BASINDAN YAZILAR
SGK İşlemleri Artık SMS İle Yapılacak / İsa Karakaş - MuhasebeTR

SGK İşlemleri Artık SMS İle Yapılacak / İsa Karakaş

 Bürokratik işlemleri ve kırtasiyeciliği azaltmaya çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şimdi de SMS yolu ile SGK işlemlerinin yapılmasının önünü açıyor. Bu bağlamda Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Çalışanlar İçin SMS Yolu İle Bildirim ve Mobil Ödeme Projesi yürürlüğe giriyor.

SGK, tüm vatandaşların kolay erişimi için Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom şirketleri ile cep telefonu üzerinden SMS aracılığıyla ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışan sigortalı tescili ile ilgili protokol imzaladı.

SMS’LE UYGULAMA NASIL İŞLEYECEK?

Proje ev hizmetlerinde günü birlik çalışma sayısındaki fazlalığa karşın çalıştıran kişinin ödeyeceği tutarın az olması nedeniyle sigortalıların kolay tescil edilebilmesi ve tahsilatın daha kolay yapılabilmesi için geliştirildi.

Evinde 10 günden az sigortalı çalıştıracak kişinin bir defaya mahsus SMS ile kendi TC kimlik numarasını yazıp “5510” kısa mesaj servisine kendini “çalıştıran” olarak kaydettirmesi, daha sonra ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalıştıracağı kişinin TC kimlik numarası ve ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisini “5510” kısa mesaj servisine göndererek sigortalı için tescil kaydı oluşturulması yoluyla yapılacak.

1 TL HİZMET BEDELİ

Sigortalı çalıştıran kişiye sigortalının kaydının yapıldığı ve 1.10 TL günlük sigorta primi ile 1.00 TL hizmet bedelinin telefon faturasına yansıtılacağı yönünde cevap mesajı dönülerek bunun onaylanması halinde hem sigortalı tescili hem de tahsilatı tamamlanmış olacak.

Turkcell, Vodafone veya Türk Telekom hatlarından herhangi birinden yapılan işlem tutarı cep telefonu faturasına yansıtılarak SGK’ya aktarılacak.

İŞYERİ İŞLEMLERİ KOLAYLAŞIYOR

Mevcut SGK uygulaması, aynı işverenin birden fazla özel ya da ihale konusu iş alması, işyeri kurması, devir alması veya kendisine intikal etmesi hallerinde her işyeri için ayrı ayrı işyeri bildirgesi vermesini öngörüyor. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde idari para cezası uygulanıyor.

Bu konularla doğrudan veya dolaylı yönden ilişkili olan işlemlerde SGK ile işverenler arasındaki sıkıntıların ve ihtilafların asgariye indirilmesi için 18 Ekim 2016 tarihinden itibaren Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında kalan, özel sektör işyerleri (ters işlem kodu ile (1) veya (3) mahiyet kodunda tescilli özel sektör işyerleri de dahil) tarafından aynı işverene, aynı iş kolunda olmak üzere tekraren verilen güvenlik, temizlik ve benzeri hizmet alımı işlerinde; çalıştırılacak personel sayısının belli olması, konunun asgari işçilik işlemleri kapsamı içinde değerlendirilmesinin gerekmesi halinde gerekli işlemlerin tamamlanmış olması, önceki sözleşmenin bitim tarihi ile yenilenen sözleşmeyle tekrar verilen işin başlama tarihi arasında 30 günlük süreden daha az bir süre olması, sözleşmesi biten işten dolayı işten ayrılış bildirgesinin verilmeyerek çalışmaya devam edilmesi veya yeni sözleşme kapsamında işe başlatılması şartlarının bir arada bulunması kaydıyla sözleşmeyle yeniden verilen iş için yeniden işyeri dosyası tescil ettirilmemesi nedeniyle idari para cezası uygulanmaması öngörülüyor.

30 GÜN ŞARTI

“Özelden özele verilen işlerde” önceki sözleşmenin bitim tarihi ile yeni sözleşmeye göre sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihin 30 günden fazla olması halinde de yeni sözleşmeyle verilen iş için yeni işyeri dosyası tescil ettirilmesi veya sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihin 30 günden az olmasına rağmen ayrı dosya tescil ettirilmesinin tercih edilmesi halinde en geç sigortalı çalıştırılmaya başlandığı tarih itibariyle işyeri tescilinin yaptırılması gerekecek.

(Kaynak: ito | 15.11.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM