BASINDAN YAZILAR
Acele Eden Kaybeder: Önce İmza, Sonra Tazminat! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Acele Eden Kaybeder: Önce İmza, Sonra Tazminat! / Okan Güray Bülbül

 Kadın çalışanlar, evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa ederek, kıdem tazminatı alabilirler. Ancak buradaki kritik nokta

şu: Kadın çalışan, istifasını evlendikten, yani nikahtan sonra vermelidir, aksi halde tazminat alamaz. Yani önce imza şart...

Kıdem tazminatı çalışma hayatının en hassas konularından biridir. Ancak kıdem tazminatı almak isteyen işçilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Bu hususlara dikkat etmeyen işçi kıdem tazminatı alacağım derken, işinden olabilir. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için iki temel koşul vardır. Bunlardan ilki, en az 1 yıllık kıdeme sahip olmaktır. Aynı işverene bağlı olarak deneme süresi de dahil en az 1 yıl çalışmış işçiler kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatı alabilmek için gerekli ikinci koşul, iş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazandıracak bir nedenle sonlanmış olmasıdır.


1 YIL İÇİNDE İSTİFA ŞARTI

Kadın işçiler, evlendikten sonra 1 yıl içerisinde istifa ederek işten ayrılırlarsa, kıdem tazminatı alabilirler. Bu durumda kadın işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için en az 1 yıllık çalışmalarının olması gerekir. Diğer yandan kadın işçilerin bu hakkı kullanabilmeleri için 1 yıllık süreleri vardır. Evlendikten sonra 1 yıl içinde bu hakkını kullanmayan işçinin kıdem tazminatı hakkı kaybolur. Dolayısıyla kadın işçiler resmi nikah tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde bu haklarını kullanmalılar.


ÖNEMLİ OLAN NİKAH TARİHİ

Bazı durumlarda çiftler tayin için önceden nikah kıyıyorlar fakat düğünü daha sonra yapıyorlar. Kıdem tazminatı alınabilmesi için esas alınan tarih nikah tarihidir. Düğünün hangi tarihte yapıldığının bir önemi yoktur. Evlendikten sonra istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkı olan çalışan, işverene istifasını evlendikten sonra vermelidir. Evlenmeden önce istifa edip kıdem tazminatını talep eden kadın çalışan kıdem tazminatı alamaz.


Yeniden çalışabilir

Evlenen kadın işçi, kıdem tazminatını aldıktan sonra ara vermeden tekrar çalışmaya başlayabilir. Yeniden çalışmasının önünde bir engel yoktur. Ayrıca 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatını alan işçinin de yeniden çalışmaya başlaması mümkündür.


SGK'dan yazı almadan olmaz

Çalışanların istifa ederek kıdem tazminatı alabileceği bir diğer durum, 15 yıl, 3.600 günün tamamlanmasıdır. Yani 8.9.1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olan kişilerden 15 yıl sigortalılık süresini ve 3.600 gün prim ödeme gün sayısını doldurarak emeklilik için yaş dışındaki diğer koşulları sağlayan kişiler istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler. Ancak bunun için çalışanın önce SGK’dan yazı alması gerekir. Kıdem tazminatı talep eden kişi önce SGK’dan aldığı yazıyı işverene vermeli, daha sonra istifa etmelidir. Aksi takdirde kıdem tazminatını alamaz.


Yargıtay kararı var

Konuyla ilgili mahkemeye taşınmış olayda yerel mahkeme, evlenmeden 10 gün önce istifa ederek işverenden kıdem tazminatını talep eden kadın işçiye tazminat ödenmesi yönünde karar vermiştir. Ancak konunun Yargıtay’a taşınması sonrasında işçi haksız bulunmuştur. Yargıtay'ın bu kararında, kıdem tazminatı hakkının ancak resmi evlilik işlemleri tamamlandıktan sonra kullanılabileceği vurgulanmıştır.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 01.12.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM