BASINDAN YAZILAR
Bes'ten Çıkışlar Başladı / Bes'ten Çıkış Dilekçesi / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Bes'ten Çıkışlar Başladı / Bes'ten Çıkış Dilekçesi / Mustafa İşcan

 Değerli okurlar, bugün sizlere bireysel emeklilik sisteminden (BES) nasıl çıkılır konusunu işleyip, sizlerle BES’ten çıkış dilekçesinin örneğini paylaşacağım.

 

Değerli okurlar, daha önceki yazımda da BES sisteminden bahsetmiştim. Sizlerden gelen sorular üzerine tekrar BES’le alakalı bir değerlendirme yazısı ile kimlerin ne zaman BES’e gireceklerini ve ne zaman nasıl çıkacaklarından bahsedeceğim. 

 

Adından anlaşılacağı üzere sisteme dahil olmak için sizin yapacağınız bir şey yok. Sistem sizi otomatik olarak alıyor, çıkmak isterseniz ancak dilekçe vererek çıkabilirsiniz ve çıktıktan sonra sistem sizi tekrar takip eden yıldan itibaren otomatik kaydedecektir. Bu 45 yaşına kadar bu şekilde devam edecektir. Kısaca sizi sisteme otomatik kaydettiğinde siz 2 ay içerisinde cayma dilekçenizi verip bu işlemi de 45 yaşına kadar her yıl tekrarlarsanız herhangi bir kayıp yaşamazsınız.

 

AYRILMAK İÇİN 21 BİN DİLEKÇE

 

Adı ilk önce “zorunlu” olarak lanse edilen, ancak zorunlu ismi olumsuz karşılanınca “otomatik katılım” olarak adlandırılan BES pek de olumlu başlamadı. 01.01.2017 tarihinden itibaren bin ve üzeri çalışanı olan 450 işyerinde başlayan bireysel emeklilik sistemi kesintilerinden kaçışlar çabuk başladı. Daha ilk 2 haftası dolan sisteme ilk etapta 39 bin kişi dahil olurken, bunların 21 bini sistemden ayrıldı. Diğer çalışanların karar vermeleri için ise hala 2 aylık bir zaman var. Aslında bu sistemin şirketlerinin ve devletin gelir garantisi vermediği için çokta başarılı olunacağını öngörmüyorum.

 

KİMLER, NE ZAMAN BES’E DAHİL OLACAK?

 

1 Ocak 2017 tarihinden itibaren bin ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde başlatıldı.

 

1 Nisan 2017’den itibaren 250-999 çalışanı olanlar ile merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışanlar da listeye dahil edilecek.

1 Temmuz 2017’de ise 100-249 çalışan olan işyerleri BES’e dahil edilecek. 

 

1 Ocak 2018’den itibaren ise 50-99 çalışan olan işyerleri, mahalli idareler ve KİT’ler BES kapsamına alınacak.

 

1 Temmuz 2018 tarihinde 10-49 çalışanı olan işyerleri BES’e dahil edilecek

 

1 Ocak 2019’da ise 5-9 çalışanı olan işyerleri de BES’e dahil olacak.

 

BES’ten çıkma isteği için çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete

bildirilir. Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle çalışana iade edilir. Ödemenin geciktirilmesi durumunda doğan zararlar, Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun ilgili maddesi çerçevesinde belirlenen ticari işler için uygulanacak temerrüt faizi de yürütülerek karşılanır.

 

BES’TEN ÇIKIŞ DİLEKÇE ÖRNEĞİ  

                                                                                                   .../…/2017

Sayın Yetkili, 

Bireysel emekliliğe otomatik katılım kapsamında ......./......./....... tarihinde emeklilik planına dahil edildiğimi öğrendim. İlgili mevzuatın tarafıma tanıdığı iki ay içinde cayma hakkını kullanarak, şahsım adına işverenim tarafından ödenen katkı payının, varsa fon geliri ile birlikte tarafıma 10 iş günü içinde iade edilmesini talep ederim.

 

 

 

                                                                                                            Ad Soyad 

                                                                                                                 İmza

 

ADRES 

------------------ 

(Kaynak: Milligazete.com | 21.01.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM