BASINDAN YAZILAR
SGK’ya Fazla Ödemelerinizi 10 Yıl İçerisinde Alabilirsiniz / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

SGK’ya Fazla Ödemelerinizi 10 Yıl İçerisinde Alabilirsiniz / Özgür Erdursun

 Sosyal güvenlik ve çalışma hayatı ile ilgili olarak sizlere OLAY TV’de, OLAY gazetesinde sık sık bilgiler aktarıyoruz. Vatandaşların sosyal güvenlik konularındaki sorularına ve sorunlarına her ortamda çözümler sunuyoruz. İşte, onlardan biri daha:


Ofisimizi ziyaret eden Sebahat Kurtuluş, “ Özgür Bey, 1999-2002 yılları arasında isteğe bağlı prim ödedim. Bu tarihlerde Almanya’da yaşıyordum her ay benim adıma Türkiye’den babam isteğe bağlı primlerimi ödedi. Emekli olmak için müracaatta bulunduğumda bu sürelerin Türkiye’de olmadığımdan prim gün sayıma dahil olmayacağını söylediler. Ben de bu sürelerde ödediğim isteğe bağlı primlerimin parasını geri istediğimde ise geri iade yapamayacaklarını söylediler, bu konuda herhangi bir hakkım var mı?” sorusunu sorduğunda verdiğimiz cevap; “Sebahat HanımSosyal Güvenlik Kurumuna isteğe bağlı prim ödemeleri başta olmak üzere yanlış ve yersiz yere prim ödemesi yapan vatandaşlar paralarını geri alabilirler, fakat yanlış ve yersiz ödenen primleri geri almak konusunda ilk 10 yıl içinde SGK’ya başvurmak gerekir. 10 yıl geçtikten sonra fazla ve yersiz ödemeler geri alınamaz. Bu konuda 5510 sayılı yasanın 89. maddesinde “yanlış ve yersiz alındığı tespit edilen primler alındıkları tarihten itibaren 10 yıl geçmemiş ise geri verilir” hükmü yer aldığından kendisinin böyle bir hakkı olmadığını üzülerek söyledik. Fakat bu durumda olan ve 10 yıllık süresini tamamlamamış olan vatandaşların elini çabuk tutması gerekir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dahil edilmez?

Kıdem tazminatı, en az bir yıllık çalışma karşılığında bir brüt ücret tutarında çalışanın hak etmesi durumunda ödenir kıdem tazminatının bir tabanı vardır. 31.12.2016 tarihine kadar kıdem tazminatının tabanı 4.297 TL’dir. Kıdem tazminatı hesaplanırken brüt ücrete hangi ödemelerin dahil edilip edilmeyeceği işverenler tarafından tam olarak bilinmemektedir bu nedenle iş yasasına aykırı eksik ödemeler söz konusu olmakta ya da işveren yanlışlıkla fazla para ödemektedir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dahil edilmez, hem çalışanların hem de işverenlerin işlerine yarayacağını düşündüğüm bu bilgileri paylaşıyorum:

*Yıllık izin ücreti *Evlenme yardımı

*Hafta tatil ücreti *Bayram harçlığı

*Hastalık yardımı *Genel tatil ücreti

*Doğum yardımı *Ölüm yardımı

*İzin harçlığı *Jestiyon ödemeleri

*Teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi

*Seyahat primleri *Devamlılık göstermeyen primler

*Fazla çalışma ücreti *İş arama yardımı

*Harcırah *Bir defalık verilen ikramiyeler *İş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri

Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dahil edilir?

*Yemek yardımı

*Kasa tazminatı

*Gıda yardımı

*Yakacak yardımı

*Eğitim yardımı

*Konut yardımı

*Giyecek yardımı

*Erzak yardımı

*Sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli

*Unvan tazminatı

*Aile yardımı

*Çocuk yardımı

*Temettü

*Havlu ve sabun yardımı ( işyerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz)

*Taşıt yardımı

*Yıpranma tazminatı

*Kalifiye

*Nitelik zammı

*Sağlık yardımı

*Mali sorumluluk tazminatı

*Devamlı ödenen primler

Soru: Özgür Bey, 17.11.1964 doğumluyum, 08.09.1990 işe başlama tarihim ve 2122 prim günüm var. 3600 günle kaç yaşında emekli olabilirim. Canan YÜKSEK

Cevap: Canan Hanım, Sizin normalde 47 yaşında 5450 günle emekli olmanız gerekiyordu. Priminiz eksik olduğu için emekli olamamışsınız. İşe başlama tarihine göre siz 58 yaşında 3600 günle emekli olabilirsiniz.

 

(Kaynak: Olay | 03.10.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM