli yersiz bir af beklentisi oluşturmak istemem. İlke olarak da af konusuna karşı olduğumu belirteyim. Fakat bu konuda artan beklentiyi görmemek mümkün değil. Sanırım birkaç ay içerisinde konu netleşmiş olur.

 

Yarı zamanlı çalışabilirsiniz

 

Soru: Sadettin Bey bir konuda bilgi almak istiyorum. Doğum izni sonrası anne mevcut bulunan yıllık izinleri, ücretsiz izni ve rapor kullanımı sonrasında ayrıca yarım gün çalışma hakkına sahip mi? Yoksa doğum izinleri düşüldükten sonra mı yarım çalışma yapabiliyor? Melih P.

 

Cevap: Değerli okurum, gerek memur gerekse işçi kadınlar, doğum sonrası 8 haftalık izin süresi bittikten sonra, isterlerse birinci doğumda 60 gün, ikincide 120 gün, takip eden doğumlarda 180 gün yarı zamanlı çalışabiliyor. Yani haftalık çalışma süresinin yarısı kadar işe gidip tam ücret alabiliyorlar. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ekleniyor. Yarı zamanlı çalışma ücretli doğum izninden sonra başlıyor ve yarı zamanlı çalışan kadın işçi ayrıca ücretsiz doğum izni kullanamıyor.

 

İşveren izin vermek zorunda

 

Soru: Sadettin Bey merhaba, 12.04.2016 tarihinde bir bebeğim oldu. Ücretli doğum iznim sonrasında 30.06.2016 tarihinde işbaşı yapmam gerekiyor. Yarı zamanlı çalışma yapabilirim diye biliyorum ancak iş yerim yarı zamanlı çalışma yapamayacağımı söylüyor. Henüz kanun yürürlüğe girmedi diyorlar. Konu ile ilgili sizden bilgi alabilir miyim? Bir de, doğum iznim bittikten sonra geçen sene ile beraber 30 gün olan yıllık iznimi kullanmak istiyorum.

 

Doğum izni bittikten sonra yarı zamanlı çalışmanın mı önce olması gerekir, yoksa yıllık iznimi önce kullanıp yarı zamanlı çalışmayı sonra mı yerine getirebilirim? 15.03.2010 tarihinden beri aynı iş yerinde çalışmaktayım. Rumuz: Anne

 

Cevap: Değerli okurum, annelere yarı zamanlı çalışma ve yarı zamanlı çalışma ödeneği getiren düzenleme yasalaştı ve geçtiğimiz şubat ayında yürürlüğe girdi. Yani iş yeriniz tarafından size söylenen “Kanun yürürlüğe girmedi” ifadesi yanlıştır. İş Kanununda yapılan değişiklik gereği anneler, doğum sonrası ücretli izin süresi bittikten sonra, isterlerse birinci doğumda 60 gün, ikincide 120 gün, takip eden doğumlarda 180 gün yarı zamanlı çalışabiliyor. Bu iznin kullanımı konusunda işverenin takdir hakkı yoktur. Talep eden her anne bu izni kullanabilir. Ayrıca eğer annenin doğum tarihinden önceki üç yıl içerisinde toplam 600 gün primi varsa, bu izin süresince yarı zamanlı çalışma ödeneği İŞKUR tarafından verilmektedir. Ücretli doğum izniniz bittikten sonra önce yarı zamanlı çalışma hakkınızı kullanıp sonra birikmiş yıllık izninizi kullanmanız daha uygun olacaktır. İşbaşı yaptıktan sonra 30 gün içerisinde işverene ve İŞKUR'a başvurarak bu izni kullanabilir ve ödeneği alabilirsiniz.

 

Onay veren işçi fazla çalışır

 

Soru: Sadettin Bey, işçilerimizden kanun gereği her yılbaşında fazla çalışma onay yazısı alıyoruz. Fakat bazı çalışanlarımız onay verdiği halde yıl içerisinde fazla çalışmaya kalmayabiliyor. Bu durumda işveren olarak fesih hakkımız var mıdır?

 

İhsan T.

 

Cevap: Değerli okurum, fazla çalışma için onay veren işçi, yıl içerisinde geçerli bir mazeret (hastalık, sakatlık vb) olmadığı sürece fazla çalışma yapması gerekir. Onay verdiği halde mazeretsiz olarak fazla çalışma yapmayan personelin sözleşmesinigeçerli nedenle feshedebilirsiniz. Yargıtay da bu durumda yapılan feshi geçerli neden olarak kabul etmektedir.

(Kaynak: ozgurdusunce | 07.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM