BASINDAN YAZILAR
2017'de Asgari Ücret Kaç Lira? Son Dakika Haberi - MuhasebeTR

2017'de Asgari Ücret Kaç Lira? Son Dakika Haberi

 

Asgari ücret 2017'de kaç lira olacak? 6,5 milyon kişi asgari ücret zammını yakından takip ediyor. 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında yaptı. İşveren kesimi sıfır zam konusunda ısrar ederken işçi tarafı 1700 lira istiyor. Peki asgari ücret görüşmelerinde son durum ne? İşte detaylar.

 

Asgari ücret için çalışmalar devam ediyor. 6,5 milyon asgari ücretli çalışan, konuyu yakından takip ediyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını yaptı. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlilerinden ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor. 2016’nın asgari ücretinin üzerine en az fazla yüzde 8 artış olacağı varsayıldığında ortaya çıkan muhtemel rakam 1.400 lira oluyor. Peki 2017 asgari ücreti ne kadar olacak kim ne istiyor, hükümet ve işveren ne öneriyor? Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği rakamlar ne kadar? Asgari ücret 2017'de net brüt kaç lira olacak? İşte konuyla ilgili merak edilenler.

 

YENİ ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK BULUŞMA

 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında yarın (21 Aralık 2016 Çarşamba) üçüncü toplantısını yapacak.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında yarın üçüncü kez toplanacak. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğindeki toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin "ağır", "orta ağır" ve "hafif" işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyetine ilişkin rakamları paylaşması bekleniyor.

 

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında toplantılarından ilkini 6 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ikincisini 12 Aralık'ta Türk-İş'te yapan komisyon, üçüncü toplantısını yarın işveren kesimini temsil eden TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleştirecek.

 

TÜİK temsilcilerinin "ağır", "orta ağır" ve "hafif" işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyetine ilişkin rakamları paylaşmasının beklendiği toplantıda, işçi ve işveren arasındaki pazarlıklarda da sona yaklaşılacak. Bu kapsamda TİSK'in ev sahipliğinde yapılacak toplantı kritik önem taşıyor.

 

 

2017 ASGARİ ÜCRETTE BEKLENEN MAAŞ

 

Türk-iş heyetine başkanlık eden Nazmi Irgat, yeni yılda net olarak 1600 Türk lirası talebinde bulundu. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon heyetine başkanlık eden Metin Demir, geçen sene maaşlarda gerçekleşen yüksek artış sebebiyle yeni yılda zamma pek sıcak bakmadığını dile getirdi. Asgari ücretin iş veren açısından oluşacak toplam maliyeti, brüt asgari ücret olan 1647 Türk lirasının, sosyal güvenlik primi olan 255,29 Türk lirası ile birleştikten sonra ayrıca bu hesaba eklenecek olan iş veren işsizlik sigorta fonundan gelen 32,94 Türk lirası ile birlikte 1925,23 Türk lirası’dır.

 

6 ARALIK'TA GERÇEKLEŞEN TOPLANTI VE ASGARİ ÜCRETİN AKIBETİ 

 

6.5 milyon işçiyi ve dolayısıyla bu işçilerin iş verenlerini etkileyecek olan asgari ücret konusunda her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun görüşmeler yapıldı. Asgari ücreti belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliği ile 6 Aralık’ta gerçekleşen bu toplantıda, işçi tarafını Türk-iş temsil ederken, iş veren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil etmiştir. 

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde; "Bir taraftan zeytini silkelerken dikkat etmek lazım, dalını budağını kırmamak lazım ki seneye zeytin verebilsin, alanı da korumak lazım. O anlamda şimdi Türk ekonomisi olarak bizim Türkiye olarak dikkat etmemiz gereken şey şu. Milli gelirine oranla dünyada en yüksek asgari ücret olan bir ülkedeyiz. Bundan şikâyet etmek için söylemiyorum ama buna da dikkat etmemiz lazım. İstemenin sonu yok."

 

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yapılan açıklamaya göre; "Gerek asgari ücretlilerimiz, gerekse asgari ücretli olmayıp da ekim ayında girdikleri vergi dilimleri dolayısıyla ellerine net geçen maaşı bin 300 liranın altına inenler dahil sayın başbakanımızın kamuoyuna verdiği söz üzerine hiç kimse bin 300 liranın altında maaş almayacak" 

 

Türk-iş tarafından istenecek olan 1600 Türk lirası maaş teklifine rağmen özellikle Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamaya ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon heyetine başkanlık eden Metin Demir’in bu teklife karşı bakış açısına bakılırsa 2017 yılında yapılacak olan asgari ücret zammı ile birlikte bu tutarın 1600 Türk lirası olması beklenmiyor. Fakat Mehmet Müeezinoğlu tarafından söylenen sözlerinde hiç kimsenin 1300 Türk lirasının altında asgari ücret alınmayacağının garantisi verildi. Bu açıdan bakılacak olursa her iki tutarın da ortalaması olan 1450 Türk lirasının asgari ücret olarak belirlenmesi tahmin ediliyor.

 

 

ASGARİ ÜCRET NET VE BRÜT NE KADAR?

 

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlilerinden ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

 

2017 ASGARİ ÜCRETİ 1400 LİRA OLACAK MI?

 

2016’nın asgari ücretinin üzerine en az fazla yüzde 8 artış olacağı varsayıldığında ortaya çıkan muhtemel rakam 1.400 lira oluyor. Haliyle bu civarda bir rakamın 2017 asgari ücreti olarak belirleneceği yorumları yapılıyor.

 

6.5 MİLYONDAN FAZLASINI İLGİLENDİRİYOR

 

Türk-İş heyetine başkanlık eden Irgat ise asgari ücret konusunda kamuoyunda çok büyük bir beklentinin olduğunu belirterek, asgari ücretin basında yazıldığı gibi 6,5 milyon çalışanı değil daha fazla kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

 

Asgari ücretin en taban ücret ve aynı zamanda bir sosyal ücret olduğunu vurgulayan Irgat, "Asgari ücretten vergi kesilmesini kabullenemiyoruz. Yıllardır söylüyoruz, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç var. Yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu nedenle Komisyonun bunu özellikle görmesi gerekiyor. Umarım beklentilere cevap verecek bir komisyon kararı çıkar." dedi.

 

Konuşmaların ardından, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı basına kapalı yapıldı.

 

Komisyon, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücret kapsamında ilk toplantısını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ve Bakan Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında 6 Aralık'ta yapmıştı.

 

 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

 

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

 

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

 

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NEDİR?

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 hükümet, 5 TİSK ve 5 Türk-İş temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. 

Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

 

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

(Kaynak: Star Gazetesi | 20.12.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM